Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище, здравей!

31
Първи учебен ден в СОУ Любен Каравелов Видин, 15 септември 2014 година
Снимка: Анжела Каменова
Около 8500 ученици има в област Видин, за 752 деца училищният звънец удари за първи път. Във Видинско няма закрити училища, а учебните и детските заведения посрещат новата учебна година в пълна готовност, заяви началникът на инспектората по образование Марийка Василева.
 

За новата учебна година Професионалната гимназия по селско стопанство в община Ружинци е слята с основното училище в СОУ "Никола Вапцаров". В Община Видин новата учебна година посрещнаха 17 училища и 16 детски градини. Училищния праг тази есен прекрачиха 509 първокласници. Навсякъде са създадени необходимите условия за началото на учебния процес. Осигурени са учебници и учебни помагала. Заявените доставки са изпълнени и Общината е направила всички плащания към издателствата. Образователният процес е кадрово осигурен. Всички учебни и детски заведения отговарят на санитарно-хигиенните изисквания за нормалното обучение на своите възпитаници, каза още началникът на инспектората по образование във Видин Марийка Василева.

Новата учебна година в НУ Васил Левски - БелоградчикСътрудникът ни в Белоградчик Иванка Петрова бе в начално училище "Васил Левски" за първия учебен ден.

"43 първокласници за първи път прекрачиха прага на училището в Белоградчик. Около 230 е броят на учениците в ОУ  "Васил Левски". Всички те получиха цветни книжки с приказки"
- предаде нашият сътрудник от Белоградчик.

"С ремонтирана столова посрещнаха първия учебен ден учениците от СОУ "Васил Левски" в Кула. Там новата учебна година бе открита официално с тържествен водосвет и празнична програма." - разказа Христела Александрова. 

Първи учебен ден в СОУ Цар Симеон Велики Видин, 15 септември 2014 година, Снимка Цветомир ЦветановПразнична бе и атмосферата в най-голямото средно общо образователно училище на регион Видин - училище "Цар Симеон Велики", откъдето предаде Цветомир Цветанов:

"Ръководството на учебното заведение може да се похвали, че първокласниците са 102 - с 20 повече от миналата година. Освен това през лятната ваканция най-голямото видинско училище проведе успешно кампанията си за прием след седми клас и запълни на максимум и трите си профилирани паралелки с общо 78 осмокласници. Училищният праг ще прекрачат близо 1000 ученици, разпределени в над 40 паралелки, тази година ще ги обучават повече от 60 квалифицирани преподаватели. Гордост за училището е и новата придобивка - впечатляващ с размерите си 10-метров пилон, на който гордо се вее българският национален флаг."


Първи учебен ден в ОУ Иван Вазов Видин, 15 септември 2014 година, Снимка Йорданка ГерасимоваИ от най-голямото средно общо образователно училище на Видин, към двора на най-динамично развиващото се основно училище на крайдунавския град - ОУ "Иван Вазов", където сред цветя и усмивки бе Йорданка Герасимова.

"680 са учениците, разпределени в 30 паралелки. Има увеличение на полуинтернатните групи, които са по проекта за целодневна организация на учебния процес - 8 са групите. 92 деца започват първи клас в 4 паралелки и 12 деца в подготвителна група. Могат да се похвалят с добър колектив, и добър микроклимат- за това говори факта, че няма текучество- нито сред учителите, нито сред учениците. 55 ученици пътуват, на училището е предоставен още един автобус, който ще пристигне в средата на ноември. Това ще доведе до още по-добро обхващане на учениците от региона - те са от Градец и Златорожието. Столовото хранене продължава и тази година, обявена е обществена поръчка и се очаква до 10 октомври да започне. Продължава и предоставянето на безплатни закуски за децата от начален етап, както и схемата "Училищен плод". Съвсем скоро ще е готова и новата спортна площадка за футбол и тенис на корт."

Първи учебен в СОУ Св. Св. Кирил и Методий Видин, 15 септември 2014, Снимка Калоян НиновМинути преди да започне тържеството директорът ОУ "Иван Вазов" Видин Пролетка Цветкова пожела много здраве и положителни емоции на своите ученици, учители и родители.

"С 20 ученика повече започва новата учебна година единственото училище по изкуствата в област Видин - СОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Три паралелки ще бъдат в първи клас, както всяка година, с около 60 ученика. Преподавателите са 62-ма и 17  души помощен персонал. От години в първия учебен ден училищният духов оркестър свири химна на Република България при издигането на знамето. Училищната сграда е готова и за зимния период, парната инсталация е в добро състояние. Предвидено е всичко, което е необходимо за нормалното протичане на учебно-възпитателния процес при зимни условия." - сподели преди началото на тържеството директорът на училището по изкуствата във Видин- Любомир Миланов.

Първи учебен ден във Враца, 15 септември 2014 година, Снимка Община ВрацаПървокласниците, които ще прекрачат за първи път училищния праг на учебни заведения от Врачанска област, са 1 444. Около 19 000 деца тръгнаха на училище днес в областта, в 73 учебни заведения. Материално-техническата база е подготвена и е в добро състояние. Санитарно-хигиенните условия са добри и отговарят на нормативните изисквания. За предстоящия отоплителен сезон е сключен договор за доставка на дърва и въглища за селските филиали на детските заведения, като доставката предстои. Детските и учебни заведения са кадрово обезпечени. В община Враца през тази учебна година първокласниците са 631, а общият брой на учениците в общинските училища е 7800. В детските заведения през новата учебна година са записани 2600 деца. И през тази учебна година за пътуващите ученици до 16 години ще бъде осигурен безплатен транспорт от населените места до средищните училища. Отново ще бъде направена оптимална организация на графиците на училищните автобуси, така че да превозват максимален брой от пътуващите ученици. За останалите ще бъдат осигурени безплатни карти. 

