Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 септември 2014 година

Към събраните пари децата от пети клас на видинската на ПМГ "Екзарх Антим I" прибавиха и песента на Джани Родари "Продавач на надежда"
Снимка: Росен Ракаджиев
Общо 634 лева събраха децата и учителите от Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" Видин в рамките на дарителската кампания "Вместо цвете подари надежда". За финал на кампанията петокласниците на Математическата, с класен ръководител Роза Георгиева, изпълниха песничката по детската книжка на Джани Родари "Продавач на надежда", с което трогнаха сърцата на целия учителски колектив. "В дарителската кутия комисия преброи 634 лева. Тези пари ще отидат по предназначение, към конкретно семейство, ще го издирим, за да можем да изпратим сумата и за да сме сигурни, че тя ще отиде където трябва"- каза за Радио ВИДИН директорът Румяна Петрова. От математическата гимназия ще издирят адреса на семейството, което ще получи сумата, за да го запознаят с дейността, целите и предлаганото образование във видинското училище.

Осем подвижни избирателни секции ще бъдат разкрити в област Видин за предстоящите парламентарни избори, съобщи за Радио ВИДИН Бисерка Борисова- председател на Районната избирателна комисия. Две от секциите ще са в община Видин. Секциите, които са базирани в училища "Иван Вазов" и "Св. Св. Кирил и Методий", ще обслужват хора, които не могат да достигнат до местата за гласуване. Представители на секциионните комисии с подвижна кутия за гласуване ще посетят хората, които предварително са заявили, че ще упражнят правото си на вот по този начин. Заявления за гласуване в подвижна избирателна секция могат да се подават не по-късно от 5 дни преди изборния ден. Освен във Видин, подвижни избирателни секции ще има в общините Кула, Белоградчик, Димово, Ново село и Брегово, допълни Бисерка Борисова.

Набират кандидати за обществените трапезарии във Враца. Услугата ще се предлага от 01.10.2014 до 31.12.2014 година. Целта е да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в нашата община. От услугата ще могат да се възползват 98 деца и лица от следните целеви групи: лица и семейства на месечно подпомагане, с доход по-нисък от диференцирания минимален доход; лица, с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях; самотно живеещи лица и семейства с минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; скитащи и бездомни лица и деца. Обществената трапезария ще работи в стола на ул. "Стоян Заимов" №2 и стола на ул. "Екзарх Йосиф" №75 във Враца. Кандидатите ще бъдат подбрани от комисия. Документи се подават от 23 до 30 септември 2014 година от 8:00 до 12:00 аса и от 13:00 до 17:00 часа на ул. "Зорница" №4, входът  към Езиковата гимназия, ет. 1. Одобрените лица ще бъдат информирани чрез списъци, поставени на таблата на Информационния център и двата стола, в които ще се реализира услугата. Телефони за повече информация: 092/62 45 81/82/83, вътрешен номер 378- Мария Йорданова; 092/62 05 79- Райна Лещарска; 0882749694- Калин Диков.

Нова реорганизация на обществения транспорт във Враца се задава през почивните дни, съобщиха от пресцентъра на общинската управа. Поради извършване на строително-монтажни работи по цялостното асфалтиране на улици в града, се преустановява движението на тролейбусните линии. В събота и неделя- 20 и 21 септември спира изпълнението на маршрутна линия №17 (която се движи от бл. 26 в ж.к. "Дъбника", до торовия завод "Химко"). В понеделник, на 22 септември, се променя организацията на движение на тролейбусните линии, като движението на мотрисите ще се извършва само до площад "Св. Софроний Врачански". В първия работен ден от следващата седмица- 23 септември, тролейбусите по всички маршрутни линии ще се движат нормално, по график, уточняват от местната управа.

И още една промяна в организацията на движението във Враца. За времето от 23 до 26 септември ще бъде затворена за движение ул. "Иванка Ботева" в града. Причината е започващият там текущ ремонт на пътното платно. Движението на автомобилите ще бъде отклонено по ул. "Г. С. Раковски", която за четирите дни ще стане двупосочна.

