Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 ноември 2014 година

Снимка: Стефка Павлова
Трима представители на ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин ще участват в Националния есенен турнир по информационни технологии "Джон Атанасов", който започна в София. Мирослав Дионисиев ще се състезава в категорията "Мултимедийни презентации", в която конкуренцията е най-голяма- 42 екипа. Осмокласникът ще участва с мултимедийна презентация на електронно помагало по физика. Ерик Трифонов и Христо Иванов, с ръководител инж. Даниела Цветкова- учител по информатика, ще се състезават в категорията "Приложни програми", с разработена от тях игра "Legends of Stonefall" при конкуренция от 20 други екипи. Надпреварата е от календара на Министерството на образованието и науката. Турнирът "Джон Атанасов” е за ученици от V до ХІІ клас и има три основни направления: мултимедийни презентации, интернет приложения и приложни програми. Целта на състезанието е да се стимулира усвояването и използването на компютърните технологии в учебния процес и училищния живот; да се осигури възможност на учениците да представят собствено виждане по проблеми, свързани с новите технологии, училището и образованието; да имат възможност да покажат авторски подход и умения да защитават идеите си. Класирането и награждаването на победителите ще се проведе н а30 ноември.


Проектът за бюджет на община Видин за 2015 година бе представен пред граждани от служители на общинската администрация. Той се планира в размер на 31 600 000 лева. Субсидията за делегирани от държавата дейности се очаква да е 16 966 000 лева, а собствените приходи - 14 634 000 лева. През 2015 година се запазват ставките на общинските данъчни приходи, каза старши експертът Красимира Велкова. Целевата субсидия за капиталови разходи е в размер на 250 000 лева, общината ще задели още 500 000 лева, каза зам.-кметът и изпълняващ функциите на кмет Добромир Дилов. Предложенията и мненията на видинчани по проекта за бюджет се приемат в общинската администарция.

През 2015 година данъците и таксите в община Враца няма да бъдат променяни. Това стана ясно на публичното обсъждане на проекта за бюджет за следващата година, водено от кмета Николай Иванов. Без промяна на приходната база и при финансовата устойчивост на общината ще бъдат запазени качеството на предоставяните публични услуги, ще продължи да се изпълнява общинската социална политика и ще има модернизация на инфраструктурата. С 33 % през следващата година ще бъдат увеличени средствата, които се дават за насърчаване на деца с творчески заложби и така сумата ще стане 20 000 лева. С 11 % повече ще са средствата за дофинансиране на детските градини,съобщиха от пресцентъра на Общината.

От днес общинският съвет в Лом има нов председател. Общинският съвет в Лом има нов председател от днес, 28 ноември. С шестнадесет гласа "за",  двама "против" и един „въздържал се”, след проведено тайно гласуване, местните парламентаристи  избраха на председателското място Борислав Борисов от Коалиция "Сдружени за Лом". В тайното гласуване участваха 19 от общо 29 общински съветници. Борислав Борисов за втори път става председател на общинския съвет в Лом. През 2011 година е избран на този пост като представител на политическа партия "Дром". Борислав Борисов зае овакантеното място, освободено от предишния председател Стефан Панталеев от ГЕРБ, който подаде оставка през месец март.

Заповед, с която се забранява употребата на пиротехнически изделия, издаде кметът на Враца Николай Иванов. В нея се казва, че не е разрешено използването на пиратки и фойерверки, създаващи силен шум, които смущават хората в жилищата им във времето извън интервала от 8 до 14 ч. и от 16 до 22 ч., с изключение на коледните и новогодишните празници. По същото време е забранено и провеждането на илюминации. Посочени са видовете фоейрверки, които не могат да се продават и използват. Не се разрешава употребата на пиротехнически средства в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и  в районите на здравни и лечебни заведения, училища, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири. В заповедта се казва също, че е забранена продажбата на пиротехнически изделия от търговци и физически лица, които нямат разрешение за такъв род търговия, а също търговията на пиратки и фойерверки на места, където не са спазени изискванията за тяхната продажба и съхранение.

Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада от 1 декември ще преминат в редиците на военно формирование  54 990- Враца. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната. С военен ритуал днес, военните се разделиха с бойното знаме на Стрямската бригада, под което служиха досега. От понеделник започва работа по окомплектоването на възстановеното формирование в града. Предстои официална церемония за неговото откриване, допълват от ведомството.

Офисът на Националната агенция по приходите (НАП) във Враца събра и предаде над 500 кг хартия за рециклиране от началото на годината. Инициативата за разделно събиране на употребявана хартия стартира в Централното управление на НАП от 2011 година. Мотото е "Всеки лист хартия е глътка въздух, не го изхвърляйте!". Офисите на НАП в цялата страна се включиха в инициативата през 2012 година. Агенцията във Враца събра близо 2 тона употребявана хартия за тези три години.  Целта на кампанията е да се събира разделно хартията и да се предава за рециклиране, вместо да бъде изхвърляна. Инициативата има за цел и да стимулира ежедневното използване на по-малко количество хартия. Хартиените отпадъци се събират в специални контейнери, които са изработени също от рециклирана хартия. Те са обозначени със създадени за кампанията стикери и са поставени по всички етажи на сградата на офиса.

