Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 ноември 2014 година

Продължава строежът на регионалното депо на Видин в местността "Рамова ливада"
Снимка: Община Видин

Общинският съвет във Видин одобри общо 20 предложения на днешното си заседание. Съветниците дадоха съгласието си Община Видин да поеме краткросрочни заеми от фонд ФЛАГ за довършване на проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в размер на около 7 милиона лева. Заводът за преработка на гуми в село Сланотрън получи "зелена светлина" да бъде свързан с водопроводната и електропреносната мрежи. На Народно читалище "Синя светлина" бе предоставено помещение в центъра на града, одобрено бе и регистрирането на нов пенсионерски клуб във Видин, наречен "Златна есен". Съветниците приеха сметките за средства от Европейския съюз, капиталовите разходи и състоянието на общинския дълг за 2013 година, както и изпълнението им през първата половина на настоящата година. Приета бе и промяната на Общия устройствен план заради инвестиционно намерение в сградата на "Техномаркет" да започне работа цех за производство на мъжки ризи. Инвеститорът е заявил, че ще разкрие 150 нови работни места, а магазинът за електроуреди ще бъде преместен. Съветниците приеха и редица предложения, свързани с изпълнението на европроекти.

41% е изпълнението на бюджета на община Видин за първите 6 месеца на годината. Това стана ясно на заседание на общинския съвет, който прие информация за изпълнението на припходите и разходите, внесена от изпълняващия функциите на кмет на общината Добромир Дилов. Приходите през полугодието възлизат на 14 766 000 лева при годишен план 35 624 000 лева. Спрямо същия период на миналата година се наблюдава ръст с 106 000 лева. Приходите за делегирани от държавата дейности са в размер на 9 300 000 лева, а за местни дейности- 5 400 000 лева. 1 600 000 лева са постъпленията от данъци. Неданъчните приходи възлизат на 2 300 000 лева, като най-голям е делът на приходите от общински такси. При разходите, финансирани от държавата, преобладават тези за образование- 6 200 000 лева. От разходите за общински дейности най-много са за жилищно строителство - 2 200 000 лева. Общинските съветници приеха и отчета за касовото изпълнение на бюджета на община Видин за 2013 година. Милен Милчев от групата на ГЕРБ гласува против и обясни своя отрицателен вот: "27 ноември сме днес. Приехме какво сме похарчили през 2013 година. Някой от вас спомня ли си кога беше това?"

Смъртта на 63-годишния Красимир Димитров във видинското село Воднянци е настъпила в резултат на самонараняване. Това каза за Радио ВИДИН прокурор Владислав Влашев, говорител на Окръжна прокуратура -Видин, като се позова на резултатите от аутопсията на починалия. Смъртта на мъжа бе регистрирана снощи от екип на спешна помощ, след сигнал на съпругата му. При извършения оглед не бяха открити видими следи от насилие. Установена бе рана от газово оръжие на главата му, а в близост до тялото бе намерен газ-сигнален пистолет. В полицията в Белоградчик е образувано досъдебно производство.

7 022 семейства в област Видин са подпомогнати с месечни помощи за деца през месец октомври. На 77 семейства помощите за месеца са спрени, заради натрупани повече от пет неизвинени отсъствия на ученици, а 24 са санкционирани, защото децата не посещават задължителните предучилищни групи, съобщи главният експерт в Регионалната дирекция за социално подпомагане Даниела Ангелова. Близо 441 хиляди лева е сумата за месечната помощ за деца в областта през октомври. Помощта се изплаща до края на месеца след този, за който е отпусната, уточниха от социалната дирекция.
Над сто проверки са извършили служителите от инспекцията по труда във Видин през месец октомври. Установени са 492 нарушения на трудовото законодателство. "По-фрапиращите нарушения по Закона за безопасни условия на труд са липса на данни за измерване на факторите на работната среда, не е проведено обучение на работещите по безопасност и здраве при работа, по обозначаване на опасностите на работните места със съответните знаци и сигнали"- съобщи директорът на "Инспекция по труда"- Видин Тодор Вълчев. Под постоянно наблюдение заради забавени заплати са четирима работодатели. Причината  за неизплатените възнаграждения са финансови затруднения на работодателите, поясниха от Инспекцията по труда.

