Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската съботна вечер в Хамбург- гордост или разочарование

Снимка: БГНЕС

Темата ни бе подсказана от двама наши слушатели- Деян Стоилков и Богдан Маринов, живеещи в Лондон, които след мача на Кубрат Пулев публикуваха мнение във Фейсбук:

"Кубрат Пулев е арогантно дете, на което му дадоха урок по дисциплина."

Вечерта на 15-ти ноември бе много вълнуваща за България и особено за феновете на бокса. Кубрат Пулев- Кобрата се изправи в мач за титлата на Интернационалната боксова федерация срещу Владимир Кличко. Всички българи очакваха тази среща с нетърпение и атмосферата напомняше за световното по футбол в САЩ през 1994 г., когато националите се класираха на четвърто място.

"Защо Пулев се приема от публиката като "повече българин", отколкото Григор Димитров, например, при положение, че е ясно чие поведение е по-достойно"- продължават своето писмо до Радио ВИДИН Деян Стоилков и Богдан Маринов.

"Дали, защото Димитров не говори на български в чужбина? И не подвиква "Българя над всичко!"? Тези мнения искрено ни натъжават. Негативизмът и агресивността спрямо хората, които критикуват тези "национални герои", ни накара да се замислим от къде идва това. Въпросът е ясен: защо е непатриотично или предателство да се критикува поведението на една известна българска личност при положение, че в това поведение има какво да се критикува? Случаят на Кубрат Пулев не е единствен, но той показва логиката на тази идолизация. Защото той е борец и се бие за славата на България, тази слава и борба, от която ние се нуждаем поради манталитета, създаван и от образователната ни система, и от медиите. Все трябва да се борим за възстановяване на българската слава, отдавна изгубила се в историята. Кубрат бе съборен на земята няколко пъти, но се изправи и продължи да се бие: каква по-добра метафора за България"- завършват коментара си сънародниците ни в Англия.

Българският дух определено можеше да се усети и във Фейсбук, където след мача хората започнаха да споделят мнения и коментари. Те бяха разнообразни и доста крайни. Попитахме и видинчани как ще коментират съботната вечер и имаме ли повод за национална гордост след боксовия мач на Кубрат Пулев срещу Владимир Кличко.

"Уважавам смелостта на Кубрат Пулев, но мисля, че той се държа цинично и си го получи ... Достойно представяне, но загубата си е загуба- такива са фактите"- казаха анкетираните.

Снимка: Кирил Бушев Личен архивПотърсихме и мнението на специалист по темата. Кирил Бушев е треньор на спортен клуб по бокс "Бдин Видин" и е имал честта и щастието да присъства в германския град Хамбург в онази заветна за всички българи съботна вечер.

"Това не беше играта на Кубрат Пулев на ринга. Доста пренавит излезе той за тази среща. Може би това отлагане на срещата оказа влияние не само на физиката, но и на психиката на българина. Еуфорията беше невероятна. Българщината надделя в съботната вечер"- каза Кирил Бушев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40