Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 ноември 2014 година

Основно училище Свети Климент Охридски е основано през 1919 година, сега в него учат около 130 деца
Снимка: Светлана Стоенелова

95 години от основаването на Основно училище "Св. Климент Охридски" отбелязаха днес във Видин. Празничната програма започна с откриване на обновена спортна площадка и мини ботаническа градина. Гост на празника бе заместник кметът на Видин Борислава Борисова, която засади дърво в двора на училището. Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева посади роза в новата ботаническата градина. Тържествен водосвет отслужи архимандрит Исаак. "Във вчерашния ден се проведоха състезания по стрийтбол с участието на други видински училища и  викторина за живота и делото на Климент Охридски", каза директорът на училището Теодора Ганчева. ОУ "Св. Климент Охридски" във Видин е основано през 1919 година. 130 деца учат днес в училището.

Почти 5 милиона лева дължат врачани за местни налози, съобщиха от общинската управа, цитирайки конкретни цифри от общинската дирекция "Местни данъци и такси". Данните са от края на месец октомври, когато изтичат част от крайните срокове за безлихвени плащания на задължения към хазната. Половината от натрупаните задължения са за неплатена такса за битови отпадъци от фирми и граждани.

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Видин преведе договорените суми за здравноосигурителни плащания на двете болници в областта преди нормативно предвидения срок. Общият размер на средствата, преведени от РЗОК по сметките на болниците през месец ноември за дейността им по клинични пътеки през месец октомври е 482 374 лева. Средствата над договореното се изплащат регулярно, допълват от Касата. РЗОК преведе 93 435 лева за диализа при терминална бъбречна недостатъчност на двата диализни центъра в област Видин- към МБАЛ "Св. Петка" и "Екзарх Антим". Още 10 422 лева са преведени на областната многопрофилна болница за активно лечение за интензивно лечение, както и средства за медицински изделия. Видинската областна болница получава и средства за извършени процедури за диализа при терминална бъбречна недостатъчност; средства от трансфери на Министерството на здравеопазването, както и целеви средства от Агенция "Социално подпомагане", допълват от Касата.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов отне превозните разрешителни и маркировъчните чукчета за даване на разрешения за дърводобив на селските кметове и кметски наместници. Мярката е поради получени сведения за спекулации. Контролът върху стопанисването на общинския горски фонд се поема от Общината. Кметът предприе мерки и по отношение на управлението на ремонтираната спортна площадка в двора на СОУ "Иван Вазов" в железничарския град. Иван Аспарухов поиска да му бъде представен план са управление на общинския имот.

Във Враца от утре налагат промени в организацията на движение  зарад ремонт на улици. От утре  до края на ноември  ул. "Околчица" в частта й от кръстовището с ул. "Мито Орозов" до кръстовището с ул. "Братя Миладинови" ще бъде затворена за всякакъв вид транспорт. Причината е завършването на основния ремонт на ул. "Околчица". В този период от 9 до 19 ч. ще се движат единствено тролейбусите по линия № 17. Тролейбусите по линии с номера 4, 4 А и 41 ще пътуват само сутрин до 9 часа и вечер след 19 ч., а през останалата част на деня няма да се движат. За сметка на това тролейбусите по линия 17 ще пристигат на интервал от 15 минути. В участъка от жк "Медковец" до "Химко" ще бъдат осигурени микробуси на "Тролейбусен транспорт", които ще пътуват на половин час. При тролейбусите, които се движат по линия № 1, няма да има изменение.
 

