Чипровските килими вече са в листата на ЮНЕСКО

Снимка: Секретариат на НК за ЮНЕСКО
Производството на чипровските килими вече е в Световната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО заседава на 26 ноември в Париж и единодушно вписа в списъка българската кандидатура "Традицията на производство на чипровски килими".

"Подготовка, която преди 2 години беше започната. Проучване от наша страна, от страна на проф. д-р Мила Сантова. Бяхме издирили тъкачки, бяхме издирили стари килими и така нататък- това което се изискваше. Направиха два филма и вече сме включени в регистъра на световното нематериално културно наследство"- каза за номинацията директорът на историческия музей в Чипровци Анюта Каменова.

Министерството на културата представи българската кандидатура на производството на чипровските килими пред ЮНЕСКО в края на месец март 2013 г. Критериите, на които номинацията трябва да отговаря, за да бъде включена в списъка на световното нематериално културно наследство, е тя да бъде традиция в съответния регион, каза сътрудникът на Националната комисия на ЮНЕСКО и доцент в катедра "Културно-историческо наследство" на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София Венцислав Велев:

"Номинацията за производство на килими е взета от Националния съвет за нематериално културно наследство, разбира се, след подготовка и предложения на екип от специалисти от Института за етнология и фолклористика при Българската академия на науките, с решение на Министерството на културата. Критериите, на които най-вече трябва да отговаря една такава кандидатура- това да бъде традиция за определения регион."

Така тъкането на чипровските килими стана третият български елемент, включен в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството след "Бистришките баби- архаична полифония, танци и ритуални практики от региона на Шоплука", вписан през 2005 г. и "Нестинарството" от 2009 г. Решението на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО е признание за световното значение на традицията на изработването на килими в Чипровци, която отдавна се е превърнала в символ на културна идентичност и в пример за жизнеността на културните традиции в днешно време. То е висока оценка и стимул за местната общност да продължи да предава уменията от поколение на поколение и да разпространява тази културна и социална практика. Номинацията е разработена от експертен екип в състав гл. ас. д-р Ива Станоева и гл. ас. д-р Миглена Иванова под ръководството на проф. доктор на изкуствознанието Мила Сантова.

Повече по темата ще научите тази неделя, 30 ноември от 9 часа в предаването "Неделник" по Радио ВИДИН.  

Вижте още

Лом ще е домакин на десетия театрален фестивал "Кръстьо Пишурка"

От 25 септември до 1 октомври Лом ще бъде домакин на Фестивала на любителските театри с международно участие на името на Кръстьо Пишурка. В десетото юбилейно издание на фестивала ще вземат участие 22 театрални колектива от страната и един от Република Македония. Освен съставите, които ломската публика познава добре, тази година има и нови участници,..

публикувано на 24.09.17 в 13:52
Епископ Поликарп Белоградчишки

Видинчани искат Епископ Поликарп за свой Митрополит

С Обръщение към Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Светия синод на Българската православна църква група видинчани се обединяват с молба Негово Преосвещенство Епископ Поликарп да бъде избран за Видински Митрополит. Групата в социалната мрежа набра над 700 души за два дни, а неин инициатор е богословът Владимир Велков : "Идеята на фейсбук..

публикувано на 24.09.17 в 12:47

Мездренски дърворезбар представя творчеството си в изложба

Първата изложба на уникалния майстор на произведения от дърво Тихомир Николов ще бъде подредена в Археологическия комплекс "Калето" в Мездра. В една от залите на най-известния туристически обект в региона ще бъдат изложени над 20 авторски произведения на 48-годишния майстор от Мездра. Експонатите ще останат в АК "Калето" до края на годината, за да..

публикувано на 24.09.17 в 11:30

Камиони се блъснаха край Враца

Зрелищна катастрофа между чуждестранни ТИР-ове затрудни тази сутрин движението по международен път Е79 край Враца. Пътният инцидент стана тази сутрин към 8.00 часа на 200 метра от разклона за село Нефела и край железопътния прелез, който пресича обходния път. От Агенция "Пътна инфраструктура“ потвърдиха информацията, като допълниха, че движението се..

публикувано на 24.09.17 в 11:00

По- ниска такса "битови отпадъци" за необитаеми жилища в община Видин

От 1 октомври хората, които притежават необитаеми жилища, могат да подават молба за намаляване на такса "битови отпадъци". Задължително условие е те да не са декларирани като основни жилища. Това съобщи началникът на отдел "Местни данъци и такси" в Община Видин Владимир Георгиев : "От 1 октомври до 31 декември ще протече кампанията тази година. До 30..

публикувано на 24.09.17 в 10:37

Видински художник с ателие в библиотеката

Наскоро видинският художник Петър Стоянов, който твори под артистичния псевдоним Петър Дарковски, откри 14-та си самостоятелна изложба "Портрети" в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" . Мястото на експозицията не бе избрано случайно, тъй като през цялото лято художникът провеждаше арт ателиета с малки читатели в библиотеката. Идеята на..

публикувано на 24.09.17 в 10:05