Един на всеки пет човека в трудоспособна възраст във Враца и областта няма постоянни доходи, защото е безработен, съобщиха от Бюрото по труда в града под Околчица. Ако средното ниво на безработица в страната в края на месец октомври е било е близо 11%, във Врачанско това равнище е двойно по-високо, или над 20 на сто. Най-критично е положението в общините Хайредин, където 77% от трудоспособното население няма работа и в Борован, където хората без постоянни доходи са 68 на сто. Неприятна изглежда статистиката и за общините Криводол и Бяла Слатина, където на борсата са регистрирани съответно 46 и 41 процента. Във Враца и селата от общината нивото на безработица е близо 14 на сто.

Средно по 5 нарушения на проверка са констатирали проверяващите от Инспекцията по труда в Монтана през миналия месец. От работа са спрени 4 съоръжения, а влезлите в сила наказателни постановления са в размер на 7 750 лева, съобщи инж. Димитър Петров, директор на дирекция "Инспекция по труда" Монтана.

Работодателите имат възможност да заявяват свободни работни места на сайта на Агенцията по заетостта. От област Монтана вече има възползвали се работодатели, съобщи на  пресконференция Начко Найденов, временно изпълняващ длъжността директор на Регионалната служба по заетост. Новата онлайн услуга позволява на работодателите да спестят време, като подават своите заявки дистанционно, без да се налага да посещават бюрата по труда. Информацията за свободните работни места ще се въвежда в общата база данни на Агенцията, където се намират и всички останали заявки, подадени на хартиен носител.

Главна инспекция по труда стартира на сайта си нова рубрика "Тежки злополуки - причини и нарушения", която потребителите могат да открият в секцията "За работодатели и работници". Рубриката дава възможност на работодатели и работници да се запознаят с обстоятелствата около разследвани вече случаи на трудови злополуки с фатален край, за причините, довели до тях, и за допуснатите нарушения на нормативните актове. Целта е чрез предоставената информация те да преценят дали в техните предприятия и дейност има предпоставки за подобни инциденти и да вземат мерки за предотвратяването им.

Заместник председателят на 43-ото Народно събрание и депутат от "Български демократичен център" от област Враца Явор Хайтов е внесъл в деловодството два актуални въпроса за петъчния парламентарен контрол (на 28 ноември), които касаят избирателите му от Врачанско. Те ще бъдат зададени към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и касаят ангажиментите на държавата за изграждането на широколентов път между Ботевград и Мездра и ремонт на шосето до пещерата "Леденика" във Врачанския балкан.

Публично обсъждане на проектобюджета на общината за 2015 година се проведе в Мездра. Общият размер на финансовата рамка е 10 819 187 лева, от които 6 203 292 лв. са от държавна субсидия и 4 615 292 лв.- от собствени приходи. Средствата са разчетени след анализ на събираемостта за последните 3 години. Бюджетната прогноза е изработена за данъчни приходи, местни такси, операции с общинско имущество, глоби, лихви и други не данъчни приходи.

Продължава тенденцията на намаляване на броя на населението в община Мездра. На 1 януари 2014 то е 22 687 души, а по последната справка на служба "ГРАО" е 22 472- или с 215 души по-малко. В Мездра жителите от 12 674 са станали 12 603, което със 71 по-малко. Броят на новородените бебета е 141, а на починалите жители- 306. Увеличение броя на населението има само в 5 села - в Горна Кремена и Крета с по 5 души, в Брусен -с 3, Зли дол с 2 и Крапец с 1 човек.

Представители на туристическият бизнес в Берковица се срещнаха с кмета на Общината и председателя на Общинския съвет. Срещата се проведе по искане на предприемачите. Собственици на хотели и заведения искаха да разберат какво общината счита, че трябва да се направи за развитието на туризма. Кметът запозна присъстващите с дейностите на местната управа в сферата на туризма, реализираните и предстоящите проекти. Основните приоритети за ръководството са три. Първият е развитието на зона "Ком", където надеждите са процедурите на ниво министерство да приключат до 2015 г., за да може да се удължи пистата. На второ място е разработването на историческата  местност "Калето"- от месец ноември 2013 г. Общината работи за възстановяване на собствеността.

Община Белоградчик обяви обществена поръчка с предмет "Доставка на горива и смазочни материали за ученически автобуси и служебните автомобили, обслужващи общинска администрация и бюджетните звена на територията на Община Белоградчик".

40 кафеавтомата в централната градска част на Плевен са поставени незаконно, установи акция на Общинския инспекторат. Служителите на инспектората са поставили на проверените автомати уведомителни стикери с указан 14-дневен срок за регистриране на автоматите и получаване на разрешение за поставяне. Срокът изтича на 2 декемвр т.г. Неузаконените след тази дата машини ще бъдат премахнати.