Земеделските производители от община Мездра продължават с прибирането на реколтата и засаждането на есенните култури. От засадени 15 500 декара с царевица ожънати са 10 800 декара. Средният добив е 775 килограма от декар, като до сега са прибрани 8 350 тона. Засетите с пшеница декари са 10 500. Предсеитбена подготовка е извършена на 14 300 декара, а есенна дълбока оран- на 5 600 декара.

Община Берковица обявява конкурс за длъжността "Директор с група" на Целодневна детска градина "Васил Левски" в с. Бързия. Сред изискванията за заемане на длъжността са: кандидатите да бъдат  български граждани;  да не са осъждани на лишаване от свобода с влязла в сила присъда; да притежават специалност от професионално направление "педагогика", с присъдена професионална квалификация "педагог" и/или "детски учител", "детски и начален учител"; да имат не по-малко от 3 (три) години учителски трудов стаж. Конкурсът се провежда в два етапа- допускане по документи и интервю. Интервюто се провежда по определен график, като кандидатите се подреждат по азбучен ред. Конкурсната комисия, преди започването на интервюто, запознава кандидатите със системата за определяне на резултатите. Документите се подават в Община Берковица, адрес: пл. "Йордан Радичков" № 4, Общинска администрация, партер, до 20 декември. Списък с необходимите документи за кандидатстване е публикуван на сайта на Общината. Лице за контакти Анелия Якимова- гл.експерт "Образование", тел. 0953/89125.

Представителна група от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин гостува на тържественото отбелязване на 148 години от създаването на библиотеката в сръбския град Зайчар. На церемонията бе подписано и Споразумение за сътрудничество между библиотеките на двата побратимени града. То е основно за културен и информационен обмен, каза заместник-директорът на видинската библиотека Гергана Панова.

Първата копка на новия спортен комплекс във видинското Ново село бе направена днес. Стадионът остава в центъра на новия обект. Около него ще бъдат изградени игрища за баскетбол, волейбол, минифутбол и тенис на корт. Трибуните ще са за около 1000 зрители. Комплексът е разположен върху 38 дка и включва още: открит плувен басейн; два паркинга; сервизни помещения; пречиствателна станция за отпадни води, съобщи кметът на Ново село Георги Стоенелов. На церемонията за първата копка водосвет отслужиха архимандрит Исак от Видин и отец Мариян от Ново село. Фирмата-изпълнител е външна за региона, но в Община Ново село се надяват тя да ползва местни подизпълнители и общи работници от Ново село. Очаква се откриването на спортния комплекс да стане през лятото на 2015 година.

Близо 1500 лева събраха ученици след благотворителен концерт в Монтана. Те ще бъдат дадени на Павел и Иван - двете момчета от Средогрив, които изгубиха и двамата си родители при взрива във фабриката за боеприпаси в Горни Лом. Концертът бе организиран от ученическия съвет на ПМГ "Св.Климент Охридски". В него взеха участие момичета и момчета от различни училища в Монтана. Събраните средства ще досигнат до момчетата от Средогрив като коледен подарък.

Чинарът от видинското село Арчар спечели първото място в конкурса "Дърво с корен 2014". Организаторите от фондация "ЕкоОбщност" бяха обявили в категорията 10 финалиста от цялата страна. Гласуването се проведе онлайн през целия месец октомври. Победителят бе обявен след проверка на вота. Наградата бе връчена на официална церемония в Полския институт в София на Мирослав Людмилов, който номинира дървото.

Производството на чипровските килими вече е в Световната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО заседава на 26 ноември в Париж и единодушно вписа в списъка българската кандидатура "Традицията на производство на чипровски килими". Министерството на културата представи българската кандидатура на производството на чипровските килими пред ЮНЕСКО в края на месец март 2013 г. "Критериите, на които номинацията трябва да отговаря, за да бъде включена в списъка на световното нематериално културно наследство, е тя да бъде традиция в съответния регион", каза за Радио ВИДИН сътрудникът на Националната комисия на ЮНЕСКО и доцент в катедра "Културно-историческо наследство" на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София Венцислав Велев.

Драматично-куклен театър- Враца ще даде възможност на деца и възрастни с по-нисък социален статус да бъдат сред зрителите на постановките. Инициативата на културната институция е традиционна в навечерието на Коледните и Новогодишни празници. Първи на добрите намерения се отзова Стефан Лазаров, а фирмата му "Косаня - Мизия" осигури билети за възпитаниците на Дома за деца и юноши, лишени от родителски грижи "Асен Златаров" във Враца. Те гледаха в четвъртък спектакъла "Кавказкият тебеширен кръг" от Бертолд Брехт. Местните фирми "Асенов електрик БО"и "Владин Христов" ЕТ осигуриха билети за хората в неравностойно положение и ги зарадваха в навечерието на празника им- на 3 декември, Международният ден на инвалидите. Те също гледаха "Кавказкият тебеширен кръг" в камерна сцена. Благородната кампания на ДКТ - Враца продължава през целия месец декември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05