Наградиха победителите от Националния литературен конкурс "Яна Язова" в Лом

Снимка: Владимир Недев

Станаха известни победителите в осмото издание на Националния литературен конкурс "Яна Язова"- Лом 2014. Отличените творби бяха наградени по време на специална церемония в малкия салон на Народно читалище "Постоянство - 1856". Жури с председател Петър Величков- писател и изследовател на творчеството на Яна Язова, присъди на Даниел Венциславов от София първа награда за разказа "Всеки ден се разминаваме". Даниел получи и парична премия в размер на 200 лв., осигурена от Община Лом. Втора награда беше връчена на Миглена Люцканова от Русе за разказа "Ангелски очи", както и сумата от 150 лв., а на Иванка Савкова от Трявна, журито присъди трета награда и парична премия от 100 лв. за творбата й "Драгун".  Наградата на фондация "Обществен фонд"- Лом спечели разказът "Вода" на Магдалена Трифонова от Габрово. В тазгодишния литературен конкурс се включиха над 60 автори, до 35-годишна възраст, от цялата страна. Традиционно свои творби изпратиха и младежи от Украйна и Молдова. Конкурсът се организира от Народно читалище "Постоянство" и Община Лом. 

Вижте още

Преваляване от дъжд и слаба градушка на Великден

Слънчево и топло време до обяд и променлива облачност в следобедните часове прогнозират синоптици за почивните дни в област Монтана. Минималните температури ще са между 7 и 9 градуса, а максималните ще достигнат 20-25, съобщи Леночка Ангелова , началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. Валежи от дъжд се очаква да има повече в..

публикувано на 25.04.19 в 16:37
Община Враца

"С песен към Великден" във Враца

С фолклорно надпяване на малки и големи " С песен към Великден " и открита работилница за боядисване на яйца беше дадено начало на инициативите по повод предстоящите светли християнски празници във Враца. Домакин на проявите беше пъстрият двор на Етнографско-възрожденския комплекс, който бе огласен от великденски песни. В експерименталната работилница..

публикувано на 25.04.19 в 16:29

300 шарени яйца направиха деца в Белоградчик

300 яйца боядисаха деца от Белоградчик в двора на храма „Св. Великомъченик Георги Победоносец”. Отец Рафаил въведе децата в храма, където прочете молитва за здраве и помаза с елей всяко от тях. Той разказа за значението на днешния Велики четвъртък и за традицията за боядисване на яйцата  "Традицията за боядисването на яйцата е много древна...

публикувано на 25.04.19 в 16:00

Изложение "Пчелите са в моето сърце" в училище "Отец Паисий" във Видин

"Пчелите са в моето сърце"- под това мото премина срещата на ученици от видинското училище "Отец Паисий" с пчелари от  дружество "Димитър Балев". През голямото междучасие председателят на дружеството Петър Младенов, който е и педагогически съветник в училището, запозна децата с различните пчелни продукти и им показа истински пчели в малък..

публикувано на 25.04.19 в 15:38

Ученици боядисваха яйца във видински музей

На велики четвъртък ученици от трети клас на средно училище "Цар Симеон Велики" посетиха видинския музей "Кръстата казарма", където се запознаха с традициите, свързани с великденските празници. Днес те сами боядисваха яйца с помощта на различни технологии, каза за радио Видин етнографът Десислава Божидарова: "Подготвили сме им различни модели стари..

публикувано на 25.04.19 в 15:02

Оправдаха двама бивши директори на болницата във Враца

Районният съд във Враца оправда двама бивши директори на МБАЛ „Христо Ботев“ по обвинение в присвояване на пари и ощетяване на най-голямото лечебно заведение в областта. Присъдата по дело № 611/2018 г. прочете административният ръководител на съдилището Васил Ганов. Според решението на уважавания магистрат, д-р Румен Цветанов не е виновен по..

публикувано на 25.04.19 в 14:30

Чупрене с временно изпълняващ длъжността кмет

Кметът на община Чупрене Ваньо Костин , който е в ареста с обвинение за длъжностно престъпление,  подписа заповед за временно изпълняващ длъжността кмет. За свой  заместник той  определи секретаря на общината Асен Джунински,  съобщи председателят на Общинския съвет Богомил Станков : "Имаме разрешение от прокурора, който разреши кметът да..

публикувано на 25.04.19 в 14:10