Временно изпълняващият длъжността областен управител на Враца Иван Даков свика на извънредно заседание членовете на Асоциацията по ВиК на Област Враца. Поводът бе проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за предоставяне по 10 000 лв. вноска от държавата в бюджетите на Асоциациите по ВиК в страната за 2015г. и до 2 000 лв. за текущата година. Във връзка с това бяха разработени проекти на бюджети за двете години. Членовете на Асоциацията обсъдиха и приеха проектобюджета за 2014 г. Изчислените вноски в лева на държавата и по общини е на стойност 5 700 лв. На заседанието бе приет и проектобюджета на Асоциацията за 2015 г. Неговата стойност възлиза на 28 571,43 лв.

Председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев посети Видин, където се срещна с представители на новоучредените клубове "Млад възрожденец" във видинските училища. Инициативата за създаването на клубовете е на Министерството на образованието и науката, съвместно с "Общобългарския комитет". Тя е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, съобщи Васил Василев.  Учредяването на клубовете "Млад възрожденец" в страната започна през октомври, а в област Видин те вече са десет, обяви началникът на Регионалния инспекторат по образование Марийка Василева. От председателя на Общобългарския комитет "Васил Левски" видинските ученици получиха книжки със заветите на Апостола на свободата и се снимаха за спомен с фланелки с неговия образ.

Осмокласниците от езикова гимназия "Йордан Радичков" отбелязаха Деня на благодарността в библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Учениците участваха в занимателна игра по метода Световно кафене, на тема "Аз благодаря". Те бяха разделени на четири групи и изразиха своята благодарност към семейството си, училището, приятелите си и към своята библиотека.

Ученици от Мездра и Козлодуй ще оспорват титлата за най-добър млад преводач на Европейския съюз /ЕС/.  Български ученици ще тестват преводаческите си умения с надеждата да спечелят приз в конкурса за млади преводачи на Европейската комисия. Заедно с над 3000 участници от Европейски съюз те ще се включат в ежегодния конкурс, превеждайки текст от една страница на един от 24-те официални езика на ЕС. Петима са учениците от СОУ "Иван Вазов" в Мездра, обясни техният учител по английски език Йоана Константинова. Петима са и участниците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" от Козлодуй, каза преподавателят по английски език Мая Младенова. 28-те победители в конкурса за млади преводачи ще бъдат обявени в началото на месец февруари 2015 г., а през април ще бъдат поканени в Брюксел, за да получат своите награди.

За поредна година ученици от ПМГ "Екзарх Антим І" взеха участие в националното състезание по български език и литература, организирано от Сдружение на учителите филолози "Любословие". Надпреварата е от Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката и се  провежда за ученици от І до ХІI клас в два кръга- първият беше на 26 ноември, а вторият ще се проведе на 25 февруари 2015 г.

За шеста поредна година стартира съвместна Коледна благотворителна кампания на Българския Червен кръст и търговска верига "Кауфланд България" за осигуряване на безплатен обяд в училище на деца от социалнослаби семейства, сираци и полусираци, деца на самотни родители. До 5 януари 2015 г. клиентите на компанията ще имат възможност да направят дарения в благотворителните кутии на БЧК, разположени във всички магазини от веригата на територията на цялата страна. Финансовите постъпления ще бъдат предоставени на програма "Топъл обяд", по която Партньорската мрежа за благотворителност на БЧК от 1 декември 2014 г. ще храни безплатно в училище 1 537 деца от 26 области на страната. Програмата стартира преди 10 години и до момента е осигурила безплатен топъл обяд на приблизително 10 000 деца на обща стойност 1 402 633 лева.

Публично обсъждане на проекта за бюджет на Община Плевен за 2015 година ще се проведе на 28 ноември от 12:00 ч. в зала "Гена Димитрова",  ул. "Д. Константинов" № 2 в града. Материали за обсъждане са публикувани на електронната страница на Община Плевен.

Община Плевен се включва в кампанията за борба със СПИН, съобщават от местната администрация. Световният ден за борба със СПИН се отбелязва на 1 декември. Изнесен кабинет за анонимно и безплатно изследване ще има в Медицински университет- Плевен от 28 ноември до 1 декември.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 април 2024 година

В урок по история за  Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се..

публикувано на 16.04.24 в 18:00

Във Видин представиха идея за популяризиране на Културен център "Жул Паскин"

Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. Това ще бъде..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

Във Враца предлагат 2 май да е неучебен ден в общината

Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов . Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. Според него времето може да бъде използвано пълноценно за подготовка за..

публикувано на 16.04.24 в 16:32

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00