Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 октомври 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН

Расте броят на безработните в област Видин. През месец септември общият брой на регистрираните без препитание хора в областта е 9 032. В сравнение с предходния месец броят им се е увеличил със 150 души. Това съобщи на пресконференция директорът на Дирекция "Бюро по труда" (ДБТ)- Видин, Милчо Цоков. На работа са постъпили 209 безработни. Съотношението между предлагането на работна сила в района на ДБТ- Видин през септември е 14:1. На въпрос на Радио ВИДИН, дали се очакват съкращения в едно от работещите предприятия във Видин, Милчо Цоков отговори: "За момента нямаме обявено масово съкращаване. Нямаме информация и никой не ни е уведомил. Има слухове, че Химкомбината ще прави съкращения. Само слухове са това. В разговор с тях стана ясно, че още уточняват бройките, хората които ще бъдат съкратени. Но то не е масово съкращение, защото при нас се отчита за такова, ако е над 50 човека. Но извън статистиката ние го отчитаме като масово, защото за града си е много. Официално нямаме уведомление съгласно закона, което в едномесечен срок да ни уведомят и да обявят категории, списъци на длъжности, в какви сфери и т.н., засега нямаме нищо."

Расте броят на безработните и в общините Враца и Криводол, съобщиха от Бюрото по труда. През септември 5 010 души от трудоспособното население е било без постоянни доходи. Това е с 64 човека повече от предходния месец август и 53-има повече от септември 2013-а. При среден процент на безработица за страната от 10.52 процента, за община Враца този процент е 11.72 на сто, а за община Криводол 45.79 процента. Най-зле в региона е положението в община Хайредин, където четирима от пет души в трудоспособна възраст са на улицата, а официалната статистика на безработицата е 80.25 на сто.

В края на седмицата изтича срокът за прием на молби за отпускане на целеви помощи за отопление за предстоящия отоплителен сезон, припомниха от Регионална дирекция "Социално подпомагане" във Враца. Подадените заявления са 14 339, от които отказ за финансиране са получили едва 1 929 молби. До този момент са били изплатени 1 415 740 лева, с което държавата е удовлетворила потребностите на 10 770 домакинства от област Враца. Най-много от одобрените молби са за получаване на пари, с които да се купят твърди горива- 13 091 заявления са по това направление.

Временно изпълняващият длъжността областен управител на Враца Иван Даков издаде заповед за подготовка и превантивни мерки при усложнена зимна обстановка. Кметовете на общини и ръководителите на ведомства трябва да представят доклади за извършената подготовка за зимата до края на работната седмица. Съвещания с Общинските щабове трябва да проведат местните управници. Заповедта разпорежда и да се извършат проверки на готовността за зимно поддържане на пътна мрежа и да се изготви списък на техниката, да се обърне особено внимание на готовността на училищата и детските заведения за нормалното провеждане на учебния процес, както и да се осигури запас от хранителни стоки в населените места, които да се използват в случай на бедствена ситуация.

На 30 октомври в 10 ч. в заседателната зала на Община Враца ще бъдат отворени офертите на кандидатите за зимното поддържане на четвъртокласната пътна мрежа в общината.

Половината от засегнатите от наводнението на 4 и 5 септември тази година 60 обекта в община Георги Дамяново са ремонтирани, а по останалите се работи. Това обяви кметът на общината Дилян Димитров. Вече са възстановени разрушените от стихията мостове, улици и водопроводни тръби, напълно е възстановено водоснабдяването във всички селища от общината. В момента продължава корекцията на коритото на река Дългоделска Огоста, която преминава през няколко от селата на общината. Община Георги Дамяново иска около 600 000 лева от комисията по бедствия към правителството, за да се справи с щетите от наводнението, добави Димитров.

