Чипровските килими вече са в листата на ЮНЕСКО

Снимка: Секретариат на НК за ЮНЕСКО
Производството на чипровските килими вече е в Световната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО заседава на 26 ноември в Париж и единодушно вписа в списъка българската кандидатура "Традицията на производство на чипровски килими".

"Подготовка, която преди 2 години беше започната. Проучване от наша страна, от страна на проф. д-р Мила Сантова. Бяхме издирили тъкачки, бяхме издирили стари килими и така нататък- това което се изискваше. Направиха два филма и вече сме включени в регистъра на световното нематериално културно наследство"- каза за номинацията директорът на историческия музей в Чипровци Анюта Каменова.

Министерството на културата представи българската кандидатура на производството на чипровските килими пред ЮНЕСКО в края на месец март 2013 г. Критериите, на които номинацията трябва да отговаря, за да бъде включена в списъка на световното нематериално културно наследство, е тя да бъде традиция в съответния регион, каза сътрудникът на Националната комисия на ЮНЕСКО и доцент в катедра "Културно-историческо наследство" на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София Венцислав Велев:

"Номинацията за производство на килими е взета от Националния съвет за нематериално културно наследство, разбира се, след подготовка и предложения на екип от специалисти от Института за етнология и фолклористика при Българската академия на науките, с решение на Министерството на културата. Критериите, на които най-вече трябва да отговаря една такава кандидатура- това да бъде традиция за определения регион."

Така тъкането на чипровските килими стана третият български елемент, включен в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството след "Бистришките баби- архаична полифония, танци и ритуални практики от региона на Шоплука", вписан през 2005 г. и "Нестинарството" от 2009 г. Решението на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО е признание за световното значение на традицията на изработването на килими в Чипровци, която отдавна се е превърнала в символ на културна идентичност и в пример за жизнеността на културните традиции в днешно време. То е висока оценка и стимул за местната общност да продължи да предава уменията от поколение на поколение и да разпространява тази културна и социална практика. Номинацията е разработена от експертен екип в състав гл. ас. д-р Ива Станоева и гл. ас. д-р Миглена Иванова под ръководството на проф. доктор на изкуствознанието Мила Сантова.

Повече по темата ще научите тази неделя, 30 ноември от 9 часа в предаването "Неделник" по Радио ВИДИН.  

Вижте още

Учени предложиха да се създаде научен център на БАН в Монтана

В Монтана да се създаде Регионален научен център на Българската академия на науките, предложиха учени.  Монтана бе домакин на Ден на българската наука, посветен на Европейската година на културното наследство. Събитието обедини усилията на община Монтана, БАН, Регионалния академичен център, Държавния архив и Регионалния исторически музей в..

публикувано на 25.05.18 в 16:19

Лом в европейските географски представи показва историческият музей

Историческият музей в Лом е домакин на изложба от средновековни карти на Европа, в които присъстват българските земи и Лом. Експозицията съдържа копия на документи от дигиталните фондове на архиви във Виена, Оксфорд, Париж, Мюнхен и антични карти от колекциите на инж. Любен Божков, съхранявани в Националната библиотека „Св. св. Кирил и..

публикувано на 25.05.18 в 15:23

Абитуриентските балове в Лом продължават и днес

Над 200 ученици завършиха 12 клас в шестте средни училища на територията на община Лом. Баловете продължават днес, когато е тържественото изпращане на зрелостниците от СУ „Димитър Маринов“ и СУ „Отец Паисий“, на 26 май ще бъдат изпратени абитуриентите от Професионалната гимназия по производствени технологии и Професионалната гимназия по хранене и..

публикувано на 25.05.18 в 15:20

Шефът на прокуратурата в Мездра подаде оставка

От пресцентъра на ВСС съобщават, че административният ръководител на Районна прокуратура Мездра Георги Палански е подал своята оставка, посочвайки лични мотиви. Той постъпи на този пост през месец ноември 2015 година, като спечели обявения конкурс с 13 гласа "за", 3 "против"  и 3 "въздържал се". Палански е с 20 годишен стаж в органите на съдебната..

публикувано на 25.05.18 в 15:14

Пилоните в Козлодуй разказват историята на Ботев

В "Ботев парк" гражданите и гостите на града могат да чуят кратка история за Христо Ботев и неговата чета. Идеята за изграждане на три пилона със знамена, на мястото където Ботевата чета се е заклела в майка България, е на трима граждани. Драгомир Маринов, Светослав Стамболийски и Милен Рашков са хората, подели кампания за събиране на средства за..

публикувано на 25.05.18 в 15:01

Подаръци за най-нуждаещите се в квартал "Нов път" във Видин

Играчки, захарни изделия и дрехи за децата и техните родители раздаде днес Петко Асенов в Християнския център на доброто във видинския квартал "Нов път". Подаръците са закупени с лични средства на комисаря на ромите в България Петко Асенов, по чиято идея е създаден и центъра в родния му град. "Винаги на този ден, на 25 май, дарявам на децата..

публикувано на 25.05.18 в 14:51