Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 октомври 2014 година

Снимка: Полина Тодорова

354 пътнотранспортни произшествия са станали от началото на годината до края на месец септември на територията на област Видин. Една трета от пътните инциденти са заради несъобразена с пътните условия скорост, стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движение. В сравнение със същия период на миналата година броят на регистрираните произшествия се е увеличил, по малък е броят на ранените при катастрофи, съобщи началникът сектор "Пътна полиция" при Областна дирекция на МВР Красимир Живков. Областният управител Кръсто Спасов обърна внимание на състоянието на улиците във Видин и някои пътища в региона, което също е предпоставка за пътни инциденти. От 20 дни, заради ремонт, е затруднено движението по главен път Е- 79 през участъка в гр. Димово, отбеляза областният управител.
Приключи специализираната полицейска операция за контрол на скоростта "Сигурни пътища". Акцията продължи едно денонощие- от 10.00 часа вчера до 10.00 часа днес. В област Видин пътните полицаи осъществиха засилени проверки на 11 точки за  контрол скоростта, съобразени по време и място с интензивността на движението. Проверени са 138 моторни превозни средства. Установени са общо 62 нарушения. На територията на ОД на МВР- Враца са установени 145 нарушения на скоростта. За нарушение на Закона за движение по пътищата са издадени 47 акта и 98 фиша, информират от ОД на МВР-Враца.

Софийският апелативен съд не уважи жалбата на Герго Гергов срещу отстраняването му от длъжността кмет на Видин. Делото беше гледано на втора инстанция днес, след като Окръжният съд във Видин се произнесе с решение на 21 октомври. Тогава съдия Анета Петкова обяви, че съдът намира за неоснователна отмяната на мярката за отстраняване от длъжност. "Отново ще обжалваме мярката пред  Окръжен съд- Видин", обяви адвокат Цецко Иванов. Герго Гергов беше отстранен от длъжност с решение на Софийския апелативен съд от 21 август с мотив, че може да повлияе на започналото срещу него разследване. Той е привлечен като обвиняем по три обвинения. Уличен е в умишлено неизпълнение и нарушение на служебните задължения от Закона за обществените поръчки във връзка с обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на община Видин.

И тримата, обвинени в корупция в Държавната автомобилна инспекция /ДАИ/ в Плевен остават в ареста. Това потвърди и Апелативният съд във Велико Търново. Както по-рано съобщихме, регионалният директор на ДАИ Никола Николов е обвинен за злоупотреба със служебно положение- изнудване и получаване на подкупи от превозвачи. Другите двама задържани от ДАНС на 23-ти октомври - старши инспекторът Георги Мъцин и собственикът на транспортна фирма Илко Илиев, са обвинени в помагачество при получаването на подкупи. Определението на Апелативния съд не подлежи на обжалване. Делото за мярката за неотклонение на тримата беше гледано при закрити врати, защото в досъдебното производство са използвани специални разузнавателни средства. Самите обвиняеми не са пожелали да присъстват в съдебната зала и са били представлявани от своите адвокати.

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на кмета на община Брегово за класиране на участниците и избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет "Постоянна изложба на етнографското наследство и природните забележителности на община Брегово с прилагане на компютърни технологии" от 03 април 2013. Комисията връща процедурата от етап разглеждане и оценка на техническите предложения в съответствие с изискванията на закона.

Областният експертен съвет по устройство на територията във Видин, председателстван от областния управител Кръстьо Спасов, прие днес геоложките проучвания за стабилност на терена, където трябва да бъде изграден пътят към депото за битови отпадъци в местността Козя гърбина. На заседанието бяха посочени и препоръки към Община Видин: първо, да предостави ново геотехническо райониране за получаване на предварително разрешение за рекултивация на съществуващо сметище и второ- след завършване на строителството, Община Видин да представи одобрената проектна документация и данните от извършените измервания за продължаване на мониторинга.

Две фирми искат да чистят общинската пътна мрежа през зимата във Враца. Общинска комисия днес отвори офертите на участниците в обществената поръчка за зимното поддържане на четвъртокласната пътна мрежа и част от уличната мрежа на селата в община Враца. Председател на комисията бе инж. Гриша Иванов- директор на дирекция "Устройство на територията, публична инфраструктура и ООС" в Община Враца. Разгледани бяха постъпилите две оферти - на "БКС Враца" ЕООД и на "Пътища М" ЕООД. На закрито заседание комисията ще се запознае подробно с всички технически документи и ще установи дали те отговарят на изискванията. Отварянето на ценовите оферти ще бъде обявено на официалния сайт на Община Враца не по-късно от два дни преди датата. Периодът, за който ще бъде подписан договорът, е до 30.06. 2016 г. и е на стойност до 216 000 лева.
 
