Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 септември 2014 година

Снимка: Община Враца


Общо 9 170 ученици от 1-ви до 12-ти клас са се записали за новата учебна 2014/2015 година в учебните заведения във видинска област. Новата учебна година започна успешно в 37 училища, 39 детски градини и 4 обслужващи звена в региона. "Днес са се явили 9 170 ученици, като 788 са децата в първи клас. 193 са децата в подготвителните групи, които са в училищата", каза за Радио ВИДИН началникът на регионалния инспекторат по образование Марийка Василева. Точната бройка на учениците във видинските училища ще стане ясна след предаването на Списък-обпазец №1. От името на експертите от РИО-Видин Марийка Василева пожела успешна учебна година на всички ученици и учители от областта.

Учебната година в област Монтана стартира във всички училища. Няма да бъде нарушен учебния процес и в засегнатите от наводненията общини Георги Дамяново, Чипровци и Берковица, съобщи Цеца Тодорова, началник на Регионалния инспекторат по образование в Монтана. Във всички учебни и детски градини са осигурени необходимите хигиенно-санитарни условия за откриването на учебната година. Ремонтът на салона в училището в Брусарци ще продължи до 25 септември, но няма да повлияе на учебно възпитателния процес. Заради липсата на ученици в област Монтана ще бъде закрито едно учебно заведение- оздравителното училище във Вършец.

Четирима ще са първокласниците от Дома за медико-социални грижи във Видин. Те ще посещават СОУ "Св.Св. Кирил и Методий". "В Дома за деца е направена специална стая за първокласниците", каза директорът Мария Кръстева.

С 20 повече от миналата учебна година са първокласниците в СОУ "Цар Симеон Велики" Видин- за учебната 2014/2015 година те са 102-ма. 78 са осмокласниците, разпределени в три профилирани паралелки. Училищният праг прекрачиха близо 1000 ученици, които ще се обучават в над 40 паралелки. Повече от 60 са квалифицираните преподаватели. Гордост за училището е и новата придобивка - впечатляващ с размерите си 10-метров пилон, на който гордо се вее българският национален флаг.

С 20 повече са учениците и в единственото училище по изкуствата в област Видин - СОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Първокласниците ще се обучават в три паралелки. Преподавателите са 62-ма и 17 души помощен персонал. При издигането на националния флаг училищният духов оркестър изсвири химна на Република България. Училището е готово и за зимния период, парната инсталация е в добро състояние. Предвидено е всичко, което е необходимо за нормалното протичане на учебно-възпитателния процес при зимни условия, каза директорът Любомир Миланов.

С въвеждане на новости започват новата учебна година във видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Прави се промяна в методите и организацията на обучението по чужди езици. Ще се въведат експериментално методите на сугестопедията. Ще бъде открит и клуб по роботика, в който учениците ще имат възможност да програмират роботи. Идеята е училището да се включи в националната и международната асоциации по роботика. През новата учебна година ще заработят няколко нови учебно-тренировъчни центъра за обучение по предприемачество. Тази година прага на учебното заведение прекрачват 605 ученици, те ще бъдат обучавани от 50 учители.  

609 са учениците, които ще посещават училище "Любен Каравелов" през настоящата учебна година. 16 са децата в подготвителната група, а 82-ма първокласниците. За тях тържеството започна с посрещане на училищното знаме и изпълнение на училищния химн, чийто автор е преподавателят Красимир Михайлов. "Тази година училището ще отбележи 180 години от рождението на своя патрон Любен Каравелов, а новост е безжичният интернет в цялата сграда", каза директорът Любка Найденова.

16 първолаци прекрачват тази есен прага на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село. Отново има и девети клас, в паралелката ще има 21 деца.  Близо 200 ученици ще се обучават през учебната 2014/2015 г. в новоселското училище. Кметът Георги Стоенелов и председателят на Общинския съвет Георги Керанов връчиха на първокласниците комплект от раница, учебна тетрадка и химикалка.

С вдигане на националния флаг и звън на школски звънец бе дадено начало на новата учебна година в най-старото професионално училище в Северозапада- Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. Директорът на школото Христина Христова поздрави учениците и учителите и пожела  една спорна година, изпълнена с успехи и победи. Най-развълнувани бяха осмокласниците, които за пръв път прекрачиха прага на новото си училище. Паралелката е с максималния брой от 26 ученици в специалността "Горско и ловно стопанство" с разширено изучаване на английски език. Те бяха посрещнати с хляб и сол, както повелява традицията.

Над 3000 ученици от Лом и селата от общината днес влязоха в класните стаи на общо 24-те учебно-възпитателни заведения - детски градини и училища на територията на община Лом. Първокласниците тази година са над 270. Учебните заведения на територията на Община Лом разполагат с оборудвани медицински кабинети и квалифициран персонал. За спешните шкафове в училищата и детските градини са осигурени предписаните от Регионалната здравна инспекция в Монтана лекарствени средства за спешни нужди.   

