Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 октомври 2014 година

Посрещане на чудотворната икона на Света Богородица в катедралния храм "Св. Димитър Солунски" във Видин
Снимка: Цветомир Цветанов


В катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски", в град Видин днес беше донесена чудотворната икона на Света Богородица, която до момента се намираше в Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча". Иконата беше донесена от архимандрит Христодул, игумен на светата обител. След поставянето на иконата в храма бе извършено вечерно богослужение и молитва пред светата икона за здравето и благословението на жителите на Видин и епархията. Иконата ще остане във Видин за поклонение до 27 октомври, когато тържествено ще бъде върната на своето място в Лопушанския манастир. Посещението на чудотворната икона на Божията Майка във Видин се организира във връзка с храмовия празник на катедралния храм на Видин и  духовния празник на града - Димитровден, и за благословение на земите на Видинска епархия и предпазване на населението от бедствия и неволи. Всички, които желаят да се поклонят пред образа на Света Богородица, ще могат да направят това всеки ден от 8:00 ч. до 18:00 ч.

Обмисля се затваряне на двете платна на надлеза по булевард "Панония" във Видин, за да се ускори ремонтът, съобщи изпълняващият длъжността кмет на Общината Добромир Дилов. Той допълни, че няма закъснение в програмата, която изпълнителите са представили. "Договорът предвижда поетапно изпълнение на ремонта на двете платна, но сме силно притеснени от наближаването на зимния период", съобщи Добромир Дилов. Няма напрежение между фирмата изпълнител на ремонта и Общината, каза още замесник-кметът на Видин. Според него до сега на фирмата са изплатени всички актувани дейности. За опасност от забавяне на ремонта на надлеза по булевард "Панония" предупреди народният представител Филип Попов. Обектът е сред 14-те в област Видин, финансирани със средства от Публичната инвестиционна програма и парите за него трябва да бъдат усвоени до края на годината. "В момента, ако до края на годината, тъй като това са бюджетни пари, този проект не бъде изпълнен, тези пари отново ще се върнат в бюджета и проектът няма да може да бъде финализиран... Не знаем какви са причините за забавянето на проекта, искаме отговор на тези въпроси." От БСП призоваха и за публична дискусия за пространството пред паметника на скърбящия воин до жп гарата, където се предвижда да има общинска автогара.

Община Монтана предлага да подпомогне с по 2 000 лева семействата на шестима от загиналите в завода за боеприпаси в село Горни Лом. Кметът Златко Живков внася докладна записка, която ще се разгледа на редовно заседание на Общинския съвет този четвъртък: "Наследниците също не са малко. При някои от тях имаме казуси, които трябва да решим", каза кметът Златко Живков. Вече са изплатени половината от застраховките "Трудова злополука" на близките на 14 от жертвите на взрива във фабриката за боеприпаси в Горни Лом. Общата сума е над 800 хиляди лева. На близките на всеки от загиналите се полагат 7 брутни годишни заплати. Остатъкът ще бъде изплатен до средата на ноември, гарантираха от застрахователната компания.

Военнослужещи от Сухопътните войски прочистиха от невзривени боеприпаси площ от общо 265 декара от външната страна на завода в Горни Лом, съобщиха от Министерството на отбраната. Открити са 6 противопехотни мини, които са предадени на представител на собственика на завода. Днес продължават действията на военнослужещите по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завода.

Зачестиха случаите на натровени с гъби в Лом. От началото на този месец в болница "Св. Николай Чудотворец" са приети и лекувани над 20 пациенти, които са яли зелена, бяла или леплива мухоморка, както и други отровни видове, растящи през този сезон на годината. В момента в Интензивното отделение на болницата е приет 66-годишен мъж, в много тежко състояние, а екип от специалисти се бори за живота му. За това алармира д-р Шакилла Попал- ординатор в Инфекциозното отделение на болницата. "Повечето от хората, които търсят гъби в гората, не са добре запознати с токсичността на гъбите... Съветвам хората, които не познават гъбите да избягват да ги събират и консумират, защото поставят в риск своя живот и този на близките им." Близо 50% от натровените с гъби са деца, като някои от тях са съвсем малки- на една и две години. От болницата предупреждават, че при най-малкото съмнение за натравяне след консумация на гъби, трябва да се потърси лекарска помощ. Симптомите обикновено са силни коремни болки, гадене, повръщане и диария.

Завърши плановият годишен ремонт на шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от централата. След извършена проверка и получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране, в 10 часа и 27 мин. днес блокът бе включен в паралел с електроенергийната система на страната. По време на годишния ремонт, започнал на 13 септември, бяха изпълнени планираните ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите на блока. В ремонтната програма беше включено изпълнение на дейности по проектите за продължаване на срока на експлоатация, мерки от Националния план за действие след проведените стрес тестове и за повишаване на топлинната мощност до 104%, както и значими допълнителни дейности, вследствие на установени след спирането дефекти по оборудването. В рамките на престоя реакторът на 1000-мегаватовия шести блок бе презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания.

