Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 октомври 2014 година

Снимка: Община Монтана

Благотворителен рок концерт събра близо 500 лева за пострадалите при наводненията градове Берковица и Мизия. Средствата ще бъдат дарени за топъл обяд на децата от основното училище в Мизия и на семейства в Берковица. Инициативата бе на Ученическия съвет на ГПЧЕ "Петър Богдан" Монтана. В голямата зала на Младежкия дом, обединени под наслова "Заедно да бъдем хора", забиваха банди от Вършец, Лом и Монтана. Групите "Longest road", "Trick", "Effect", "Rebels" и "Longest Road" се представиха на ниво и очароваха публиката. Колоритен акцент в програмата поставиха най-малките солистки на фолклорна формация "Торлашки напеви". Към идеята на учениците от езиковата гимназия се присъединиха и доброволци от Българския младежки червен кръст.

България подаде заявление за финансова подкрепа от Фонд "Солидарност" на Европейския съюз за възстановяване на щетите от наводненията в областите Враца и Видин, съобщиха от Министерството на регионалното развитие (МРР). Документът е внесен на 23 октомври от главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" в МРР, която е национален орган, отговорен за управлението и контрола на средствата от Фонда за България. Щетите от обилните дъждове в Северозападния район в периода 31 юли - 2 август 2014 година са оценени на 77,5 млн. евро. Сумата надхвърля минималния праг за регионално бедствие според регламента на Фонда и е включена в заявлението за подкрепа. В срок от 6 седмици Европейската комисия ще разгледа документа и, ако искането бъде одобрено, ще изчисли размера на помощта, която страната ни може да получи за справяне с последствията от бедствието в Северозападна България, допълват от Министерството.

10-годишно момиче е с опасност за живота, след като е паднало от втория етаж на Дома за деца и младежи с умствена изостаналост /ДДМУИ/ в Берковица. Сигналът за инцидента е получен в четвъртък, 23 октомври, в 06:40 ч. в полицията в Берковица. Съобщено било за дете в безпомощно състояние, което лежало на земята в двора на социалния дом, посочват от Областната дирекция на МВР в Монтана. Установено е, че момичето е паднало от близо 8 м височина от прозореца на стаята си. Детето е настанено в Дома с диагноза. Вследствие на инцидента, момичето е получило тежка черепно-мозъчна травма, изпаднала е в състояние на кома и е с опасност за живота. Оказана й е спешна медицинска помощ в Берковица. От Дома не отрекоха за инцидента, но отказаха информация. Пострадалата е транспортирана и хоспитализирана в МБАЛ Монтана.

В Районно управление на полицията във Видин е приключила проверка по преписка, заведена след жалба за извършена кражба на лаптоп, спортни ръкавици, тениска и парфюм от стая в ученическото общижитие в града. Кражбата е извършена от 15-годишно момче от село Капитановци и 14-годишен видинчанин, каза за Радио Видин директорът на общежитието Михаил Николов. "При нас рядко се случват кражби, но не са изключени в една среда, където живеят 115 ученика", допълни Михаил Николов, като подчерта, че не толерира тези прояви. Оправданието на учениците е, че нямат достатъчно пари и се намират в затруднено финансово състояние. Преписката по случая е изпратена в Районна прокуратура-Видин с мнение за предаване на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Специализираната инженерна група от състава на Сухопътните войски прочистиха 959 декара в района около завода за боеприпаси край Горни Лом. Военнослужещите от военно формирование 28 880- Белене продължават и днес, 24 октомври, дейностите за ликвидиране на последствията след взрива. Вчера те извършиха разузнаване и повърхностно прочистване на 23 декара в район извън завода. Ръководител на специализираната инженерна група е капитан Минчо Минчев. Оставащата площ за разузнаване до приключване на дейностите на сапьорите е 1221 декара.

Арендаторите от община Мездра успяха преди поредните дъждове, да приберат слънчогледа, информираха от Общинската служба "Земеделие". Ожънати са общо 12 477 декара, от които слънчогледът за олио е 2 495 тона, или по 200 кг от декар. С протокол на Областната служба по земеделие за пропаднали са признати 623 декара. Средният добив при царевицата е 920 кг от декар или общо 1 440 тона. Земеделските стопани са успели да извършат предсеитбена обработка на 8 300 декара, които са и наторени. С пшеница в община Мездра са засети 484 декара.

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) преведе дължимите суми за здравноосигурителни плащания на двете болници в област Видин много преди нормативно предвидения срок. Това съобщават от РЗОК. Изплащат се и средствата над договореното, допълват от Касата. Общият размер на средствата, преведени от РЗОК-Видин по сметките на болниците  през месец октомври за дейността им по клинични пътеки през месец септември, е 481 хил. лв.

