Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Търняне се оплакват от безпаричие и кални улици

Автор:
7
Снимка: Радио ВИДИН
Видинското село Търняне не е по-различно от другите малки села в Северозападна България- макар красивата си природа и плодородната земя, хората бавно се изселват и забравят за корените си. Малцината, които не са се решили да направят тази крачка живеят трудно и бавно губят надежда, че блясъкът на българското село ще се върне. Няма доходи, улиците са кални, но хората са доволни, че поне имат магазин, откъдето да взимат хляба, нищо, че работи само по два часа сутрин, и малко след обяд. А от кметския наместник едни са доволни, други- не.

"Много малко хора сме, около 120 души, трудно се живее. Както е зле в цяла България, с изключение на една група хора. Как да се живее със 150 лева пенсия- за хляба, за лекарства... Как може човек с 47 лева на месец да преживява, като има и деца?! Искаме да има бройки по тези програми за заетост, макар и малко, но дават пари. На нашата улица е кално, никой не ти обръща внимание, инвалид съм, да дойде линейка до горе не може да стигне, нито пък аз мога да сляза долу. Кметът обеща чакъл да насипе, но не стана. Но не е лош човекът, ние хората сме лошите, егоисти сме и не уважаваме, който и да стане кмет"
- разказаха хората от селото.   
   
СнимкаКметски наместник на село Търняне от три години е Румен Антов. Казва, че трудностите, с които се бори всеки ден са безкрайни, а хората в селото му са като орел, рак и щука. Проблеми му създават и местните младежи от малцинствата, заради които правили общоселско събрание и подписка.

"Трудно се справям, хората ми са като орел, рак и щука, всеки иска, но възможностите са ограничени. Бил съм и шофьор, и животновъд, не ме е страх от работа. Затова казвам, че няма социално слаби хора, има социално мързеливи. А иначе проблеми в селото имам с няколко от местните младежи от малцинствата, счупиха прозорците на една баба и оттам започнаха конфликтите. Подписка имаше срещу мен, идваха от полицията, проверки от Общината правиха, събрание имаше, но аз за себе си съм прав. Искаха младежки клуб да им направя, но те всичко ще счупят. Трудно стават нещата, успяхме спирката да оправим, чакаме ремонт на кметството, като завали кофи слагаме, салонът е в плачевно състояние, улиците също. Проблеми и от ВИК-то създават, тръби се пукат, разкопаят, после така го оставят..."
- оплака се Румен Антов.

Кметът е свикнал някои проблеми да решава сам, както може, и така си навлича гнева на хората. Очаква да получи подкрепа поне с труд, но и за това трудно събира хората.

"Всеки казва "Нямам!", нито може пари да даде, нито може със собствен труд да помогне, абе, мързи си ги някои. Губя вече оптимизма си, виждам нещата накъде отиват, никой не иска вече селото!"


Преди години в Търняне си направили храм с доброволни дарения и с помощта на бизнесмени. Недовършени обаче са стените, чакат студенти иконописци да направят иконостаса. И се надяват, че ще им отпуснат малко повече средства за баластриране на улиците, допълни кметският наместник Румен Антов.

Още за живота в село Търняне може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00