Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Ивайлова: "Човек сам избира какъв да е"

Снимка: Гергана Ивайлова Личен архив




Деветнадесетгодишната Гергана Ивайлова е поредната моя ученичка, с която се гордея. Избрах я за герой на "Приказките" заради смелостта й и изключителната й целеустременост. Благодарение на тях, Гергана  вече е студент в Обединеното кралство.

Заминава за там през миналата година, за да работи през лятото и да си купи кола - както много млади хора. Междувременно  решава да кандидатства в колеж в Лондон и за нейна огромна радост - приета е. За една година момичето става лидер в класа си. В края на учебната година девойката се прибра в България, взе матурите си в гимназията и отпразнува своя бал със старите си съученици.

Говорим си за новия свят, с който се сблъсква едно младо българско момиче, как приема тя правилата в една от най-консервативните държави в Европа, за щастието да работиш!!!

"Няма по-лесно от това да се оправдаваме! Човек сам избира какъв да е, сам определя околната си среда"- категорична е Гергана.

Самата тя го доказва- докато учи, работи в кафене и гледа дете на руско семейство. Тези контакти й дават възможност за по-дълбок поглед върху английското общество.

"Англичаните са много любезни и винаги гледат да ти помогнат. Може би е заради това, че взимат адекватно възнаграждение за труда си. Но там изискванията са много високи към всеки служител и няма как да се случат ситуации като в България- да са нелюбезни, да не са усмихнати. Там хората са щастливи и на работа. Никой няма основание да не работи."

Гергана много харесва и това, че хората са равни и са приемани по качествата им, а не по богатство или цвят на кожа.
Питам я за мечтите - те са простички - да осигури на семейството си спокойствие и сигурност, да пътува.

Какво би направила  ако има вълшебна пръчица, какво пожелава на приятелите на Радио ВИДИН- можете да чуете в третата част на разговора ни.

Приказката на Гергана свършва в нашия ефир, но тя тепърва ще бъде писана. И убедена съм - ще бъде написана добре и с уверен почерк. Преди броени дни тя получи добри новини от английското посолство в София - приета е за студент по специалността психология. Радвам се и ми е мило, не само защото и аз имам пръст в нейното обучение и развитие, а защото това е едно смело дете на българския Северозапад, което няма комплекси за малоценност и ще ни представи където и да е по най-добрия начин. Стискам й палци, както и на многото други наши деца. Пък дано дойде денят, в който тези деца ще искат с желание да се завърнат тук!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50