Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зов за помощ

Иванчо Иванов от Плевен се нуждае от животоспасяващ апарат

Мъжът страда от сънна апнея, при която многократно спира дишането по време на сън

В рубриката "Да поговорим за здраве" в "Цветовете на деня" днес Галя Цекина отправя апел за помощ за Иванчо Дотов Иванов. Мъжът е на 56 години. Роден е в град Кула и в момента живее в Плевен. Наскоро му откриват сънна апнея- заболяване, при което многократно спира дишането по време на сън. Това означава, че до мозъка, сърцето и останалата част от тялото не достига кислород.

Лечението става с т.нар. СИПАП-апарати /CPAP/, които представляват маска, осигуряваща постоянен поток на въздух през носа по време на сън.

Иванчо Иванов няма средства да си закупи апарата сам. Неговата сестра споделя за проблема пред своя приятелка- Галя Цекина, която живее в село Медковец. Галя ни потърси, за да ни каже, че е започнала кампания по събиране на средства в подкрепа на нуждаещия се мъж:

"Моя приятелка се обади... плачеше по телефона. Нейният брат живее в Плевен. Казва се Иванчо Дотов Иванов и има нужда от животоспасяващ апарат, без който не може да диша. Проверих в интернет, че такъв апарат струва от 1560 до 3000 лева, в зависимост от това какъв точно на него му трябва. Парите се събират на моя банкова сметка, за да съм сигурна, че тези пари ще отидат там. Искам да го направим не като подарък от мен, а като подарък от хората, които милеят за брата."

Свързахме се с Иванчо Дотов. Разказа ни, че заболяването му е открито скоро. Работи, но парите едва стигат, за да издържа семейството и не може да отдели средства за апарата за дишане.

"На 5 минути имам 4-5 спирания на дишането. Този апарат ще ми подсигурява допълнително кислород, защото не ми достига кислород в кръвта и съответно за сърцето, за мозъка. Има апарати, немско производсто, които са по-евтини от американските и австралийските, но са 2 500 лева. Парите са непосилни за мен и няма как да ги събера. Работя, но съм на минималната заплата и едвам се издържаме вкъщи. Без този апарат може да се усложни заболяването и може да премина в по-опасната 3-та степен на заболяването, в която във всеки един момент може да получа инфаркт заради недостига на кислород в мозъка", каза Иванчо Дотов.

Здравната каса не покрива цената на апаратите за дишане. Затова единствената възможност на Иванчо Дотов са хората с големи сърца. Средствата се набират по банковата сметка на Галя Цекина.

Банкова сметка:
IBAN: BG38UBBS80021011258330
BIC: UBBSBGSF
ОББ- клон Белоградчик
Галя Йоцева Цекина




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50