Две улици във Враца ще бъдат затворени, заради продължаващия основен ремонт на пътната настилка. На 2 ноември от 8 до 21 часа и на 3 и 4 ноември от 9 до 21 ч. ще бъде затворена за движение на превозни средства ул. "Околчица" в участъка от кръстовището с бул. "България" до кръстовището с ул. "Братя Миладинови". Само в неделя (2 ноември) от 8 до 21 ч. ще бъде затворен и бул. "Стоян Ц. Даскалов". И на двете улици ще има строителни бригади, които ще полагат асфалтова смес. На 2 ноември във времето от 8 до 21 часа ще бъде преустановено движението по всички тролейбусни линии в участъка от бл. 26 в ж.к. "Дъбника" до площад "Св. Софроний Врачански". Тролейбусите ще се движат от площад "Св. Софроний Врачански" до ж.к. "Медковец" и "Химко" на интервал от 15 минути. На 3 и 4 ноември от 9 до 21 часа ще бъде спряно движението на тролейбусите по линии с номера 4, 4 А и 41 по цялото трасе. Тролейбусите с номер 1 и 17 ще се движат без промяна по маршрута си, като интервалите на обслужване по линия 17 ще бъдат на 15 минути.

В срок върви реконструкцията на улиците "Георги Данчов" и "Райна Княгиня" в Монтана. За тях са изразходвани към 420 000 лева от Публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", каза кметът на Монтана Златко Живков: "Улица "Георги Данчов" е готова с подмяна на водопроводи... с изграждане на тротоари, с възстановяване цялостно на асфалтовата настилка. Стойността по този източник- публичната инвестиционна програма е 180 хиляди лева." До края на седмицата се очаква да приключат ремонтните работи и по улица "Райна Княгиня". Преасфалтирана е и отсечката на булевард "Александър Стамболийски" между улица "Хаджи Димитър" и булевард "Трети март", каза още кметът на Монтана Златко Живков.

Областната транспортна комисия във Враца реши да се въведат промени в разписанията и маршрутите на автобусни линии в Община Мизия и Община Враца. Комисията заседава по дневен ред, който протече в три точки. По първа точка бе разгледано писмо от кмета на Община Мизия Виолин Крушовенски за разрешение за възлагане на превоз по автобусни линии от общинската и областната транспортни схеми, без конкурс. Автобусните линии са: Мизия-Войводово-Крушовица-Софрониево-Мизия с час на тръгване от Мизия в 17.15 ч.; Мизия-Войводово-Крушовица-Софрониево- Крушовица-Липница-Крушовица-Войводово-Мизия, с часове на тръгване от Мизия в 7.30 ч. и 12.10 ч.; Мизия-Сараево-Мизия с часове на тръгване от Мизия в 6.50 ч. и 13.30 ч.; Мизия-Оряхово-Мизия, с часове на тръгване от Мизия в 8.10 ч. и от Оряхово в 10.55 ч. Като втора точка бе разгледано искане на Крушовенски за утвърждаване на маршрутно разписание по автобусна линия София-Мизия-София, с часове на тръгване от София в 6.30 ч. и от Мизия в 13.15 ч. Областната транспортна комисия реши да бъде направена и промяна в маршрута на автобусна линия Враца-Михайлово с часове на тръгване 10.30 ч. и 15.00 ч. до Фурен, по искане на кмета на Община Враца Николай Иванов.

Сапьори от военно формирование 28 880 - Белене продължават да оказват помощ за ликвидиране на последствията от взрива в завода за боеприпаси край с. Горни Лом, община Чупрене.  При разузнаването и повърхностното прочистване на площ от 60 дка вчера, 29 октомври, военнослужещите са открили 1 противопехотна мина M16A2. С нея общият брой на боеприпасите, открити от началото на операцията за прочистване на територията от външната страна на завода, става 9 (девет). От началото на дейностите на Специализираната инженерна група до момента е разузната и прочистена площ от 1 360 дка, оставащата площ за разузнаване до приключване на дейностите на специализираната инженерна група е 820 дка.

За втора година Община Враца кани врачани да участват активно в изготвянето на приоритетите, които ще определят за какво да бъдат похарчени обществените пари през следващата година, съобщават от местната управа. Анкетата, която предшества публичното обсъждане на проекто-бюджет`2015, започва днес и може да бъде открита на официалния сайт на общинска администрация- www.vratza.bg. "Очакваме в анкетата да бъдат споделени мнения, идеи и препоръки, които да бъдат обсъдени и на базата на възможностите да бъдат реализирани. Анкетата ще ни даде също представа за обхвата и качеството на общинските услуги и ефективното използване на общинските ресурси"- поясни кметът Николай Иванов. В тазгодишната анкета за проекто-бюджета са включени 10 въпроса, на които ще могат да се дават отговори до 14 ноември.

