Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Владимир Зарев и краеведът Христо Лишков са удостоени със званието "Почетен гражданин на Видин"

Писателят Владимир Зарев, удостоен със званието "Почетен гражданин на Видин"
Снимка: Полина Тодорова

Поредно заседание и последно преди парламентарните избори проведе Общинският съвет във Видин. Приети са всичките 13 точки от дневния  ред. С ръкопляскане съветниците посрещнаха писателя Владимир Зарев, който на заседанието беше удостоен със званието "Почетен гражданин на Видин". Званието посмъртно беше присъдено и на краеведа Христо Лишков.

Христо Лишков е удостоен със званието "Почетен гражданин на Видин" по предложение на Видинската митрополия, Регионалния исторически музей, Държавен архив- Видин, читалище "Цвят", Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев", Общински комитет "Васил Левски" - Видин и Граждански комитет за възраждане на видинския край. Предложението за номиниране на Владимир Зарев е на общинския съветник Цецо Иванов. Писателят, чието творчество е свързано с Видин, лично благодари от трибуната.

"Това, което днес се случи, е голям комплимент за мен. Аз тайно, в себе си желаех да бъда поканен, защото огромна част от моето творчество е свързана с град Видин"- каза след приемането на решението Владимир Зарев.  
 
Почетните звания ще бъдат връчени на тържественото заседание на Общинския съвет на 26 октомври, Димитровден, когато е духовният празник на града. Решението за удостояване с почетно звание беше прието единодушно.   
Снимка
Без обсъждания бяха гласувани предложенията от дневния ред. Община Видин ще ползва кредит от близо 2 милиона и 700 хиляди лева от Фонда за органите на местното самоуправление в България, за да покрие собственото си участие във финансирането на дейностите по водния цикъл на града.

В началото на заседанието питане към заместник-кмета Добромир Дилов, изпълняващ задълженията на кмет, отправи съветникът Милен Милчев.  

"Питането ми е свързано с информация в медийното пространство за това, че кредитът на Община Видин в размер на малко над 8 милиона лева, е станал предсрочно изискуем"- каза Милен Милчев.

Заместник- кметът Добромир Дилов опроверга да е поискано предсрочно погасяване на кредита, ползван от Общината.

"В момента Общината е със запорирани сметки. Банката ни е кредитор и при блокирани сметки няма как да внасяме директно на банката вноската, която е в размер на 120 хиляди лева месечно. Затова банката чрез съдебен изпълнител, тъй като тя се явява първи кредитор на Общината, си събира месечната вноска, след това останалото се разпределя между други, които са наложили запор"- обясни заместник-кметът Добромир Дилов.

На заседанието бе определена петчленна комисия, която да избере 20 граждани за съдебни заседатели в Окръжен съд- Видин, тъй като през 2015 година изтича мандатът на настоящите. На отделна бюджетна сметка ще е от следващата година Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Съветниците гласуваха видинската регионална библиотека да бъде отделена от направление "Култура" в Общината и да е придобие статут на второстепенен разпоредител с бюджет, делегиран от държавата. Решението е в съответствие със Закона за обществените библиотеки и Закона за закрила и развитие на културата.

В края на заседанието председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов пожела на присъстващите на заседанието успешни избори и припомни, че през октомври заседанията на ОбС ще са две, заради предстоящия празник на града.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29