Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 септември 2014 година

Материали за почистване и дезинфекция, хранителни продукти и минерална вода пристигнаха днес в Мизия- дарение за пострадалия град от Израел
Снимка: www.facebook.com/IsraelinBulgaria


Благотворителна кампания "Топло сърце" стартира днес в Мизия. Инициативата е на посолството на Израел в София, с активното участие на Българския Червен кръст, Организация на евреите в България "Шалом" и много израелски и български компании. В пострадалия от наводненията град Мизия се провеждат безплатни медицински прегледи и консултации с психолози. Предоставят се материали за почистване и дезинфекция, хранителни продукти и минерална вода. Цветана Русинова е сред хората, които са най-засегнати от бедствието и оценява всяка помощ, която получава: "Дадоха ни пакет със захар, олио, вафли... То, човек като няма нищо, и това е нещо- за хора, които са загубили всичко..." В рамките на благотворителната кампания ще бъдат ремонтирани училище "Цанко Церковски" в Мизия и две детски градини, засегнати при наводнението.

Работници и служители от дружеството "Напоителни системи" излязоха на протест с искане да получат забавените с месеци заплати, както и да се осигурят средства за работа на държавното дружество. Те поискаха гаранции, че отпуснатите вчера от правителството 4,5 млн. лева наистина ще бъдат за заплати и осигуровки. Премиерът Георги Близнашки се срещна с протестиращите и заяви, че исканията им са справедливи. Синдикатите заплашиха с нови протести, ако не се намери трайно решение на проблема. В протеста днес участваха и 85 души от "Напоителни системи", Клон "Мизия", от Видин, Враца и Монтана.

Възстановена е асфалтовата настилка на 16 участъци от улици в Монтана, ремонтирани по проекта за нов воден цикъл, съобщи кметът на общината Златко Живков. 5 милиона и 500 хиляди лева са възстановени на Община Монтана по проекта  за реконструкцията на водопроводната и канализационната мрежа. Забавянето е с няколко месеца, уточни Златко Живков.

"Не приемаме упреците, че с изключването от Оперативна програма "Транспорт" обричаме да не се случи модернизацията на пътния участък Видин-София, това е важен проект и той ще бъде финансиран със заем от Европейската инвестиционна банка, за което вече е изпратено официално писмо", заяви днес вицепремиерът по икономическа политика и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. Тя съобщи при откриването на заседанието Обществения съвет към министерството, че в рамките на мандата на служебния кабинет освен днешното заседание по темата "Пътища", ще има и други две срещи- за подзаконовата нормативна база, свързана с инвестиционното проектиране, и по темата "Води" и реформата във ВиК-сектора.

До края на годината в Белоградчик ще заработи Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания. В момента на обекта текат довършителни работи- поставяне на подови настилки, облицовки на сервизни помещения и боядисване. Същевременно се работи и по вертикалната планировка- оформление на двора, площадки, пътеки, цветни алеи и изграждане на оградата. Предстои да бъдат монтирани техническите съоръжения за забавление на децата. Предвидено е закупуване и на транспортно средство за обслужване на Центъра. Стойността на обекта е 487 892,38 лв без ДДС. Преди да бъдат настанени децата, персоналът ще премине през специално обучение. Ще бъдат направени и около 10 посещения в домовете, от където ще бъдат взети децата, за да се запознаят на място с тях и да осъществат приемственост с хората, които досега са се грижили за тях. В Центъра ще бъдат настанени 12 деца с увреждания. Ще има и 2 свободни места за настаняване по спешност на нуждаещи се от специализирана грижа деца с увреждания.

Във връзка с произвеждане на изборите за народни представители на 5 октомври 2014 година и постъпили заявления от избиратели от Видин с трайни увреждания, които не могат да упражнят своя вот в изборните помещения по местоживеене, на тяхно разположение ще бъдат две подвижни избирателни секции, съобщават от пресслужбата на Общината. Секциите ще са на повикване във видинските училища ОУ "Иван Вазов", ул. "Цар Симеон Велики" №101 и СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", ул. "Горазд" № 23. От общинската администрация напомнят, че избирателите с трайни увреждания и ограничена мобилност, които желаят да гласуват в подвижна избирателна кутия, трябва да подадат заявление не по-късно от 5 дни преди изборния ден- т.е. до 30 септември 2014 година. Заявленията са достъпни на интернет страницата на Община Видин, секция "Избори за народни представители 2014 година". Заповедта за образуване на подвижните избирателни секции е публикувана на сайта на Общината и е поставена на общодостъпно място в общинската сграда, а копия от нея са изпратени на Областния управител на Област Видин, РИК Видин и ТЗ "ГРАО". Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на секретаря на Община Видин Орлин Василев.

Служителите от офиса на Агенцията за приходите във Видин и Областната дирекция по безопасност на храните започнаха масови проверки на търговията с плодове и зеленчуци и храни от животински произход. Извършват се в съответствие със съвместна заповед на министъра на финансите и министъра на земеделието и храните, уточни Милена Борисова, главен експерт в офиса на агенцията във Видин. "Проверките ще бъдат на територията на пазарите и обектите за производство и търговия в цялата област. Вниманието на фискалните инспектори ще бъде насочено върху това дали се отчита действителния размер на получените средства при реализацията на стоката и спазва ли се данъчното и осигурително законодателство." -  каза Милена Борисова, главен експерт в отдел "Анализи и планиране" към офиса на НАП във Видин.