В Ново село започна раздаването на рента от най-голямата селскостопанска фирма- арендатор. Рентата може да се получи в пари или в натура, която отговаря на договорената сума. За всеки декар, отдаден под наем, собствениците получават 30 лв. или 2 литра олио и 74 кг. зърно- жито, царевица или ечемик. Засега арендаторите раздават само жито и олио, тъй като не е завършило прибирането на царевицата. Още едно удобство за собствениците на земя са предвидили арендаторите. Вместо зърно може да се получат брашно или купони за хляб. Сключени са договори с хлебопроизводители от Видин, които продават хляб срещу купони както в Ново село, така и в града. Някои от собствениците на земя са предпочели да ползват част от нивите си за лично ползване, като не получават рента за тях, а зърно на среден добив. Раздаването на личното ползване ще стане след 30 септември. Тогава ще приключи селскостопанската година, ще се изчислят приходите, разходите и средните добиви на всички култури.

229 килограма от декар е средният добив от жътвата на слънчогледа, съобщиха от областта дирекция “Земеделие” Монтана. В С тази култура в областта са засети 354 хиляди декара. До момента стопаните са прибрали 67 хиляди декар, което е около 20 на сто. Комбайните са влезли в нивите в общините Вълчедръм, Бойчиновци, Брусарци, Якимово, Медковец и Монтана. Средният добив е 229 килограма от декар. Заради падналите валежи жътвата не е стартирала с пълна сила. През миналата година средният добив от слънчогледа бе 219 кг от декар при засети 300 хиляди декара.

Днес започна гроздоберът във видинското село Винарово. Стопаните се оплакват от лоши добиви, състоянието на лозята не е добро. "В цялата община състоянието на гроздето не е добро. От днес берем бялото грозде, сорт "мускат" и тепърва ще проверяваме какво му е качеството, колко ще излезе количеството. Същите тези лозя миналата година дадоха рекордно количество грозде. Някои стопани, които са имали по-големи възможности, са го третирали с по-добри препарати и по-често, ще имат и малко по-добро качество от другите, но по принцип е лошо състоянието и качеството не е добро"- това каза за Радио ВИДИН кметът на селото Евдоким Ванков. Лозовите масиви в село Винарово са около 800 декара. Три пъти по-малко ще бъде набраното грозде от декар, захарността също ще е ниска, прогнозира кметът.

Започнаха същинските археологически разкопки в района на антична Рациария в землището на видинското село Арчар. 80 хиляди лева отпусна за разкопките Министерството на културата. Археолози работят на обекта втора поредна година под ръководството на доцент д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН. "След 25 години безхаберие българската държава най- накрая пое сериозен ангажимент, с едно стабилно финансиране от 80 хиляди лева, осигурени от Министерство на културата. То  позволява два месеца ние да работим с 40, дори 50 души работници, ако смятаме и нашия екип, и в Рациария отново  да има нормални редовни археологически разкопки, както е било и по време на българо- италианската експедиция през 80-те години и това, което е останало да бъде разкрито, да бъде консервирано. След това да се превърне в едни от основните акценти на културния туризъм във видинска област"- коментира доцент д-р Здравко Димитров. Според археолозите, трябва да се работи за консервацията и реставрацията на крепостните стени и на откритата в Рациария резиденция на управител на  провинция.

През изминалата творческа 2014-2014 година ПТА "Мездра" завоюва най-големите отличия в своята история. След като спечелиха Голямата награда на Интерконтинентален фестивал в Турция преди по-малко от два месеца, младите танцьори от Ансамбъла спечелиха и престижен международен фестивал в Румъния.

Стотици врачани провериха познанията си по владеене на родния език, благодарение на инициативата "Бъди грамотен!", която се реализира днес пред читалище "Развитие" в града под Околчица. "Националната кампания "Бъди грамотен!", организирана от 2009 г., гостува във Враца за първи път. "Идваме с любезното съдействие на община Враца и правим тестове за правилното владеене на българския език. Тестовете ни са съставени на базата на най-често срещаните грешки. Така всеки може да провери доколко владее книжовните норми"- обобщи целите на кампанията управителят на образователния портал "Академика БГ" Евелина Гечева. "Стимулираме правилното писане - всеки решил без грешка теста, получава награда. Децата се радват много на тениските и шапките, а възрастните - на книгите. Затова всеки е много мотивиран да реши теста без грешка"- сподели и една от сътрудничките Виктория Василева. Преди да дойдат във Враца, хората от "Академика БГ" са проверили познанията по книжовен език в Троян, Чирпан, Асеновград и Разград. Градът под Околчица е последната им спирка в есенната обиколка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30