Община Монтана ще кандидатства с проекти по Програмата за Трансгранично сътрудничество със Сърбия за следващия програмен период 2014/ 2020 година. Програмата стартира през февруари следващата година. В нея вече може да участва и община Враца, поясни кметът на Монтана Златко Живков: "Възможностите на трансгранично сътрудничество през новия период 2014-2020 са в рамките на 34 милиарда, което е рекордна сума за оперативната програма... Монтана от българска страна и Пирот от сръбска са общините реализирали най-много проекти."

В РЗОК-Враца се наблюдава засилен интерес от страна на българи, желаещи чрез посредничеството на здравноосигурителната институция да получат от страни от ЕС завършените си здравноосигурителни периоди. Това става чрез издаването на европейският формуляр Е104/S041, който НЗОК изисква по служебен път от чуждите осигурителни институции. Въз основа на него териториалните поделения на НАП в страната признават завършените в чужбина осигурителни периоди. Е104 от България се издава от НЗОК на икономически активни лица, които отиват в чужбина с цел работа. От началото на януари до септември 2014 г. експертите в РЗОК-Враца са приели 170 броя завления за издаване и изискване на документ Е 104. Увеличават се и европейските ангажименти на здравната каса във връзка с обезпечаването на спешната или неотложна медицинска помощ срещу предоставена валидна Европейска здравноосигурителна карта /ЕЗОК/ на здравноосигурени българи в чужбина, както и предоставянето на медицинска помощ на чужденци в България. За първите девет месеца на 2014 г. РЗОК-Враца е изплатила 15 660 лв. на лечебни заведения от областта, оказали медицинска помощ на граждани на ЕС. Това са предимно чужденци или българи, осигурени в чужбина, които при временния си престой в България им се е наложило да потърсят медицинска помощ по повод на спешно състояние.

Продукти за избелване на кожата и изкуствени нокти с лепило издирва в търговската мрежа на област Монтана Регионалната здравна инспекция (РЗИ). В тях са вложени канцерогенни вещества- хидроквинон и дибутилфталат, които за забранени и крият риск за здравето на хората. Проверките ще продължат до 7 ноември, уточни д-р Даниела Караилиева, директор на РЗИ- Монтана: "Едната група са кремове за избелване. Нотифицирани са и са открити като опасни в Холандия, а производството им е в Кот д`Ивоар... Също така ще бъдат издирвани и изкуствени нокти с лепило, което е нотифицирано в Испания с неизвестна страна на производител."

Лошите метеорологични условия бавят жътвата на царевица в област Монтана. До момента земеделците са прибрали по-малко от половината засетите 195 000 декара от тази култура, съобщават от Областна дирекция "Земеделие" в Монтана. 465 килограма от декар е средният добив от царевицата в област Монтана. До момента са ожънати към 72 хиляди декара от засетите 195 000 декара в региона. Още 10 000 декара остават да се приберат от маслодайния слънчоглед. До момента са ожънати 343 000 декара, като средният добив е от 239 кг. Най-добри са добивите в общините Бойчиновци и Якимово- към 280 кг средно от декар.
 
Членове на пенсионерския клуб в Ново село, област Видин, гостуваха на клуба в монтанското село Копиловци. Програмата започна с посещение на Лопушанския манастир. Освен председателите на клубовете, привествия си размениха кметовете на двете населени места. Посещението завърши с богата културна програма.

5 основни и 2 средни училища, както и 2 професионални гимназии- това са учебните заведения в община Мездра. В тях се обучават общо 1692-ма ученици. Това са данните според заверения от инспектората по образованието във Враца Списък образец №1 за всяко училище. В основните училища има 70 паралелки, 10 от тях са маломерни. Обучаваните ученици са 857, а преподавателите- 85. В двете СОУ-та има 33 паралелки /6 са маломерни/. 637 ученици са поверени на 69 учители. 198 ученици от общината ще получат професионално образование в десетте паралелки на професионалните гимназии. За обучението им се грижат 23 преподаватели. В Детски комплекс Мездра са обхванати 188 деца в 13 паралелки, а щатните бройки са само две. На територията на община Мездра функционират 3 Обединени детски заведения, 2 Целодневни детски заведения и 12 филиала в селата. Малчуганите обхванати в тях са 770, като за тях се грижат 67 педагози. Общо групите в детските заведения са 33.