Дезинфекцират съдовете за отпадъци в Плевен, съобщават от пресслужбата на Общината. Дезинфекцирането на съдовете за твърди битови отпадъци ще извърши почистващата фирма  А.С.А.  България. От понеделник, до края на следващата седмица, всички контейнери в града ще бъдат измити и дезинфекцирани, за да бъдат премахнати неприятните миризми и за да придобият по-добър външен вид. Почистването става със специализирано транспортно средство, оборудвано с устройство за измиване и дезинфекция, без да се замърсява околната среда.

Обществен съвет се проведе в Хайредин, съобщиха от пресцентъра на местната управа. Неговата цел бе да се уточнят критерии за разпределяне на средствата, събрани от Националната кампания на БЧК за подпомагане на пострадалите от наводненията през юли и август. Председател на обществения съвет бе секретарят на местната управа в Хайредин Цветелина Ценова. В събранието се включиха участниците в общинските комисии, оценявали щетите от наводненията, социален работник, представител на "Бюро по труда", членове на Областния съвет на БЧК Враца, общински съветници, представители на медиите, както и представител на неправителствената организация "Нов път" в Хайредин. По време на съвета бяха уточнени критериите, по които ще се отпускат помощите. На първо място, това ще е степента на увреждане на имуществото и сградите на пострадалите. Следва социалното положение, застрахована ли е сградата и дали е единствено жилище. Сумата, която трябва да се разпредели, е 10 350 лева. За помощ са предложени 6 домакинства от Бързина, пет от Хайредин и едно от Михайлово.

Заради наводненията водата от чешмите в Берковица и община Георги Дамяново продължава да не става за пиене. Изследваните проби показват отклонения от стандарта, съобщи д-р Даниела Караилиева, директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана. Водата може да се ползва само за битови нужди, а за пиене трябва да се използва бутилирана. До кметовете на двете общини са изпратени предписания за извършване на дезинфекция в наводнените дворове.

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана предостави на зоопарка в София конфискуваните на Дунав мост 2 папагали. Птиците бяха намерени от митнически служители при проверка на излизащ от страната лек автомобил в неделя. Шофьорът, български гражданин, превозвал в кафез 30 папагала от породата жако, като представил документ за превоз на птиците, за който митничарите се усъмнили, че е подправен. Птиците бяха предоставени на Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите, а на шофьора е съставен акт. За настаняването на птиците в столичния зоопарк е съставен протокол, съобщиха от РИОСВ- Монтана.

Единствено ръководството на СОУ "Иван Вазов" Плевен не се е явило да получи приготвените за подарък от Община Плевен пособия за първокласниците си, съобщават от пресслужбата на Общината. В тази връзка Община Плевен кани родителите на децата от 1 клас в учебното заведение да получат книжките си в стая №39 на Община Плевен, отдел "Култура и образование", в рамките на работното време на администрацията- от 08:30 до 12:30 и от 13:00 до 17:00 часа всеки делничен ден. Експерти от общината ще проверят и информацията в кои училища са получени, но все още нераздадени пособията.

С велопоход на 19 септември Регионалната инспекция по околната среда и водите Враца се включва в инициативите, с които градове от цяла Европа отбелязват Европейската седмица на мобилността 2014 година. "Нашите улици, нашият избор" е тазгодишното мото на Европейската кампания. Близо 40 ученици от ПМГ "Акад. Иван Ценов", Езиковата гимназия "Йоан Екзарх", СОУ "Христо Ботев" и СОУ "Отец Паисий" са поканени да участват в инициативата. Съдействие оказват от Дирекцията на Природен парк "Врачански балкан", велоклуб "Герак", Спелеоклуб "Стрешеро". За участие в инициативата е поканена и Община Враца. Велопоходът ще стартира на 19 септември в 10:00 часа, от площад "Суми" в града. Трасето, по което ще премине шествието на колела, е с дължина 16 километра, като е предвидена междинна спирка с подкрепителен пункт. Планира се участниците да се върнат обратно в града около 16:00 часа на същия ден. Всички ученици ще получат тениски и шапки с логото на инициативата.

Театрална Група "Малкият принц" Враца обяви прием за своя първи творчески сезон. Събеседването с кандидатите ще се проведе на 19 и 20 септември от 11:00 часа в Центъра за работа с деца. Художествен ръководител на групата е врачанинът Тодор Димитров- актьор, преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Поредният Есенен правописен маратон от кампанията "Бъди грамотен" гостува във Враца на 19 септември. Пред читалище "Развитие" от 11:00 до 14:00 часа всеки може да провери правописните си умения. При лошо време събитието ще се проведе във фоайето на читалището, съобщават организаторите. Инициативата на Образователния портал "Академика БГ" се реализира с подкрепата на Община Враца. Организаторите са подготвили отделни тестове за всички възрастови групи. Могат да участват деца, студенти  и възрастни. За всички, които решат правописните тестове без грешка, има награди. Участниците могат да получат и безплатна консултация по български език. Националната кампания "Бъди грамотен" се организира от 2009 година. В нея досега са се включили близо 35 000 души. "Всички жители и гости на града са добре дошли!", призовават от "Академика БГ".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28