Димитър Алексиев е новият заместник областен управител на област Монтана. Днес областният управител Нина Петкова и нейният екип го посрещнаха. Новият заместник областен управител на област Монтана е назначен със заповед № КВ-338 на министър председателя на Република България Георги Близнашки. Димитър Алексиев е бакалавър по специалността "Мениджмънт в международния бизнес" и магистър по специалността "Спортен мениджмънт". Семеен е, с едно дете. Преди назначаването си като заместник областен управител е бил председател на две неправителствени организации и управител на фирма "Виктори Спорт Мениджмънт", гр. Варна. Предстои да бъде издадена заповед на областния управител с ресорите, за които Димитър Алексиев ще отговаря в Областна администрация Монтана.

Количествата природен газ в газохранилището край врачанското село Чирен са достатъчни, за да задоволят нуждите на икономиката ни между 3 и 4 месеца, това съобщиха от фирмата, която стопанисва подземното съоръжение. Коментарът беше направен по повод публикациите в някои медии, според които е започнало намаляване на доставките на синьо гориво към Западна Европа от страна на Русия. От министерството на икономиката опровергаха това твърдение и допълниха, че в момента в газохранилището край Чирен има нагнетени 414 милиона кубически метра природен газ. Количествата са достатъчни за задоволяване потреблението в страната за период от 90 до 120 дни в зависимост от консумацията. Нагнетяването на допълнителни количества природен газ в газовото хранилище в Чирен се извършва и в момента, уточняват от министерството на икономиката.

Трафик на 30 папагала "Жако" чрез неистински документи предотвратиха митически служители от Митница Видин, съобщават от Агенция "Митници". В неделната сутрин мобилна група на Митница Видин спира за проверка в района на Дунав мост 2 Видин-Калафат лек автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ за Чехия. Пътникът превозва 30 папагала от породата Африкански сив папагал "Жако", за които представя холандски сертификат по CITES (САЙТЕС)- Международна конвенция, регулираща международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна. След активното съдействие на експерти от министерство на околната среда и водите възникват основателни съмнения, че сертификатът е неистински. На пътника е съставен акт за митническо нарушение, папагалите са задържани и ще бъдат предадени на РИОСВ-Монтана.

В Община Лом започна кампания за прием на заявления във връзка със стартирането на социалната услуга "Обществена трапезария". Заявленията се подават в сградата на общинска администрация, стаи 202 и 203. Срокът е до 26 септември 2014 г. За услугата могат да кандидатстват самотно живеещи, лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, скитащи и бездомни възрастни и деца, както и семейства получаващи минимални пенсии и месечно социално подпомагане. Миналата година в Лом бе осигурен топъл обяд за 135 крайно нуждаещи се, а храната бе разпределена за четири квартала. Обикновено желаещите, които подават заявления, са повече от капацитета на предоставяната услуга.  През 2013 г. заявления са подали около 400 души, но комисията одобри само 135 от тях - колкото е максимално предвидения брой за обществената трапезария. Тази година капацитетът е отново за 135 крайно нуждаещи се, които ще получат топъл обяд от 1 октомври - супа, основно ястие и хляб.

След първата си проява - концерт за бас китара и глас, сдружение "IT село" вече организира втора среща-дискусия на тема "Борбата с битовата престъпност по селата". Инициаторите канят  водачите на депутатски листи от 12 МИР-Монтана във фронт-офиса на сдружението в берковското с. Песочница на 18 септември от 15:00 часа. Покана за срещата са получили още новият областен прокурор Нина Борисова, която също е от Берковица, областният управител-област Монтана Нина Петкова, кметът на Община Берковица Димитрана Каменова, 19 кметове на населени места от Община Берковица. Срещата ще се предава в реално време с картина и звук на сайтовете itvilage.eu  и vlastbg.com

С кръшно българско хоро, под звуците на духовата музика, във Враца бе открит 126-тия традиционен есенен панаир. Тази година в панаира участват 110 фирми, информират от пресслужбата на община Враца. "Една прекрасна традиция отново ни събра в есенната вечер - Врачанският панаир! И днес, когато е неговото 126-то издание, ние изпитваме удоволствие от това, че тук участват над 110 фирми и присъствието им носи разнообразие и пълнота на изложението. Засиленият интерес ни ангажира в следващите години да работим с още по-голямо самочувствие и да предлагаме нови възможности на нашите гости. Нашето желание е да съхраняваме добрите традиции  и да отваряме път на нови изяви в рамките на панаирните дни. Желая успех на всички представители на бизнеса и много настроение на врачани  гостите на града!"- каза при откриването зам.-кметът инж. Николай Йорданов. По традиция в панаира свое място имат занаятчии, търговци, атракциони и питейни заведения. За първи път на изложението са представени три трактора от най-новия модел "Ню холанд", разработка 2014 г.

Трупата от Народно читалище "Христо Ботев"- Вършец гостува в Драматичен театър- Монтана утре, на 16 септември. Тя ще представи постановката "Анна Бижуто" от 19 часа. Това е комедия на ситуациите, в която недоразуменията между съпруг, съпруга и любовниците им водят до комични и непредвидими ситуации, съобщава Нели Василева, старши експерт по културата в Община Монтана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29