Областният щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия беше свикан днес в Областна администрация- Враца. Поводът бе Национално учение "Защита  2014" за радиационна авария в АЕЦ "Козлодуй". Външният авариен план на атомната централа беше приведен в действие. Учението бе водено от Иван Даков, временно изпълняващ длъжността Областен управител на Област Враца. Националното учение е свързано с провеждане на организационни, локализационни, защитни, радиационно-хигиенни, лечебно-профилактични и други мероприятия за защита на населението, материалните и културните ценности, храните, водите, животните, селскостопанската продукция и околната среда в случай на евентуална авария в атомната централа. В зоните за аварийно планиране на АЕЦ "Козлодуй" при възникване на ядрен или радиационен инцидент, бяха задействани акустичните сигнали на сиренната система за начало и край на тревога. Гласов сигнал "Внимание! Внимание! Внимание! Край на Националното учение Защита 2014" ще бъде излъчен утре- 25 ноември- от 16.30 часа.  

Седмица на отворени врати за младежи се провежда в Бюрото по труда в Монтана. До петък в клуб "Работа" на последния етаж от 10 до 16 часа, специално обучени трудови посредници дават консултации на младежи до 29-годишна възраст. Желаещите могат да получат информация и за реализация в чужбина, поясни Никодимка Георгиева от Бюрото по труда: "Специално обучени трудови посредници, които ще ги запознаят с възможностите, които предлагат Агенцията по заетостта- за регистрация, за трудово посредничество, за допълнителна квалификация, за преквалификация, както и за възможностите за работа и кандидатстване в страните членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство."

Емилиян Илиев Енчев е новият директор на Областна дирекция "Земеделие" във Видин. Той е назначен на длъжността от вчера, 24 ноември. Емилиян Енчев е завършил Висшия селскостопански институт в Пловдив през 1991 година, специалност "агроинженерство", с професионална квалификация "Инженер-агроном". Той работи в Областна дирекция "Земеделие" от октомври 2010 година и от януари 2011 година е началник на Общинска служба по земеделие- Видин към Областната дирекция. Емилиян Енчев сменя на поста Личко Луков, който беше директор на службата от юли 2013 година.

Представители на фондация "Четири лапи" пристигнаха във Видин, за да извършат ваксинация, обезпаразитяване и кастрация на бездомните кучета. Освен това на животните се поставят и специални чипове, осигурени със средства на Общината, за включване в Националната база данни. Община Видин е предоставила необходимите условия за нормалното протичане на работата на специалистите, съобщават от местната управа. Екипът на фондацията кастрира бездомните кучета в базата на общинската ветеринарна амбулатория, която се намира в бившето военно поделение до крепостта "Баба Вида". Представителите на "Четири лапи" ще останат във Видин до 6 декември. Гражданите могат да сигнализират за наличието на по-големи групи скитащи бездомни кучета на тел. 094/ 609 442, или на GSM 0879 949 103 (Елизабет Николова), всеки работен ден от 8.30 до 17.00 часа. Специалистите имат готовност да реагират своевременно, допълват от Общината.

Капацитетът на кучкарника в Монтана е запълнен. 30 бездомни кучета са настанени в кастрационния център. Кучкарникът е на издръжка на Община Монтана, като за тази година са отделени 85 000 лева. 283 бездомни кучета са преминали до момента през него, като са усвоени 32 500 лева. 230 от тях са хванати, обработени и кастрирани за първи път. Повторна ваксинация е извършена на останалите безпризорни четириноги. Всяко едно от кучетата престоява в кучкарника две седмици, като през това време се извършват обработките. Чип и ушна марка се поставя на всяко животно, след което се връща там, откъдето е хванато. Нито един от обитателите на кучкарника в Монтана не е осиновен. Няма извършена и евтаназия. Четирима души работят в кастрационния център. Те улавят бездомните кучета и се грижат за тях, докато ги върнат в естествената им среда.

