Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 21 ноември Българската православна църква чества празника Въведение на Богородица в храма

Въведение Богородично - Ден на християнската младеж и семейство

Семейното ходене на църква на празника символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата.

22
Снимка: Радио ВИДИН


Около времето преди да се роди Христос, в Палестина живеели двама благочестиви и праведни съпрузи- Йоаким и Анна. Те произхождали от царския род на Давид. Йоаким и Анна почитали Бога и постъпвали според наредбите Му, но били много нещастни, понеже си нямали деца. Свещеното предание разказва, че веднъж, когато Йоаким отишъл в планината, за да се помоли, Анна влязла в градината. На едно дърво тя видяла гнездо, а в него- малки пиленца весело да чуруликат. Тогава Анна започнала със сълзи на очи да се моли така:

- Господи, Ти не си лишил от рожби и птичките, а мене, Твоята рабиня, си оставил без чедо. Зарадвай ме с плод и аз ще го посветя на Тебе!

Бог чул усърдната молитва на Анна и на следната година тя родила момиченце, което нарекла Мария или Мариам. Това дете било избрано от Бога да стане по-късно майка на Господ Иисус Христос, Единородния Син Божий. Затова и Света Дева Мария се нарича Богородица.

Родителите на Света Дева Мария изпълнили обещанието, което дали пред Бога. Когато станала на три години, те я завели в Иерусалимския храм. Мило и тържествено било това въвеждане: малката Мария била съпроводена от своите дружки, които носели запалени лампади. След нея вървели старите й родители. Когато Мария достигнала стълбището на храма, сама изкачила всички стъпала. На най-горното стъпало, пред входа, я посрещнал и приел сам първосвещеникът. По Божие указание той я въвел в най-свещеното място на храма.
 
Малката Мария била възпитавана в страх Божий, пребъдвала в молитва и послушание, изучавала словото Божие, занимавала се с ръкоделие и се готвела за бъдещото си свято предназначение - да бъде майка на Бога.

Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества за Рождество Христово. От 1929 година празникът Въведение Богородично се чества в страната ни и като Ден на християнската младеж и семейство. Семейното ходене на църква на празника символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

Ден на християнската младеж и семейство - концерт, Снимка: Видинска Света МитрополияВсяка година Видинската света Митрополия и Народно читалище "Цвят 1870" Видин организират беседа, посветена на християнското семейство и православната младеж. По традиция празникът Въведение Богородично се отбелязва и с тържествен концерт в салона на Общински драматичен театър Видин.

Програмата тази година подредиха малката певица Деница Венциславова, от школата по народно пеене, с ръководител Диляна Цанкова; момичетата от Джаз състав "ФЕЙМ", с ръководител Татяна Рачева; школата по народни танци и представителен фолклорен танцов ансамбъл "Цвят", с ръководител Цветан Лозанов; оркестър ВИДИН, с ръководител Вени Петков; двойки от школа по спортни танци, с ръководител Златко Борисов и Фолклорна студия "Северняци", с ръководител Ерик Петров. Галерия от снимки можете да видите тук.

Изложба на кино афиши от 60 и 70-те години, Снимка: читалище Цвят ВидинВ антрето и по коридорите на Видинския драматичен театър бе подредена подарената от столичното читалище "Георги С. Раковски" изложба на киноафиши от 60-те и 70-те години на миналия век.  

Епископ Поликарп и Ценцерушка Андреева на откриването на изложба на киноафиши, дарение от читалище Георги С. Раковски София, Снимка: Видинска Света Митрополия"Подарихме за празника тази колекция от афиши на видинското читалище "Цвят", защото те са свързани с времето, когато нашето читалище е било и киносалон. Вярваме, че старите афиши ще отключат много спомени и възможност баби и дядовци да разказват на внуците си за своята младост", каза за Радио ВИДИН след откриването секретарят на читалище "Георги С. Раковски" (квартал Илинден, София) Ценцерушка Андреева, която е родом от крайдунавския град.

Видинчани могат да посетят изложбата до края на месеца.

Традиционната дискусия, която се провежда всяка година в читалище "Цвят" в навечерието на празника по метода "Световно кафене", тази година бе на тема "Християнското семейство днес". В нея се включиха ученици от ПМГ "Екзарх Антим I" , ГПЧЕ "Йордан Радичков", СОУ "Цар Симеон Велики" и ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"; педагогически съветници от видинските училища; представители на общински и държавни организации; граждани.

При откриването секретарят на читалище "Цвят" Любомир Илиев припомни какво представлява дискусионният метод "Световно кафене":

Традиционната дискусия в читалище Цвят, по метода Световно кафене, тази година бе на тема Християнското семейство днес, Снимка: Видинска Света Митрополия"Участниците се разпределят на различни маси с отговорник, т.н. "кафеджия". Всяка група има определено време за дискусия по поставяния на масата въпрос, след което на ротационен принцип участниците преминават на следващата маса. Кафеджиите записват отговорите автентично, без всякаква редакция.  Целта е участниците да са анонимно дискутиращи, да се чувстват свободни в изказванията си."

В салона имаше подредена блок маса с подкрепящи сладки и напитки, участниците бяха свободни  да стават. А ето и част от въпросите и отговорите:

* "Какво според вас е християнското семейство?"- "То обединява много ценности, включва дома и семейството. То е съвкупност от толерантност, хуманност и най-вече любов."
* "Защо има ден на християнското семейство и младеж?"- "Семейството е важен фактор в живота, а младежите са бъдещето".
 * "Какво дават християнските семейни ценности на обществото?"-  "Вяра, любов, единност."
 
За самия метод на дискусия участниците споделиха, че много им допада: "Дава свобода, по-приятно е, предоставя ни по-уютна обстановка. Средата предразполага, анонимността премахва напрежението и не се притесняваме да говорим."

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Видинския митрополит Дометиан и им пожела много здраве, радост и сили в живота. На него се падна честта в края на дискусията да направи  обобщение и да изрази гордост и задоволство от това да бъде сред такива "млади, будни и мъдри хора, които показват любов към християнското семейство".

ОДЗ Славейче ВидинПо много забавен и емоционален начин бе отбелязан Деня на християнското семейство и в ОДЗ "Славейче" Видин. Учителките Атанаска Стойкова и Савинка Младенова бяха организирали игри на деца и родители, които заедно се състезаваха, пееха в дуети и танцуваха.

"Щастието в семейството е пълно, когато е него се чува веселата глъч на децата, защото те са нашата радост. Животът продължава в тях , а после в техните деца", споделиха учителките.
 
Много искрени бяха детските отговори на въпроса какво е семейство- "мама, татко, кучето"; "аз, мама, татко, бебето"; "ние и баба и дядо, и вуйчо"...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40