При изпълнението на проект "Основен ремонт на надлез над ж.п. линия по бул. Панония - гр. Видин", Община Видин е допуснала нарушения на правителственото постановление за Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", указанията за неговото прилагане и сключения от нея с фирмата- изпълнител договор за обекта. Това става ясно от писмо на областния управител на Видин Кръстьо Спасов до Добромир Дилов, заместник кмет и изпълняващ функциите кмет на Община Видин. Писмото е в отговор на публикуваната на 27 октомври на електронната страница на общината информация относно усвоените средства по проекта за надлеза, финансиран със средства от Публичната инвестиционна програма. В публикацията се твърди, че Община Видин вече е превела на фирмата изпълнител целия аванс в размер 30 % от стойността на проекта. Според областния управител, изнесената информация е некоректна. При изпълнение на проекта Община Видин е извършила две нарушения. Първото е, че е превела на изпълнителя само  7,7 %  аванс, вместо задължителните 30 % от стойността на договора, с което е нарушила Правителствено постановление и указанията за неговото прилагане. Второто нарушение се състои в това, че от стойността на получения, но непреведен в пълен размер аванс, Община Видин е изплатила действително извършените до момента дейности по договора, с което е нарушила правителственото постановление и сключения между нея и фирмата - изпълнител договор. Заложените по програмата средства за ремонта на надлеза са в размер на 2,7 млн. лв. Допуснатите от Община Видин несъответствия с изискванията за разпределението на бюджетните средства ограничават финансирането на обекта. Това подлага на риск изпълнението на проекта и усвояването на целевите средства в рамките на 2014 г., смята Кръстьо Спасов.

Трудно върви жътвата на царевица във Видинско, към края си е жътвата на слънчоглед. 89% от площите с маслодайната култура вече са прибрани, а средният добив е 233 кг от декар
. Това каза директорът на Земеделската дирекция във Видин Личко Луков. Средно от декар са ожънати около 622 кг царевица. Ниските добиви са резултат от късното засяване на пролетните култури, категоричен е Личко Луков. Заради лоши климатични условия се бави и есенната кампания. Към днешна дата във Видинско са засети малко над 14 хиляди декара с рапица, 4 500 декара с ечемик и 87 хиляди декара с пшеница. Въпреки изтичането на агротехническите срокове, сеитбата в областта продължава.

Днес стартира 24-часовата специализирана полицейска операция "Сигурни пътища". Акцията е част от мерките на Пътна полиция за подобряване на влошената пътно-транспортна обстановка в страната, обясни главен инспектор Красимир Живков, началник на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР-Видин.

В Община Кула се състоя среща по инициатива на Отдел "Закрила на детето" по проблемите на децата и младежите в града и във връзка с координацията при работа с деца, жертви или в риск от насилие. Участници бяха представители на институциите, които сформират местния мултидисциплинарен екип- общинската администрация, Районно управление "Полиция", учебните заведения на територията на общината, секретарите на комисиите за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. На срещата бяха конкретизирани някои проблеми на децата и младежите в град Кула, които се налагат като тревожна тенденция - неизвинени отсъствия от учебни занимания, прояви на насилие между децата, кражби, агресия, тютюнопушене и употреба на алкохол. Присъстващите се обединиха около идеята, че са необходими организирани, навременни и съвместни действия на всички институции, работещи с деца, както и упорита и продължителна работа с родителите и семействата на децата в риск. До настоящия момент в община Кула няма случаи на деца, жертви на насилие.

Девет точки съдържа проектът за дневен ред за поредното заседание на Общинския съвет в Мездра. То ще се проведе утре, 30 октомври. В началото ще се разгледа готовността на община Мездра за есенно-зимния сезон на 2014- 2015 година и приемане на решение за преструктуриране на размера на одобрен кредит от "Фонд за органите на местното самоуправление - ФЛАГ" ЕАД. Заемът е за доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води, която вече е в довършителна фаза. След това местните сенатори ще обсъдят внесени докладни от Божидар Червеняшки- управител на "Мездра - Автотранспорт -2003" ЕООД и д-р Илиана Михайлова- управител на "МБАЛ -Мездра" ЕООД. Разрешение за изработване на подробен устройствен план за изграждане на сграда в село Дърманци ще гласуват съветниците. Те ще обсъдят и разпореждането с имоти частна- общинска собственост в селата Дърманци и Оселна, ликвидиране на имот в Мездра и предоставяне на земи от Общински поземлен фонд на собственици по подадени заявления. Заседанието ще завърши с питане от общинския съветник Цветан Тодоров- за извършване на частен бизнес в работно време от страна на кметския наместник на село Дърманци и от други кметове. Началото на заседанието е в 16 часа.

