Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 октомври 2014 година

Снимка: Радио Видин

Преброиха бездомните кучета във Видин, съобщават от Общината. "Положението с кучетата във Видин не е толкова тревожно. Животните, които преброихме са около 400, в това число и в кв. "Нов път", където проблемът е по-сериозен"- заявиха от Фондация "Четири лапи", които извършиха преброяването. Специалистите се срещнаха със заместник-кмета и изпълняващ функциите кмет на общината Добромир Дилов. "Имаме готовност да дойдем отново другия месец. Тогава един от нашите екипи ще извършва манипулации в амбулаторията, а друг ще се погрижи за животните навън"- казаха представителите на "Четири лапи". Те споделиха, че освен да бъдат кастрирани, на всички животни трябва да се поставят и специални чипове, за да се включат в националната база данни. Представителите на фондацията са посетили и приюта за безстопанствени кучета, който се изгражда в момента и ще започне да функционира от догодина. "Много е важно да бъде назначен висококвалифициран персонал- да притежават административен опит, но и да имат отношение към животните"- казаха специалистите.

В област Видин има наказани охранители, наети по програма "Сигурност", каза в интервю за Радио ВИДИН областният управител Кръстьо Спасов. Контролът по изпълнение на задълженията се осъществява съвместно с ОД на МВР. Национална програма "Сигурност" бе стартирана от Министерството на труда и социалната политика в сътрудничество с Министерството на вътрешните работи. През настоящата година по нея бяха разкрити 5000 работни места, на които за срок до 8 месеца са наети безработни лица, регистрирани в бюрата по труда. Тя действа в райони, където има голям проблем с битовата престъпност и не може да се осигури постоянно полицейско присъствие. Наетите по програмата сигнализират също органите на МВР при риск от настъпване на бедствия и аварии, и оказват помощ на по-възрастните и на хората с увреждания, уточняват от ОА.

Следващата седмица ще бъдат издадени смъртните актове на 15-те загинали при взрива в завода за боеприпаси до село Горни Лом. Това съобщи за Радио ВИДИН Стефан Заин, главен специалист "ГРАО" в община Чупрене. "Чакаме потвърждението от Белоградчишкия районен съд. Не сме правили обжалване. Ще се оставят смъртните актове като получим потвърждение", посочи още той. След издаването на смъртните актове близките ще могат да извадят удостоверения за наследници и ще може да започне изплащане на обезщетенията, които държавата и институциите отпуснаха на семействата на загиналите.

12 регионални програми за заетост са внесени за разглеждане в Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие на област Монтана.  Предложения са представили 11-те общински администрации от областта и 1 предложение - Областна администрация Монтана. Регионалните програми за област Монтана предвиждат разкриване на нови работни места през 2015 г. за срок от 6 месеца и 380 лв. месечно възнаграждение.Всички предложения бяха одобрени от Комисията и ще бъдат предложени на министъра на труда и социалната политика да бъдат включени в Националния план за действие по заетостта- 2015 г.

През изтеклите 9 месеца на годината екипът на Дирекция "Инспекция по труда"- Видин е извършила редица проверки- планирани и непланирани. "По време на проверките са констатирани 4 349 нарушения на трудовото законодателство. Дадени са 4 327 задължителни за изпълнение предписания", това съобщи Тодор Вълчев, директор на дирекцията.
Общо шестнадесет служители от общинската администрация във Видин се включиха в обучение "Бързопис по БДС". То е включено в каталога за обучения на Института по публична администрация. Курсът се проведе в ОУ "Иван Вазов". Обучението е в рамките на проект "Повишаване на квалификацията на служителите от общинска администрация Видин", финансиран от Европейския социален фонд и Държавния бюджет на Република България.

