Чипровските килими вече са в листата на ЮНЕСКО

Снимка: Секретариат на НК за ЮНЕСКО
Производството на чипровските килими вече е в Световната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО заседава на 26 ноември в Париж и единодушно вписа в списъка българската кандидатура "Традицията на производство на чипровски килими".

"Подготовка, която преди 2 години беше започната. Проучване от наша страна, от страна на проф. д-р Мила Сантова. Бяхме издирили тъкачки, бяхме издирили стари килими и така нататък- това което се изискваше. Направиха два филма и вече сме включени в регистъра на световното нематериално културно наследство"- каза за номинацията директорът на историческия музей в Чипровци Анюта Каменова.

Министерството на културата представи българската кандидатура на производството на чипровските килими пред ЮНЕСКО в края на месец март 2013 г. Критериите, на които номинацията трябва да отговаря, за да бъде включена в списъка на световното нематериално културно наследство, е тя да бъде традиция в съответния регион, каза сътрудникът на Националната комисия на ЮНЕСКО и доцент в катедра "Културно-историческо наследство" на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София Венцислав Велев:

"Номинацията за производство на килими е взета от Националния съвет за нематериално културно наследство, разбира се, след подготовка и предложения на екип от специалисти от Института за етнология и фолклористика при Българската академия на науките, с решение на Министерството на културата. Критериите, на които най-вече трябва да отговаря една такава кандидатура- това да бъде традиция за определения регион."

Така тъкането на чипровските килими стана третият български елемент, включен в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството след "Бистришките баби- архаична полифония, танци и ритуални практики от региона на Шоплука", вписан през 2005 г. и "Нестинарството" от 2009 г. Решението на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО е признание за световното значение на традицията на изработването на килими в Чипровци, която отдавна се е превърнала в символ на културна идентичност и в пример за жизнеността на културните традиции в днешно време. То е висока оценка и стимул за местната общност да продължи да предава уменията от поколение на поколение и да разпространява тази културна и социална практика. Номинацията е разработена от експертен екип в състав гл. ас. д-р Ива Станоева и гл. ас. д-р Миглена Иванова под ръководството на проф. доктор на изкуствознанието Мила Сантова.

Повече по темата ще научите тази неделя, 30 ноември от 9 часа в предаването "Неделник" по Радио ВИДИН.  

Вижте още
Видин, Враца и Мездра

Снимката на 22 януари 2018 година

Пътните артерии на територията на община Враца са проходими при зимни условия, съобщават от местната управа. Снежната покривка достига до 20 - 30 см . Нормална е обстановката в Община Мездра след последния снеговалеж. Община Мездра апелира към гражданите да не паркират автомобилите си на пътното платно и в пешеходните алеи, особено около училищата..

обновено на 22.01.18 в 17:55

Видин е втори в кампания за "Най-четящ град на България"

Видин зае второ място в кампанията "Забавното четене" . Тя се организира за пета поредна година от сайта "Аз детето" и столична библиотека. Видин ежегодно е сред претендентите за "Най-четящ град на България" , обясни директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Десислава Иванова : "Тази година Видин и Русе си поделят второто място, но от..

публикувано на 22.01.18 в 17:31

Урок по родолюбие с Ивелина Никова във Видин

Поетесата Ивелина Никова се срещна с ученици от Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" и Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин . Младата поетеса прочете свои стихове и поговори с учениците за книгите, мечтите и българските национални герои. Тя обясни, че целта ѝ е да научи децата на родолюбие: "На това да се гордеят с..

публикувано на 22.01.18 в 17:08

Пенсионери в Белоградчик показаха обичаите за Бабинден

Клубът на пенсионера "Мадона" със съдействието на община Белоградчик направи възстановка на празника  Бабинден , съобщиха от местната управа. По повод Деня на родилната помощ Борис Николов – кмет на община Белоградчик, отправи Поздравителен адрес до д-р Румяна Цонева - Началник Акушеро-гинекологичното отделение (АГО) в общинската болница. Сред..

публикувано на 22.01.18 в 16:29

ВМРО направи дарения в община Ново село

Дарителска акция организира днес ВМРО във видинските села Ясен и Ново село . Представители на патриотичната организация от Видин, Враца и София връчиха парични средства на кмета на Ясен Огнян Георгиев. С тях ще бъде закупена камбана за новата църква в населеното място "Успение Богородично" , която беше построена също с дарения от местните жители...

публикувано на 22.01.18 в 16:14

Проекто-бюджетът на община Монтана стигна 42 милиона лева

Кметът на Монтана Златко Живков   внесе  за разглеждане в комисиите на Общинския съвет  п роекто-бюджет за тази година с рамка от 42 милиона лева , съобщиха от общинската управа . Предварителните сметки са със 7 милиона повече от първоначално планираните приходи за миналата година. Още 12,2 милиона лева ще бъдат усвоени чрез..

публикувано на 22.01.18 в 16:04