Анкета сред граждани ще реши дали по централната пешеходна зона във Враца да има улични търговци или не. Това обяви днес кметът Николай Иванов. В годините въпросът как да изглежда пешеходната зона на Враца, известна като "Пробива", е поставян нееднократно, припомнят от Общината. При различните кметове този въпрос е решаван различно. Казусът започна да се разисква отново след като на 13 октомври кметът на Враца издаде заповед, с която разпорежда да се направи проверка на всички преместваеми обекти в града и незаконните да бъдат премахнати. "Не искам да решавам този въпрос без да чуя какво мислят врачани, затова искам да призова врачани да гласуват в анкетата, която ще поставим на нашия сайт. Въпросът е-  "Искате ли по бул. "Никола Войводов" да има улична търговия?". Разчитаме на активността на врачани"- каза кметът Николай Иванов.

От 21 октомври Община Враца започва изплащането на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии (СИК), които участваха в проведените на 5 октомври избори за 43-то Народно събрание. Изплащането ще се извършва по предварително изготвен график, който е публикуван на сайта на Община Враца. Секциите с номера от 1 до 27 ще получат възнагражденията си на 21 октомври. На 22 октомври ще се изплащат сумите на членовете на СИК с номера от 28 до 55 включително, на 23 октомври- на тези от СИК с номера от 56 до 83, а на 24- с номера от 84 до 111. Разплащането ще става от 9 до 12 ч. и от 13 до 16 ч. във фоайето пред градската концертна зала. Гражданите, които са участвали в секционните избирателни комисии, трябва да се явят лично и да представят удостоверение от Районната избирателна комисия и лична карта.

Есенен семинар по архитектурно заснемане организира във Враца Нов български университет, под патронажа на Камарата на строителите в България и със съдействието на Общината в града под Околчица. Семинарът ще се състои от 21 до 24 октомври. Предвижда се да бъде извършено архитектурно заснемане на двете средновековни кули- на Мешчиите и Курпашовата кула, като част от българското архитектурно наследство. Гостите ще се запознаят с урбанистичните проблеми на региона. Ще проучват местните кадастрални планови и фотографски материали. Ще разгледат и обсъдят местните строителни традиции. Очаква за участие в семинара да пристигнат преподаватели и студенти от Нов български университет, допълват от Общината.

Областна администрация- Враца бе домакин на Регионален форум на доставчиците на социални услуги от област Враца, на тема "Партньорство за по добри социални услуги". Срещата се организира по инициатива на Национален алианс за социална отговорност (НАСО) и на нея присъстваха представители от всички 10 общински администрации и доставчици на услуги от областта. Георги Георгиев, председател на НАСО, представи мисията и дейностите на организацията, възможностите за европейски, национални и местни партньорства чрез изградената мрежа на доставчици на социални услуги, развитието на иновативни услуги, отговарящи на потребностите на хората.

Като потенциално място за инвестиции оцени Плевен Посланикът на Гърция у нас Н. Пр. Димостенис Стоидис по врема на срещата си с кмета Димитър Стойков и неговия екип. Това съобщават от местната управа. "След като узнах за редицата проекти с европейско финансиране, които се осъществяват тук, за готовността за реализацията на следващи такива, за направените инвестиции, считам посещението си за полезно, защото ще предоставя тази информация на Търговския отдел при Посолството. Голяма част от гръцкия бизнес в България е съсредоточена в София, но мисля, че може с успех да се разширява и в градове като Плевен. Нашите предприемачи са привлечени от плоския данък в страната ви и създават тук доста работни места", каза дипломатът. Димитър Стойков връчи на високия гост почетен плакет на Община Плевен.

Успешно приключи проект, изпълняван от Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Берковица. Инициативата под наименование "Опазване, поддържане и възстановяване на крайречните смесени гори покрай река Дунав" включваше залесяване на четири острова в защитени територии по река Дунав- Скомен (Ковачев), Козлодуй,  Есперанто и Масата. Инж. Сашко Каменов- директор на РДГ- Берковица подчерта, че най-важните цели от дейностите са най-вече с екологична насоченост, за сметка на икономическите ползи. На територията на четирите острова е имало нарушен баланс в стопанисването на горите  и намаляването на биоразнообразието. Преди две години, когато старира проектът,  над 75% от дунавските острови са заети от тополови монохибридни култури. Те са бързорастящи и с високи икономически показатели, но като краен резултат бързорастящите тополи "изяждат" някои от другите дървесни видове и те постепенно изчезват в тези територии.

