Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъждовната година се отрази на работата на горското стопанство във Видин

Снимка: Йорданка Петрова

Как се отразиха дъждовете на работата на Държавно горско стопанство- Видин през годината- успяха ли да засадят планираните декари с фиданки? Това ще научим от директора Веселка Борисова. В предаването "Еко Свят" днес ще ви срещнем и с двама от наградените на Вторите "Годишни награди за опазване на биоразнообразието и природата" на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан"- Марияна Димитрова и Георги Стоянов. Оля Генова, експерт в Дирекцията на парка ще ни разкаже как премина шестият рожден ден на Природозащитен център "Натура". А деца от Белоградчик се включиха в изработването на играчките за коледната елха.

Успя ли да изпълни приетия финансов план за 2014 година Държавно горско стопанство (ДГС)- Видин и как се отразиха дъждовете на работата по залесяване и отсичане на дървесина?
Потърсихме за коментар по темата Веселка Борисова, директор на горското стопанство.

Снимка"Общо взето всичко беше свързано с полагане на допълнителни и то големи финансови и физически усилия, за да можем да свършим това, което сме приели като финансов план на горското стопанство. Трябваше да добием 21 000 кубици. На фона на това дъждовно време, на неколкократното разливане на река Дунав, беше много трудно да се справим със задачата специално в дърводобива. Към момента сме към 96% изпълнение на този финансов разчет. Другото, което много ни попречи бяха разливанията на река Дунав и високото ниво през годината. От гледна точка на залесяване и отглеждане на културите беше също много голям проблем. Около 30% от младите култури създадени миналата година не успяхме да ги отгледаме, защото бяха неколкократно заливани. Годината беше много тежка", каза Веселка Борисова, директор на ДГС Видин.

За 2014 година горското стопанство има да залеси 304 декара с топола. Около 213 декара са залесени, от тях 113- от пролетта, в момента са залесени около 100 декара и остават около 90 декара. Залесява се основно по поречието на река Дунав, най- много култури ще има в землището на Дунавци и по- малко в землището на Арчар, продължава залесяването и в местността "Майски лес". До края на годината там трябва да бъдат залесени 90 декара.

Снимка: Природен парк Врачански БалканВ Природозащитен център "Натура" във Враца се състоя церемонията по връчване на Годишните награди за опазване на биоразнообразието и природата на ДПП "Врачански Балкан". Целта е да се популяризира отговорното поведение и да се стимулира инициативността на обществото по отношение на опазването на околната среда. Цялостната организация и провеждането на събитието беше подчинено на идеята, че с връчването на годишните награди ще бъдат признати усилията на тези организации, институции и личности, които са особено съпричастни към екологичната тема и с дейността си допринасят за опазването на природата и биоразнообразието на територията на ПП "Врачански Балкан".


Комисия в състав: инж. Николай Ненчев; Оля Генова и инж. Георги Антонов от Природозащитен център "Натура" разгледа номинациите и определи победителите.


В категорията "Неправителствени организации, подпомагащи опазването на биоразнообразието и природата в ПП "Врачански Балкан" беше връчена награда на Дружество за защита на хищните птици. Наградата получи Георги Стоянов. Свързахме се с него след церемонията.

"Наградата е в резултат на нашата дългогодишна работа по опазването на белоглавия лешояд, на египетския лешояд и другите хищни птици на територията на парка. Винаги, когато човек е награден, това е една приятна изненада. Ние работим с парка от много години. За нас това е едно признание. Не е изненада нашето дългогодишно партньорство и че те са го оценили и по този начин. През всичките години, за да могат да се получат всичките неща във връзка с опазване на белоглавия лешояд, Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" има изключително решаваща роля", каза Георги Стоянов.

