Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 януари 2015 година

Снимка: Областна администрация Видин

Язовирите на територията на област Видин са в стабилно състояние. Това констатира заместник областният управител Огнян Ценков в първия ден от обиколката на ръководената от него експертна комисия, при която бяха обследвани четири язовира. "Тази проверка е планова и не е във връзка с аварийни състояния по водните съоръжения. Няма реални условия и причина за безпокойство сред жителите на област Видин", подчерта Огнян Ценков, като акцентира върху превантивния и контролен характер на проверката, разпоредена от областния управител Момчил Станков на основание законите за администрацията, за защита при бедствия и за водите. По график до края на седмицата ще бъдат инспектирани 18 потенциално опасни язовира. "Проверяваме за нарушения в целостта на конструкциите и стабилността на язовирните стени, изправността на преливниците и крановете на основните изпускатели, чрез които се контролират водните обеми, както и проводимостта на речните корита, поемащи изпусканите води", уточни заместник областният управител. Вчера той посети язовирите "Бяла Рада" (община Видин), "Нишор" (община Бойница), "Кула" и "Полетковци" (община Кула). Днес комисията провери състоянието на язовирите "Кончовец-1", "Кончовец-2" и "Рабиша" на територията на община Макреш и  "Скомля" в община Димово. В състава на комисията влизат представители на всички държавни институции и общински администрации, отговорни за техническото и експлоатационното състояние на язовирите. Резултатите от проверката след приключването й ще бъдат обобщени в доклад, който ще бъде предоставен на областния управител.

За първи път от 1991 година насам нивото на безработица през декември намалява, отчита статистиката на Агенцията по заетостта. Равнището на безработица през декември 2014 година е 10,7 на сто и намалява с 0,1 процентни пункта спрямо ноември. През декември 2013 безработицата е била 11,8 процента. Данните за безработицата бяха представени днес на пресконференция от изпълнителния директор на Агенцията Асен Ангелов. По думите на Ангелов единственият друг подобен случай на намаляване на безработицата през декември е през декември 2002 година, но тогава през последните три месеца на годината пилотно е осъществена Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" и много безработни са били включени в субсидирана заетост. С над 50 хиляди души са намалели безработните от началото на 2014 година. За сравнение, през декември 2013 година намалението спрямо началото на годината е било с 5500 души.

Общинската управа на Враца е готова да продължи ремонта на улици в града. През миналата година бяха изцяло обновени около 8 километра от пътната мрежа в града под Околчица. Идеята на местната власт е този процес да продължи и през тази година, това гарантира кметът Николай Иванов: "Всеки момент ще изпратим молба до Министерски съвет за целево финансиране на ремонт на улици във Враца през 2015-а. Имаме пълна проектна готовност за около 5 100 000 лева. Имаме разрешение за строеж и всички необходими разрешителни за старт на работата…" Планът е да се ремонтират основно улици в централната градска част, както и отсечки в жилищните комплекси "Сениче" и "Дъбника". Кметът призна, че от предходната година, когато бяха инвестирани 7 000 000 лева от публичната програма за "Растеж и развитие на регионите" за направата на около 8 км улици, е останала сума, която е била върната.

Община Плевен е предала 1342 акта на НАП и на частни съдебни изпълнители за принудително събиране на местни приходи от нередовни платци през 2014 г., съобщиха от пресцентъра на Общината. С други длъжници са подписани протоколи за издължаване на вноски в определени срокове. При спазване на поетите ангажименти от тяхна страна принудителни действия не са предприемани, като за времето на погасяване на сумите има наказателна лихва. В резултат на предприетите принудителни действия са събрани допълнително в местния бюджет 2 278 300 лева. Планираните приходи от местните данъци и такси за миналата година в община Плевен са били 17 600 000 лева, а събраните средства са 18 560 272 лева, което е преизпълнение на плана, се посочва в съобщението.

Кметът на Враца Николай Иванов апелира да започнат общите събрания, на които да се вземе решение за регистрирането на сдружение на собствениците и за кандидатстване за санирането на жилищните сгради. Поводът е стартиралата кампания за безплатното саниране на многофамилни жилищни сгради. В национален мащаб за санирането са заделени 1 милиард лева, а класирането ще става на конкурентен принцип между общините.

Първото публично обсъждане на проект на Закона за предучилищното и училищното образование се състоя в Монтана. Инициативата бе на депутат доц. Борислав Великов. Заместник министърът на образованието Ваня Кастрева дебатира проекто-закона с директорите от училища в областта, директори на детски градини, представители на бизнеса, гражданското общество и медиите."За първи път се въвеждат два етапа на гимназиалното образование. За първи път образованието се извежда като национален приоритет, което е изключително важно. Детето е изведено в центъра на Закона и на образователната система с неговото личностно развитие през различни формати на това. За първи път говорим за реална училищна автономия. За първи път след 2008 година говорим и за актуализиране на системата на актуализираните бюджети чрез въвеждане на граждански контрол при разходването на публични държавни средства"- посочи Ваня Кастрева.

