Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?"

Снимка: www.vidinskamitropoliya.com

В Неделята след Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на някои важни моменти, чрез които ние да живеем спокойно, благодатно и да бъдем изпълнени с добри и прави мисли, че нашият живот има смисъл и цел, а не блуждаем в небитието, и че не съществуваме напразно. Господ ни говори днес, че стремежите ни не бива да са само материални и повърхностни, а преди всичко и най-вече придобиване на Бог в сърцето ни, осъзнаване на непреходното и вечното, както и да знаем как и по какъв начин до общуваме с Господ и придобивайки Го, да придобием вечния и блажен живот.

"Рече Господ на учениците Си: Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва. Защото, който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси. Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си? Защото, който се срами от Мене и от думите Ми в тоя прелюбодеен и грешен род, и Син Човечески ще се срами от него, кога дойде в славата на Отца Си със светите ангели. И рече им: истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, дошло в сила."

Двете четива от светата Литургия: Първото четиво, това е Апостолското, което е иззето из Посланието на свети апостол Павел до Галатяни/Гал. 2:16-20/, а Второто четиво - Евангелското, е иззето из духовните писания и наставления на свети апостол и евангелист Марко /Мк 8:34-9:1/.

В рубриката "Съвременна Библия" - след три годишен процес, белгиецът Ван дер Блийкен ,,спечели”  правото си да умре. Белгия разрешава това съвсем легално по действието на приетия преди години закон за евтаназията. Затворникът излежава доживотна присъда за убийство. Според показанията му се измъчвал от непоносимо психологично затормозяване и предпочита да има право на достойна смърт. Излиза, че в обединена Европа всеки емоционално нестабилен човек ще може да отиде до Белгия или Холандия и да си сложи край на живота. Казусът "Ван дер Блийкен" вече го позволява. Проблемът има и друга по-страшна страна. За Ван дер Блийкен смъртта е надежда. Тя е единствения начин да избяга от себе си и от затвора. В началото на учебната година загледах учебника по философия на 17-годишния ми син, където в раздела "Тяло, Душа, Преходност" се засяга и темата за самоубийството. За размисъл е поставена крилата фраза на Албер Камю: "Това, което приемаме като основание за живот е в същото време великолепно основание за смърт".  За Ван дер Блийкен и Албер Камю има живот и смърт, но няма Бог и надежда. Бог, обаче има. Нашите деца приоритетно не изучават този факт. Образовани като Камю и лишени от вяра в Исус, ние не стоим толкова далеч от безнадеждния Ван дер Блийкен, колкото си мислим.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50