Няма проблеми с отоплението на училищата в област Монтана. Ремонтите са приключили. Направена е профилактика на съоръженията, съобщи Цеца Тодорова, началник на Регионалния инспекторат по образование в Монтана. Всяко училище има и план за действие при зимни условия. 31 октомври е неучебен. До 2 ноември учениците са в есенна ваканция, уточниха от инспектората по образование в Монтана.

Във видинското училище "Св. Климент Охридски" отбелязаха Деня на народните будители. Гост на тържеството бе заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова, присъстваха също представители на Видинска Света митрополия и на Регионалния инспекторат по образование. Учениците направиха презентация за живота и делото на най-изтъкнатите наши будители. Сред тях специално внимание бе отделено на първия български екзарх Антим, дарил някога сградата, в която днес се помещава видинското училище. Борислава Борисова поздрави всички, които отбелязват Деня на народните будители и пожела здраве на последователите им, да бъдат успешни и да не забравят силата и волята на великите българи.

С урок по родолюбие, посветен на 190-годишнина от издаването на първия новобългарски учебник- "Буквар с различни поучения" (1824 г.), популярен като "Рибен буквар", седмокласниците от СИП "Приятели на историята" в ОУ "Христо Ботев"- Мездра отбелязаха Деня на народните будители- 1 ноември. Това съобщава Мирослав Гетов от Община Мездра. Под наставничеството на преподавателката по история Светла Кръстева учениците направиха презентация за живота и делото на автора на "Рибния буквар" д-р Петър Берон (1800 - 1871) и пресъздадоха поучителни истории от неговия учебник. На един от най-българските празници в календара бе посветен и откритият урок под наслов "Поклон, будители народни!", който изнесоха деветокласниците от профил "Хуманитарен" в СОУ "Иван Вазов". С презентация и оригинален свитък възпитаниците на учителката по български език и литература Красинка Николаева почетоха паметта на възрожденските книжовници и просветители. Поредица от уроци по родолюбие проведе и Детският отдел на Читалищната библиотека при НЧ "Просвета 1925". В навечерието на 1 ноември ще бъдат наградени и призьорите в Общинския литературен конкурс за есе "Не се гаси туй, що не гасне", организиран от градското читалище.

С празничен водосвет от 15:00 ч. утре- 31 октомври, ще започне официалното честване на 100-годишния юбилей на СОУ "Христо Ботев" в Белоградчик. В същото време на площад "Възраждане" в града младежкият духов оркестър и мажоретният състав ще изнесат кратка програма, с която ще дадат и началото на празничния концерт. Той ще продължи в 16.00 часа в салона на читалище "Развитие 1893 г.". В началото директорът на училището Цецка Нешева ще изнесе доклад. По време на тържеството ще бъде награден и най-дългогодишният директор на учебното заведение- Живо Тодоров. В програмата на концерта ще вземат участие формации на възпитаниците на гимназията, квартет от Видинската филхармония и детски състав на гостите от град Зайчар, Сърбия.

ХІІІ Национално състезание по природни науки и екология с домакинството на ПМГ "Екзарх Антим І" ще се проведе  във Видин за времето от 31 октомври до 3 ноември. Проявата е от Националния календар на Министерството на образованието и науката (МОН) и се очаква да участват над 100 деца от цялата страна. Състезанието включва изработване, представяне и защита на проекти от проблематиката на културно-образователната област "Природни науки и екология". Проектът може да бъде в областите: физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование, екология, или гранични между тях области. Оценяването и класирането на проектите се извършват от Национална комисия, определена от МОН по дадени критерии.

Военна академия "Г. С. Раковски" с подкрепата на Столична община организира утре, 31 октомври, благотворителен лекоатлетически крос - обиколка на парка на Военна академия. Благотворителната инициатива в навечерието на Деня на будителите е за набиране на средства за подпомагане на пострадалите училища и детска градина от наводнението в град Мизия под мотото "Науката е слънце и нека тя да свети за всички деца". Организиран е и благотворителен базар, на който ще могат да се закупуват тениски за участие в кроса, както и много други вкусни лакомства и предмети. Цената на тениската е 6.00 лева. Водещ ще бъде Ути Бъчваров, който ще приготви за участниците "войнишка боб чорба". Началото на кроса е от 11.00 ч. на 31 октомври 2014 г. в парка на Военна академия "Г. С. Раковски".

ЧЕЗ организира приемна за битови и бизнес клиенти от община Видин на 5 ноември. Приемната ще се проведе от 10:00 часа в заседателната зала на Общинския съвет на I етаж в сградата на Общината. Регионални мениджъри от ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро ще разглеждат конкретни казуси и ще отговарят на въпроси на потребители. Всеки клиент ще получи индивидуален отговор след подробно разглеждане на представения от него случай, съобщават от компанията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39