Снимка: Природен парк Врачански БалканДирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" присъди награда в категорията "Организации/институции, подпомагащи опазването на биоразнообразието и природата в ПП "Врачански Балкан" на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца. В категорията "Бизнес организация, подпомагаща опазването на биоразнообразието и природата" наградата бе връчена на врачанска фирма, с управител Иван Иванов. В категорията "Дългогодишно сътрудничество, подпомагащо опазването на биоразнообразието и природата в ПП "Врачански Балкан" наградата бе връчена на Евелина Васкова, председател на УС на Дом на науката и техниката- Враца. Тази година наградата за "Местна власт, подпомагаща опазването на биоразнообразието и природата" отиде при кмета на село Долно Озирово Ангел Петров.

Още 3 награди бяха връчени на церемонията по връчването на годишните награди на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Експертите от Природозащитен център "Натура" определиха за най- активен природозащитник и фен на парка Мариана Димитрова. Освен че си прави целогодишно разходки в парка, Марияна Димитрова понякога води свои приятелки.

"В повечето случаи се ходи на места, които не са включени в традиционните маршрути и на които съм ходила сама поне едно 10-ина пъти и задължително съм се загубила, за да мога да си ги намеря. Идеята за децата беше да бъдат заведени до Люти брод и Рашов дол. Да видят катедралата, една средновековна църква и след това от Люти брод да отидем до Черепишкия манастир. Те имат желание да ходят с мен, защото няма кой да ги заведе", каза Марияна Димитрова.

С наградата "Верен приятел" Дирекция на ДПП "Врачански Балкан" благодари за неоценимата помощ и съдействие на "ВиК" Враца по време на реализирането на инфраструктурните обекти на територията на парка. През 2014 година на територията на община Враца и ПП "Врачански Балкан" бяха реализирани редица инициативи за опазване на природата, разделно събиране, популяризирането на еко туризма и еко образованието. Особено активни организатори бяха еко клубовете на училищата, институциите и неправителствените организации. Тази година след проведена анкета ДПП "Врачански Балкан" присъди своята Награда за значимо събитие, свързано с опазването на биоразнообразието и природата в ПП "Врачански Балкан" на Община Враца за Петцел Рок Трип като най- значимо събитие, популяризирало туризма и природата на парка, както на местно, така и на национално ниво.

Снимка: Природозащитен център НатураПриродозащитен център "Натура" във Враца отбеляза на 16 декември 6-ия си рожден ден. Това е посетителския център на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

"Поканихме всички наши малки приятели- 8 еко клуба от училищата в град Враца. По време на рождения ден за тях експертите на Природозащитен център "Натура" се бяха погрижили освен с доста изненади с игри и с една оригинална торта, също на природозащитна тематика. На нея беше изобразен лешояд, лалугер, един прилеп, водопадът "Скакля". Самият рожден ден започна с представяне на еко клубовете. След това бяха организирани игри, като счупен телефон и довършване на популярни приказки, така че накрая никое от животните да не пострада, освен това имаше и викторина", разказа как премина рожденият ден Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природния парк.

Запалването на светлините на коледната елха е вълнуващ момент от живота на най- малките. Това е един дълго чакан момент, защото Коледата и елхата са свързани с усмивки, семейни срещи, с подаръци, с ваканция. Нашият сътрудник от Белоградчик Иванка Петрова присъства на запалването на коледната елха на площада и ни направи съпричастни на тържеството тази година. В неговата подготовка участваха децата от Младежкия дом в Белоградчик. На церемонията бяха поздравени учениците от 4 "в" клас на Начално училище "Васил Левски" с класен ръководител Ценка Атанасова. Тяхно дело е украсата на тазгодишната коледна елха.

Снимка: Община БелоградчикВ Белоградчик Иванка Петрова разговаря с децата, участвали в изработването на украсата за елхата.

"Харесва ми елхата. Най- много ми харесва звездичката... А на мен лампичките... Аз съм сложила топките... Аз направих ангелчета от хартия... А аз направих снежинка... Искам Дядо Коледа да ми донесе една пиано..."

 Други от децата си пожелаха таблет, лампички на батерии, а някои имат по- необичайни желания като грънчарско колело, барабан...

Да се надяваме, че Дядо Коледа е чул желанията на децата, получил е всички писма и който е бил добър, ще получи желания подарък.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50