В Младежкия дом на Белоградчик се състоя празнично тържество по повод 35-годишния юбилей на Клуба на пенсионера "Мадона". Доклад за постигнатите положителни резултати в работата и реализираните по-значими постижения представи председателят на клуба Симеон Илиев. Бе отбелязано, че пенсионерите от клуба активно са участвали в обсъждането на проекта за възрастните хора и са направени конкретни предложения за намаление на потребителската такса при посещението на лекар, за периодично увеличение на пенсиите и диференцирано даване на коледни надбавки съобразно размера на пенсиите. Разказаха се спомените за съпреживяните радости и грижи, за многобройните, участия във фестивали от вокалните групи, в обществени инициативи от местен, регионален и национален характер. Последната инициатива беше съвместно с Общината за набиране помощи за пострадалите от наводненията жители на град Мизия, за което дело бяха отличени от Областния съвет на БЧК- Видин със благодарствено писмо и сувенири.

"Мигове на душата"- това е мотото на изложбата, открита тези дни в художествената галерия в Белоградчик, която ще продължи до 9-ти ноември. Неин автор е Венелина Богданова, израснала в Белоградчик, където завършва и гимназиалното си образование. Това е нейната втора самостоятелна изложба, съобщават от пресслужбата на Общината: "Венелина Богданова започва творческия си път в областта на графиката, а от 2006 година рисува и живопис. Интересни са нейните търсения, начина на изказ- графичен или живописен, но още по-интересна е философията и внушението, които влага в тях. Малките пространства на графиките, в които тя затваря персонажите си, умело натоварва със силна емоция."

Над 100-минутен концерт-спектакъл на "Диана Експрес" предстои във Видин днес, 20 октомври и в Монтана на 21 октомври. Концертите са част от юбилейното турне на групата. "Концертите са с активното участие на публиката. Заедно ще си направим един страхотен музикален празник!"- каза в "Свободна БГ зона" Митко Щерев- създател на легендарната рок формация през 1974 г. Слушателите на Радио ВИДИН са сред първите, които чуха  новия сингъл на "Диана Експрес"- "Магистралата". Концертът във Видин е с начален час 19:00 часа в Спортна зала "Фестивална". В Монтана утре, на 21 октомври, началото е от 19 часа в салона на Драматичния театър.

"Министърът женкар" е постановката, с която  Русенският драматичен театър гостува днес във Видин. В главната роля е българският актьор Христо Гърбов. Драматургът на русенския театър Крум Гергицов разказва: "Министърът женкар" е комедия по комедията на Ст. Л. Костов "Новото пристанище". Комедия, в която се разкриват любовните похождения на един министър, който, качвайки се на министерския стол, изведнъж, по силата на обстоятелствата, му се отварят вратите не само за власт и пари, но и за любовни увлечения." Спектакълът започва в 19 часа в Драматичния театър във Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

обновено на 23.04.24 в 08:49

Общинският съвет в Мездра ще заседава в четвъртък

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно месечно заседание на 25 април /четвъртък/ при Проект за дневен ред от само 8 точки. Най-напред общинските съветници ще приемат три отчета: Финансов на МБАЛ Мездра за 2023 година; за дейността на читалища от общината за 2023 година и за първото тримесечие на тази година на Екопроект. След това..

публикувано на 23.04.24 в 08:47

Обявиха крепостта "Алмус" за недвижима културна ценност от национално значение

Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.   Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване (териториален обхват - граници, охранителна зона и предписания за опазване) на античната крепост, съобщават от местната общинска управа...

публикувано на 23.04.24 в 08:08

Започна делото срещу отказа за прекратяването на правомощията на вълчедръмския кмет

Административен съд-Монтана даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси В сряда Административен съд-Монтана ще трябва да се произнесе с решение относно делото.  На заседанието бе изслушан председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 23.04.24 в 07:41

Случай на коклюш е регистриран във Видинско

И в област Видин е регистриран случай на коклюш.  Това става ясно от отчета на Регионалната здравна инспекция за заболеваемостта от заразни заболявания през изминалата седмица.  Болният е от Чупрене, допълват от инспекцията. Отчетени са и 8 случая на други заразни заболявания за същия период - от варицела, скарлатина, туберкулоза и..

публикувано на 23.04.24 в 07:36

Снимката на 22 април 2024 година

1454 лева на месец са необходими за издръжката на живота на един работещ, който живее сам, а сумата за тричленно семейство с едно дете е 2616 лева - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на настоящата година. Според видинчани месечните доходи към момента не са достатъчни, за да..

публикувано на 22.04.24 в 18:00

БАБХ започва пролетна ваксинация на лисиците срещу бяс

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на пролетна орална ваксинация на лисиците срещу бяс. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която е разработена и се изпълнява от 2009 година, съобщиха от агенцията. Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по..

публикувано на 22.04.24 в 17:55