В Белоградчик се проведе обучение за превенция и гасене на горски пожари. Срещи бяха проведени в белоградчишките села Рабиша, Стакевци, Салаш, Боровица и Чифлик. Това съобщи секретарят на община Белоградчик Албена Бакалеева:
"Целта е да се подпомогнат местните власти в обмена на знания и добри практики за опазване на природните ресурси. Създадена беше база данни на населените места, на сградите и пътната инфраструктура, както и потенциалните причини за пожар." Представител на Районна служба пожарна безопасност и защита на населението участва в срещите по места.  Ученици от Средно общообразователно училище "Христо Ботев" и Начално училище "Васил Левски" в Белоградчик също са преминали обучението, като с тях са разгледани възможностите за предпазване от огнената стихия и видовете пожари.  

Изложба живопис на Милчо Спасов е подредена в Градска художествена галерия "Отец Паисий" в Берковица. 41 платна на берковския художник са подредени в залите на галерията и радват със своите багри. Картините са вдъхновени от живота на предци от нашия край, затова и носи поетичното име "Приказки от Северозапада". Платната увлекателно разказват истории, населени с Радичковите герои, фолклорни и митични същества. Картините на Милчо Спасов са показвани на много места в Европа- в Братислава (Словакия), Будапеща (Унгария), Майданпек (Сърбия), Мюнхен, Ерфурт и Хамбург (Германия), Холандия. Авторът е чест гост и на софийските салони. Изложбата е посветена на 1 ноември- Деня на народните будители и ще остане в галерията един месец.

100 години гимназиално образование честват днес в Белоградчик. С празничен водосвет е започнало официалното честване на юбилея на СОУ "Христо Ботев". На площад "Възраждане" младежкият духов оркестър и мажоретният състав са изнесли кратка програма. На тържествения концерт в салона на читалище "Развитие" бе награден с плакет най- дългогодишният директор на гимназията Живо Тодоров. В програмата участваха формации на възпитаниците на гимназията, квартет от видинската Симфониета и детски състав на гостите от град Зайчар, Сърбия.  


Над 3 200 лева са събрани по време на благотворителен крос във Военната академия в София за подпомагане на пострадалите от наводнението в Мизия. Инициативата се проведе в парка на академия "Георги Раковски" по повод Деня на народните будители. Със средствата ще бъдат подпомогнати пострадалите училищата в Мизия и детската градина.
В кроса се включиха ученици от столичните училища, преподаватели, докторанти от Военната академия и граждани.
Първенците в кроса получиха награди- баскетболни топки, предоставени от Столична община, книга "Историята на Военна академия" и грамоти. По време на благотворителния лекоатлетически крос бяха събрани 3231 лева, които ще бъдат преведени по откритата благотворителна сметка на Община Мизия.

Съюзът на народните читалища ще връчи званието "Следовник на народните будители " за 2014 година на Белоградчишкия епископ Поликарп. Церемонията е утре, на 1 ноември, от 12 часа в Народна библиотека "Св.св. Кирил и Методий", каза за Радио ВИДИН председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. "Епископ Поликарп е най-младият будител, когото ние ще удостоим. Ние сме впечатлени от неговата дейност, но тя не е популярна в цяла България. Като организация, близка до българското православие, считаме че неговата дейност като духовник или като защитник на вярата, засужава това призвание", подчерта Николай Дойнов. Званието "Следовник на народните будители" за 2014 година ще бъде връчено на още 8 души. На годишната церемония ще присъства и министърът на културата, каза още Николай Дойнов.

Във Враца утре, на 1 ноември ще се проведе среща-разговор на тема "Науката и Враца". Организатор на проявата е магистър фармацевт Иван Узунов, който е и общински съветник. "Тази среща трябва да докаже, че науката има свое място в живота на Враца", каза за Радио ВИДИН Иван Узунов. Очаква се в срещата да се включат научни работници и хора от всички сфери на обществения живот. Проявата ще започне от 16 часа в Регионалния исторически музей Враца.

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена утре, 1 ноември, от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще се проведе и в градовете Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08