За шеста поредна година в социалната трапезария на община Мездра топла храна получават 90 социално слаби и лица с трайна невъзможност да се грижат за себе си. За 2.40 лева на ден те получават супа, второ и хляб, а когато има остатък от средствата, поучават и плодове. Всеки ден от 11 до 12 часа доброволци от Червения кръст раздават топлата храна в Общинския център за социални услуги и дейности. Средствата за осигуряване на храната са от 1 януари до 31 април 2015 година. Служителите в Центъра търсят постоянно и други форми и инициативи за оказване на помощ на социално слабите жители на общината.

Любомир Иванов бе освободен от поста директор на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Монтана. Заповедта му е връчена в петък. Любомир Иванов застана начело на екоинспекцията в Монтана в края на август 2013-та година. Едно от спряганите имена за поста е Деница Славкова, която ръководи контролния орган преди Любомир Иванов.

80% от дърветата в общинската гора на Белоградчик са пострадали от обледяването през декември миналата година. Кметът на Общината Борис Николов заяви, че е засегнат почти целия общински масив: "По гората имаме много щети, не можем да ги оценим. Имаме обрушени поголовно дървета в общинската гора. Предстои като поомекне времето да тръгнат нашите горски специалисти да картотекират. Ще подготвим необходимите документи с РИОСВ и ще започнем да сечем. Много са щетите от леда в почти цялата гора от 40 000 дка. Едно 80% от дърветата са с пречупени и наренени върхари и клони. Много паднала маса има." Внесено е искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за отпускане на финансова помощ за отстраняване на последиците от обледяването в населените места на община Белоградчик. Стойността на щетите е около 35 000 лева, добави кметът.

Необходима е промяна в условията за кандидатстване на кметствата по европейските програми. Това заяви кметът на видинското село Градец Илия Томов. Той обясни, че по сегашните правила, селата от Община Видин не могат да се възползват от европейските средства. Кметът на село Градец заяви също, че ще сезира прокуратурата, ако минералната вода, която извира в местността "Пашиното", отново бъде замърсена. Последното замърсяване се дължи на наторяването на земеделските площи над чешмата.

Петчленен състав на Видинския окръжен съд даде ход на делото срещу полският шофьор Силвестър Дариуш Смаговски, опитал се да пренесе около 200 килограма хероин през ГКПП "Видин". Пред съда обвиняемият поясни днес, че не е знаел какво е съдържанието на кашоните, натоварени в автомобила в Турция, и не е знаел какъв товар пренася. Силвестър Дариуш Смаговски е обвинен в това, че на 6 септември 2014 година на ГКПП "Видин", на излизане от България с товарен камион с полски регистрационен номер, се е опитал да пренесе през границата 198 кг хероин с активен компонент 62 процента. Наркотикът е бил разпределен в 34 кашона в полуремаркето на товарния автомобил. Общата стойност на наркотика е 31 692 800 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи  размери, бе съобщено на делото.

Трима младежи започнаха работа в Областна администрация - Видин. Те са назначени от областния управител Момчил Станков за период от 9 месеца по програма "Старт на кариерата", която дава възможност на безработни млади висшисти да започнат работа по специалността си. Светослав Николов, магистър по право, е назначен в дирекция "Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността". В дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" за първи път по специалността си ще работят Мая Цветанова и Максим Керанов. Тя е магистър по "Европейска администрация", а той- по "Публична администрация". И тримата младежи са от Видин.

Религиозна служба в памет на загиналите в терористичните актове се състоя в Централната софийска синагога. "Това е една молитва в памет на загиналите, при това на загиналите не само в Париж, а по всички места на света от терористични актове. Всеки ден умират хора от тероризъм. Умират в Нигерия, умират в Афганистан, умират във всички части на света, сега загинаха и в сърцето на Европа. Церемонията е уважение към паметта на тези хора и демонстрация на категоричната ни позиция, че само един обединен свят срещу тероризма може да спре това, което се случва. Нашата позиция е, че всяко разединение на демократичния свят, който се бори срещу тероризма, е в полза на терористите.", каза за Радио Видин председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти.

С панихида, отслужена от отец Данаил Цинцарски в енорийския храм "Св. вмчк Георги Победоносец", Мездра почете паметта на легендарната българска революционерка от Вардарска Македония Мара Бунева (1902-1928). Възпоменателната проява събра под купола на храма повече от 40 ученици и учители от двете професионални гимназии в града, както и от ОУ "Св. св. Кирил и Методий". Сред дошлите да запалят свещичка, за да отдадат почит към героичната саможертва на "македонската Шарлота Корде", бяха активисти на ВМРО, председателят и зам.-председателят на Общинския съвет Делян Дамяновски и Яна Венелинова, много граждани. Мездра е третият град у нас, след Варна и Карлово, в който се прави панихида за Мара Бунева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39