Отдел "Местни данъци и такси" към Община Плевен напомня на собствениците на движимо и недвижимо имущество, че на 30 октомври изтича срокът за заплащане на втора вноска за данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства. Дължимите суми могат да бъдат заплатени на каса в Отдела или по банков път по сметка на Община Плевен. Работното време на Отдел "Местни данъци и такси" за плащания е от 8,30 ч. до 16,30 ч., без прекъсване. Ако има желаещи да заплатят в края на работното време те ще бъдат обслужени. Плащанията се извършват на гишета от 1 до 6. Ако задължението не се заплати, считано от 31 октомври ще се начислява лихва за просрочие върху дължимото за 2014 год. в размер на основния лихвен процент плюс 10 пункта наказателна лихва.

Стратегически документи на общинско ниво във Видин ще бъдат контролирани по специално изготвен наръчник. Това ще бъде основополагащ документ при последващо стратегическо планиране и оценка на изпълнението на документи и политики. Наръчникът съдържа приложения за мониторинг на секторни политики- икономическа, социална, екологична и бюджетна. Разработени са също и указания и процедури за въвеждане на правилата за мониторинг на политики от общинската администрация. Преди няколко дни Наръчникът беше одобрен и от Общинския съвет във Видин. Документът е изготвен по проект "Разработване на стратегически планови документи на община Видин и въвеждане на правила за мониторинг и контрол на политики".

Община Чипровци съобщава, че на 24 октомври в Регистъра на обществените поръчки и на сайта на общината е публикувана Публична покана за избор на изпълнител с предмет: "Зимно поддържане- снегопочистване и опесъчаване на общинска пътна мрежа и улици на територията на община Чипровци през експлоатационния период на 2014- 2015 година." Фирмите могат  да подават  оферти до 17 часа на 4 ноември.

В берковското село Калиманица днес се събраха много хора, художниците от дружество "Тенец" и много приятели на Йордан Радичков, за да почетат 85-та годишнина от рождението на сърцеведа на Българския Северозапад. Програмата започна със слово на поета Иван Есенин от Съюза на българските писатели, последвани от хубави думи на Бойка Серафимова от читалище "Разум" в Монтана. В концерта участваха фолклорните групи от Златица и Железна. Туристическото дружество "Темпо" в Монтана направи импровизиран поход от Церовския мост до Калиманица. Празникът завърши с курбан, който беше раздаден на всички присъстващи, съобщи Петя Генова.

Трима художници, участници в Шестата национална изложба "Пейзаж" във Видин бяха отличени. Наградата на Съюза на българските художници получи Хинко Хинков, отличие от Община Видин извоюва Калия Калъчева, а призът на "Видахим" АД за млад автор отиде при Катерина Дюлгерова. Официалното откриване на Шестата национална изложба "Пейзаж" се състоя в Художествена галерия "Никола Петров". Целта на експозицията е да създава нови културни връзки и взаимоотношения, показвайки съвременни произведения на българската пейзажна живопис. Събитието е част от празничната програма, посветена на Димитровден. Изложбата ще остане във видинската галерия повече от месец.

Станаха известни победителите в осмото издание на Националния литературен конкурс "Яна Язова"- Лом 2014. Отличените творби бяха наградени по време на специална церемония в малкия салон на Народно читалище "Постоянство - 1856". Жури с председател Петър Величков- писател и изследовател на творчеството на Яна Язова, присъди на Даниел Венциславов от София първа награда за разказа "Всеки ден се разминаваме". Даниел получи и парична премия в размер на 200 лв., осигурена от Община Лом. Втора награда беше връчена на Миглена Люцканова от Русе за разказа "Ангелски очи", както и сумата от 150 лв., а на Иванка Савкова от Трявна, журито присъди трета награда и парична премия от 100 лв. за творбата й "Драгун".  Наградата на фондация "Обществен фонд"- Лом спечели разказът "Вода" на Магдалена Трифонова от Габрово.

Продължават проявите по случай празника на Видин- 26 октомври, Димитровден. Тази вечер от 19 часа в драматичен театър Видин ще бъде представена постановката "Дом номер 13" на руския драматург Олег Ерньов. Програмата продължава утре от 9 часа в Спортна зала "Фестивална", където ще се състои Димитровденски волейболен турнир. Час по-късно е празнично шоу "Детски звезди" във видинския драматичен театър, а от 10.30 часа в Речна гара се открива изложба на пернати птици. По-късно вечерта, от 18 часа, в Драматичния театър е музикално-поетичната среща в рамките на Дни на балканската култура "Приятелството е изкуство" с участието на Ансамбъл "Дунав".

XVI Мемориал "Найден Войнов" ще се проведе на 25 и 26 октомври в актовата зала на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" по повод духовния празник на Видин- Димитровден. Това съощават от Шахматен Клуб "Найден Войнов". Записването е на място в училището от 12 до 13:30 ч. Турнирът ще бъде открит в 14:00 ч. от президента на Лайънс Клуб- Видин като в събота ще се играят 5 кръга, а в неделя - 4. Времето за игра е 20 минути плюс 10 секунди добавено време на ход. Заявка за участие са изпратили състезатели от Крайова, Румъния, Източна Сърбия, Русе, Варна и други градове от цяла България. Турнирът е открит за всички желаещи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28