Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде и как паркират хората с увреждания във Видин

Снимка: Радио Видин
В днешния брой на "Едно" ще говорим по няколко теми, като ще се разходим из българския Северозапад. Ще засегнем отново важната и болна тема за личните асистенти на хората с увреждания. Ще чуете каква е актуалната картина в община Берковица, а от първо лице впечатленията си за проблемите и как могат да бъдат решени те ще разкаже човек с ограничена мобилност.


Започваме нашето октомврийско издание на "Едно" с информация за достъпността за хората с увреждания в град Видин. Изпратих няколко въпроса, свързани с местата за паркиране, как се контролира тяхното използване и следи ли се да не паркират автомобили на подходите към рампите във Видин. Отговорите получих в писмен вид от инж. Георги Кардашимов, главен специалист "Общински пътища и улици" в Община Видин.

Местата за паркиране на инвалиди в град Видин са: на ул."Дунавска" има по едно място пред Областната управа и митницата; на ул." Княз Александър Батенберг" има две места, те са срещу офиса на един от националните мобилни оператори; други две места за паркиране на инвалиди има на ул." Цар Симеон Велики", те са пред банката, която се намира в сградата на бившето Фото; на ул."Христо Ботев" зад сградата на Поликлиниката също има две паркоместа; пред Спортната зала има отделени две места; две са местата за спиране на инвалиди и на ул." Антон Страшимиров" до Общинския пазар.

Както виждате, местата за паркиране на хората с увреждания са съобразени с различните институции и обществени места, до които трябва да има достъп. Община Видин издава документ "Карта за паркиране на хора с увреждания", даваща информация за човека, картата е със снимка, срок на валидност и регистрационния номер на автомобила. Стикерите, които се продават в пощенските станции, не дават право на автомобила да паркира на тези паркоместа.

Следи ли се обаче да не спират автомобили на подходите към рампите в града и как става това?

"Контролът за паркирането на автомобилите се упражнява от служителите на МВР- Видин. Община Видин не разполага с информация относно извършените нарушения", отговориха от местната управа.

В следващите ни предавания ще продължим с още информация по темата, като тази- достъпен ли е градският транспорт в града ни и какво се прави в тази насока.

Говорихме за достъпната среда, а сега нека обърнем внимание и на хората, които не могат да се придвижват сами. Каква е картината с личните асистенти в Берковица? Потребностите на хората с ограничена мобилност се взимат предвид, каза пред Петя Генова Радослав Найденов, заместник кмет по туризъм, образование и здравеопазване, проекти и програми в Общината:

"В момента на територията на общината има 62-ма лични асистенти, които обслужват 82-ма потребители. Имаме подписан анекс и договорът е удължен до 31.12.2014 година. Ако бъде удължен договорът, разбира се, че ще кандидатстваме и ще продължим да работим. Това е едно много добро партньорство и се надявам, че ще бъде продължено и в бъдеще. Колегите постоянно комуникират с потребителите, работи се с хора, има недоволни, сменят се лични асистенти, прави се компромис, така че да се отразят нуждите и потребностите на всички потребители."

Какви са проблемите на хората с увреждания с личните им асистенти и как биха могли да бъдат решени те- за това си говорим със заместник председателя на сдружение "Достоен живот" във Видин Даниел Дамянов:

"Най-честият проблем, който е повсеместно по всички програми, това е работният ден, работният график. На различните места са различни часове, от 4 до 8 или от 2 до 8 часа, но проблемът е, че тези часове са недостатъчни, а и те са фиксирани във времето. Да кажем от 9 до 13 часа или от 17 до 21 часа. Често пъти изникват непредвидени проблеми, ако ще и да излезеш да се видиш с приятел, който за малко е дошъл и си заминава. И ти разчиташ на този асистент, но ако той в това време е зает на друго място или ти отказва с мотива, че сега не му е работното време и човек увисва".

Недалеч от Видин- в Мездра наскоро гостува шампионът на България по шахмат за хора с увреждания Петър Козарев. Той се включи в състезание по шахмат. Това не е изолирано явление в лятно-есенната обиколка на пазарджиклията. Напротив, той призна пред Радио ВИДИН, че се чувства като истински "шахматен рокер" и обикаля от село на село и от град на град, за да популяризира древната игра.

"Шахматът е моят начин на живот. Аз съм малко като рокерите… Мисля, че това мога да върша най-добре и да съм полезен на обществото с тази си моя дарба. След участието си в турнирите в Поморие, Видин и Разград, сега съм в Мездра", раказва пред  Жоро Александров Петър Козарев.

Повече подробности от предаването "Едно" чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35