Кампания по имплантиране на микрочипове на еднокопитни животни започна в Лом. Всички коне на територията на града подлежат на задължително идентифициране се посочва в заповедта на кмета Иво Иванов. Чипирането ще се извърши от общински ветеринарен лекар, а собствениците на коне са задължени да осигурят безпрепятствено провеждане на мероприятието. Собствениците ще трябва да заплатят такса от 32 лева за организацията на работа и за издаването на паспорт на еднокопитното животно. Те ще бъдат проверявани от пътна полиция за издаден паспорт или платежен документ, който удостоверява извършената идентификация. При липса на съответните документи, собственикът ще бъде глобен от общинския ветеринарен лекар с акт за административно нарушение по Закон за ветеринарномедицинската дейност, гласи още заповедта на кмета.

Подготвят се документи за разширяване на гробищния парк, съобщи кметът на град Дунавци Димчо Скорчев. Собствеността на общински терен от пет декара, който е в съседство на гробищния парк, трябва да бъде преобразувана.
 
Общинският съвет по наркотични вещества и Община Враца организираха и през тази година прояви, посветени на месеца за борба със зависимостите, който се отбелязва през ноември и Световния ден за борба против СПИН. Обявен е конкурс на тема "Заедно против наркотиците". Конкурсът стартира в началото на месеца и е в три категории- литературна творба, плакат и видеофилм. Творбите трябва да бъдат предадени до 26 ноември. Награждаването на най-добрите произведения ще стане по време на концерт, посветен на Световния ден за борба против СПИН.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Във Враца дават под наем открития басейн

Местната управа във Враца ще даде под наем открития плувен басейн , който се намира в спортен комплекс „Христо Ботев“. Предложението за това беше одобрено с внушително мнозинство от 31 от присъстващите 33-има съветници на последното заседание на местния парламент, като само двама се въздържаха. Управителят на общинското предприятие..

публикувано на 28.03.24 в 13:00

Празник на лучника ще се проведе в Горно Пещене

Празник на лучника организират на 31 март във врачанското село Горно Пещене. Домакини на събитието са кметството в селото и НЧ "Селска пробуда", каза за радио Видин Альоша Миладинов , секретар на читалището. "Това е един празник, който мислим да се превърне в традиция за селото. Навсякъде правят най-различни работи, но никой не е споменал за..

публикувано на 28.03.24 в 12:48

С близо 50 души са се увеличили хората с увреждания в община Кула за година

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Кула проведе отчетно събрание. Хората с група инвалидност в общината са се увеличили от 484 души на 531 за една година, съобщи  Иванка Костова , председател на организацията. "Северозападният район на България е на първо място по уязвимост по отношение на демографските проблеми,..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Димово

За днес е насрочено редовно заседание на Общинския съвет в  Димово . Да бъде дадено съгласие на общинската администрация да кандидатства за финансиране от Фонд "Социална закрила за закупуване на неупотребяван пътнически автомобил" е едно от предложенията, които съветниците ще разгледат. Дневният ред включва още приемане на дългосрочна общинска програма..

публикувано на 28.03.24 в 11:54

Оставиха в ареста четирима врачани, обвинени в побой

Троен състав на Окръжен съд – Враца остави за постоянно в ареста четирима души от Враца след побой в центъра на града на 9 март. Така на практика окръжните магистрати потвърдиха определението на колегите си от Районния съд спрямо четиримата обвиняеми, на които е приложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Врачанският окръжен..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Засадиха 200 дръвчета в памет на Кръстьо Пишурка в община Лом

Общо 200 паркови дръвчета бяха засадени в Лом и региона. Инициативата е на фондация “1300 години България” и е по повод 200-годишнината от рождението на големия възрожденец Кръстьо Пишурка. В организацията по засаждането на фиданките се включиха представители на Общинския ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", с ръководител..

публикувано на 28.03.24 в 09:59

Видинската болница е акредитирана да обучава по 16 специалности

Видинската МБАЛ "Св. Петка" е одобрена да извършва клинично обучение на студенти по медицина или здравни грижи. Болницата е акредитирана по 16 специалности. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова и добави, че в отделението по неврология вече е постъпил специализант.  "Медицинските специалности, по които сме акредитирани за..

публикувано на 28.03.24 в 09:15