Първи учебен ден в ОУ Христо Ботев Мездра, 15 септември 2014 година, Снимка Петко Котларски"Децата от ОУ "Христо Ботев" се събраха на площад "България" в Мездра. В училището бе направен мащабен ремонт за над 300 000 лева." - предаде сътрудникът на Радио ВИДИН в Мездра- Петко Котларски.

1620 ученици на прага на новата учебна година в община Мездра, в това число първокласници 149, съобщиха от Общината, Дирекция "Хуманитарни дейности”. В сравнение с миналата есен, те са с 67 по-малко, а спрямо учебната 2012/13 година са намалели със 112.

В най-многолюдното мездренско училище- СОУ "Иван Вазов”, в класните стаи влязоха 433 ученици, разделени в 21 паралелки от I-ви до XII-тиклас. За пръв път в гимназията са сформирани две паралелки в първи клас с общо 31 първолаци, похвали се директорката на учебното заведение Пенка Данова. Дванайсетокласниците са 63-ма, в три паралелки. За обучението и възпитанието на средношколците ще се грижат 45 педагози.

Цеца Тодорова- началник на РИО-Монтана

Няма да бъде нарушен учебният процес в засегнатите от наводненията общини на Област Монтана- Георги Дамяново, Чипровци и Берковица, съобщи Цеца Тодорова, началник на Регионалния инспекторат по образование в Монтана. Учебната година стартира във всички училища. Заради липсата на ученици ще бъде закрито оздравителното училище във Вършец. Във всички училища и детски градини са осигурени необходимите хигиенно-санитарни условия. До 25 септември ще продължи единствено ремонтът на салона в училището в Брусарци, но това няма да повлияе на учебно възпитателния процес. 1213 са първолащите в област Монтана. Към тях, към всички ученици, родители и учители, бе и поздравът на началника на Регионалния инспекторат по образование в Монтана. 

Откриване на новата учебна година в СОУ Св. Св. Кирил и Методий в Криводол, 15 септември 2014 година, Снимка Жоро АлександровСътрудникът ни Жоро Александров днес бе в Криводол, област Враца, където Хитър Петър даде първи уроци на ученици, учители и родители в театралната постановка на Панчо Панчев.

Спектакълът бе подарък за учениците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий”, техните родители и учители. В учебното заведение в Криводол учат 311 деца, за които се грижат 30 преподаватели.

Новата учебна година започна в изцяло ремонтирана сграда на училището, за което е платено със средства от бюджета на самото школо, разказа директорът Лиза Каролова.

Първи учебен ден в ПГТ Михалаки Георгиев Видин, 15 септември 2014В Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин бе Йорданка Петрова. Ето какво каза преди началото на тържеството директорът на училището Евлогия Манджукова, директор на училището и синдикален лидер:

"378 са учениците, новоприетите са 88. 53 деца ще учат задочно през тази учебна година, а 27 са записани в неприсъствена форма на обучение. За тази година бяха заявени първоначално 4 паралелки - две прием след седми клас и две прием след осми клас и една паралелка задочно. Бяхме поощрени от РИО за още една паралелка "шивашка промишленост." - каза Евлогия Манджукова и пожела: "Да преоткриете себе си и успешна учебна година!"

Ваня Минева бе във видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и СОУ "Петко Славейков".

Първи учебен ден в ГПЧЕ Йордан Радичков Видин, 15 септември 2014Видинската гимназия с преподаване на чужди езици Йордан Радичков" изпрати с дъжд своите абитуриенти в края на миналата учебна година и с дъжд посрещна своите подготваци в новата учебна година. Но и за първолаците в живота, и за новопостъпилите в училището юноши, основното послание на директора Любомир Георгиев бе едно- девизът на Английската, изписан на знамето на училището: "Бъди невероятен!"

"На първия учебен ден общо младите хора, които учат във видинската Английска, са 496. От тях 98 са осмокласници. Обучават ги 37 висококвалифицирани преподаватели",
каза директорът на училището Любомир Георгиев.

Търпение, любов и обективност пък пожела на всички преподаватели Лидия Каменова, председател на Училищното настоятелство на ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин.

Първи учебен ден в СОУ П. Р. Славейков Видин, 15 септември 2014Видинското училище "Петко Славейков" започна новата учебна година с 390 ученици, разпределени в 22 паралелки. И въпреки трайната тенденция с всяка година броят на децата във Видинско да намалява, тази есен на първия учебен ден учениците на Осмото са само с 10 по-малко от училите тук през миналата учебна година. Може би защото училище "Славейков" е традиционен избор на живеещите в близост семейства- казва директорът на училището Катя Трифонова. И бърза да добави, че много важни са още качеството на обучение и условията, които училището предлага. За втора година училището приема ученици в паралелка с профил предприемачество и бизнес. А в новата учебна година влиза с нова актова зала и с нов кабинет по история. Кабинетът е модерно обзаведен и оборудван с интерактивни учебни пособия. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл, а в Галерията от снимки да намерите любимото си училище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00