Община Враца приключи изпълнението на проект "MMWD- Да накараме миграцията да работи за развитие". Проектните дейности имаха за основна цел подобряване капацитета на публичните администрации за предвиждане и стратегическо управление на бъдещите последици от текущите демографски промени и социалните потребности, и по специално на миграцията, на човешкия капитал и пазара на труда. В резултат от изпълнението на проекта Община Враца постигна създаване на база данни от статистическа, социологическа и научна информация за демографските и миграционните процеси, която да служи за вземането на информирани решения при изработването на интегрирани публични политики. Изготвени са основни и разширени демографски прогнози за населението на Община Враца до 2020 г. в три различни сценария.

Община Оряхово публикува на портала за обществени поръчки и на интернет страницата  си публична покана с предмет: "Организиране на обучения по отделни модули по проект: "Повишаване на квалификацията на общинската администрация чрез подобряване на професионалната компетентност на служителите в администрацията на община Оряхово". Изискванията за участие може да се намерят в профила на купувача на сайта на Общината.

В МБАЛ "Света Петка" АД Видин е открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Приготвяне и осигуряване на храна за пациенти на МБАЛ "Света Петка" АД, град Видин". Обявлението за откритата процедура е публикувано в Регистъра на обществените поръчки на 29 октомври.

По повод 1 ноември- Деня на народните будители, в Мездра се организират редица мероприятия. Те стартираха от днес в 12:00 часа, когато в хуманитарния кабинет на СОУ "Ив. Вазов" учениците от IX "а" клас почетоха народните будители. От 15.30 часа учениците от СИП "Приятели на историята" от ОУ "Хр. Ботев" представиха проекта "190 години от създаването на Рибния буквар". В четвъртък от 8:40 и 10:20 часа възпитаниците на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" ще изнесат открити уроци, посветени на будителите. В петък от 17.00 часа в читалнята на библиотеката при НЧ "Просвета -1925- Мездра" ще се съберат членовете на Литературен клуб "Христо Ботев", които също ще отбележат празника.

Победителите в "Цветна олимпиада" в Монтана бяха наградени днес. "Цветна олимпиада" е съревнование между ученици от 8 до 12 клас по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии. Проявата е част от програмата на Сдружение "България си ти!" за иницииране на различни форми за стимулиране на младите хора и тяхната реализация, чрез конкурси и дискусии по актуални обществени проблеми. "Инициативата е посветена на Деня на народните будители. Награждаването на победителите и от останалите градове ще продължи както следва- на 30 октомври от 17:00 ч. в Общинска зала- Видин; на 31 октомври от 17:00 ч. в Общинска зала- Плевен. Входът е свободен",  каза за Радио ВИДИН Албена Дойчинова, координатор на сдружението.

Продължават инициативите в ПМГ "Екзарх Антим І" във връзка с Деня на народните будители. Днес ученици от 8-а клас с преподавател по български език и литература Лидия Димитрова взеха участие в урок по родолюбие в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев". От презентацията на библиотекаря Боряна Дикова си припомнихме от кога се празнува празника, кои хора наричаме  будители  и кои са нашите- видински духовни водачи. Учениците от класа- Цветелина Борисова, Саня Владимирова, Денис Алексиев, Цветелина Николова и Симона Красимирова подготвиха есета, посветени на делото на народните будители. Инициативата е част от програмата на библиотеката за отбелязването на Деня на народните будители, а в отдел "Читални" всяка година се прави представяне по темата под формата на презентация.

Журналистката Милена Терзийска представи във Видин най-новата си седма поред книга- "Гатанки в рими за българските владетели".
Гости на срещата-дискусия в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" бяха четвъртокласници от СОУ "Петко Р. Славейков".

В камерната зала на Врачанския театър тази вечер от 19 часа ще се изиграе 51-ото представление на комедията "Шекспир- събрани съчинения". Това е най-дълго играното представление на врачанския театър от 18 години насам, каза за Радио ВИДИН актьорът Анатоли Бенкин, едно от главните действащи лица в спектакъла. В спектакъла играят още Борислав Борисов и Калин Костадинов, режисьор е Венцислав Асенов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28