Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранените при взрива в Горни Лом са без опасност за живота, взривовете продължават

Снимка: РАДИО ВИДИН


С повърхностни травми и счупвания са трите жени, ранени при взрива в барутната фабрика в с. Горни Лом. Опасност за живота им няма. Това каза за Радио ВИДИН д-р Любомир Виденов, директорът на видинския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ.

"Раните на пострадалите са обработени от лекарските екипи на място, за тях няма опасност. Проблемът е какво се случва с хората, които са били вътре, в цеха. Няма никаква яснота, взривовете продължават, а екипите на Спешна помощ са изтеглени с километри настрани, защото хвърчат парчета. За трите жени няма пряка опасност за живота им, защото са били на плаца, те са насочени са към лечебни заведения. Нареждането от Министерството на здравеопазването е, ако има други пострадали, да се насочват към Монтана, и ако се наложи- за транспортиране до София."  

Сред пострадалите е и съпругата на кмета на с. Горни Лом- Илиян Михайлов. Тя е настанена в ортопедията на монтанската болница, с тежка фрактура на ръката, без опасност за живота. Подготвя се за операция.  

На място са 5 екипа на Спешна помощ - 2 от Белоградчик и по един от Димово, Чипровци и Монтана.

"Действаме общо, имаме готовност за всякакви ситуации. Проблемът е, че никой няма достъп до обекта, дори и от Гражданска защита. Има технологично време, да се изчака след взрива, едва след 24 часа ще може да се влезе в цеха. Голяма е вероятността и в този случай да има жертви",  каза още д-р Виденов.

Няма опасност за жиеещите в село Горни Лом след експлозията, увери междувременно министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов. Вероятно инцидентът е станал при обезвреждане на мини. Ще се ползват безпилотни самолети, които да огледат района, съобщава БНР.

Взривът е станал във фирма "Видекс", бившият завод "Миджур", който произвежда взривни вещества за граждански цели и обезвреждане на боеприпаси. Служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов каза, че не е ясно, колко души са били в завода по време на инцидента.

"Не мога да кажа има ли, или няма жертви и ранени, по простата причина, че ние не можем да влезем в самия периметър и няма и как да влезем. Доколкото ми е докладвано, са утилизирали мини. Явно в момента на утилизация на самите мини е станало и произшествието. Докато не влязат екипите на МВР и екипите от следователи, няма как да заемем каквато и да е позиция."

Работило се е на две смени. Собствениците са били също в района на завода. За село Горни Лом няма никакъв проблем, защото заводът е отдалечен от самото село.

"След проверка на ДАНС, преди 15 дни е направена цялостна проверка на фирмата. Открити са нарушения. Издадени са актовете, но за голямо съжаление след 15 дена се е случил и този взрив. Явно дисциплината в самата фирма не е била на определена висота. В 2010-та също е имало такова произшествие във фирмата. Районът е отцепен. Не се допускат хора, които да влизат и излизат в самия периметър на завода. Лекарските екипи също са там. Също и следователите, които трябва да направят разследването са изпратени там на разположение, за да могат да проведат самото разследване.

Органите на реда не могат да влязат в завода 24 часа след последния взрив, уточни Бакалов.

Ще се ползват безпилотни самолети, които да огледат района, както и роботи, които ще могат да влязат в самия периметър преди тези 24 часа, както и друга техника. Знаете, че министерството на отбраната притежава едни машини, наречени "котки", които вече могат да работят в такива условия."- посочи министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

2 май е неучебен ден в община Враца

Учениците от Враца получиха неочаквана ваканция, след като кметът на общината Калин Каменов обяви за неучебен ден 2 май. Съобщението си градоначалникът направи в профила си в социалните мрежи, като избра доста нестандартна форма, за да поднесе очакваната вест на децата и техните родители: „След като вчера спрях горещините и пуснах дъжда,..

публикувано на 18.04.24 в 10:02

Клисурският манастир ще е домакин на четвъртия открит урок на проф. Венелин Терзиев

На 19 април от 11.00 часа в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ край гр. Вършец ще се проведе четвъртият открит урок на проф. Венелин Терзиев с учениците от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Брегово - "Среща с думите". Събитието включва среща с писателя Тони Теллалов, обясни директорът на бреговското училище Илияна Кръстева..

публикувано на 18.04.24 в 09:00

По-малко безработни отчитат във Враца и Криводол

Безработните в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности обаче са със 164 повече от третия месец на миналата година, което прави равнище на безработицата в двете общини от 6.32 на сто. Като относителни стойности това е 1 257 за Враца и околните..

публикувано на 18.04.24 в 07:21

Снимката на 17 април 2024 година

12 състезатели на видинските клубове по бокс, самбо и джудо, лека атлетика, ММА и кану-каяк бяха наградени от кмета на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кмета Борислава Борисова с грамоти за високи спортни постижения от началото на годината.  Предстои изграждането на още един паркинг във Враца , съобщиха от общинската управа...

публикувано на 17.04.24 в 18:00

Две общински избирателни комисии в Монтанско са с нови председатели

Смениха председателя на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм . Промени има и в избирателната комисия в Бойчиновци . Валери Димитров е новият председател на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм, реши Централната избирателна комисия. Промяната е направена след постъпило заявление до ЦИК от областния координатор на ГЕРБ – СДС в..

публикувано на 17.04.24 в 17:12

Дискусия за отношението към уязвимите общности се състоя във Видин

Дискусия за ролята на гражданските организации на уязвими общности за противодействие на дискриминацията се проведе във Видин . Инициатор е сдружение „Организация Дром“. Представени са резултатите от проучване за образа на малцинствените и уязвимите групи в българските медии, каза Таня Кълцева от организацията. "Днешната среща е част от..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

Експерт по кариерно ориентиране се срещна с ученици в Мездра

Експерт от Центъра за кариерно ориентиране във Враца  гостува на СУ „Иван Вазов” в Мездра .   Ерика Йончовска представи пред седмокласници полезна информация за предстоящите изпити и в какви паралелки могат да продължат образованието си. Темата на срещата беше ''А сега накъде? Какво трябва да зная за себе си преди да взема решение?”. Учениците се..

публикувано на 17.04.24 в 15:55