Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ястия от синията на баба"

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Пенсионерският клуб "Белия Дунав" във Видин организира кулинарно шоу "Ястия от синията на баба". Идеята на инициативата беше да се покажат автентични български ястия, приготвени от здравословни продукти.

"Тази година нашият клуб ще чества своя 10-годишен юбилей. Ние водим изключително активен живот, пътуваме, поддържаме контакти с пенсионерски клубове от цялата страна и от Сърбия, честваме всички празници и живеем много интересно. В изложбата "Ястия от синията на баба" представяме 16 ястия, приготвени от 8 наши членове"- каза председателят на Клуба Веселин Габерски, който е и председател на Клуба на туристите ветерани във Видин. Пенсионерите всяка година си изготвят календарен план, включващ много пътувания, празници и интересни мероприятия, част от които беше и кулинарното шоу. В клуба определено не скучаят- имат ежеседмични сбирки, за танци, песни, компютърни игри… Рецептата за тази жизненост според Веселин Габерски е:

"Не пия, не пуша, здравословно хранене- закуска- плод, вечеря- кисело мляко, а обядът е нормален. Много е важно да си ангажиран с нещо, а на мен това ми е в кръвта!"

В много задушевна и празнична атмосфера, такава каквато могат да си създадат само хора, на които им е приятно да са заедно, премина кулинарното шоу. В журито участваха трима представители на Клуба с опит в приготвянето на традиционна българска кухня- Петър Симов и инженерите технолози по хранително-вкусова дейност Райна Таскова и Надежда Гъжева.

"Ако един народ се откъсне от обичаите си, ако не ги предаде на поколенията- ние ще се загубим, като народ! Българската национална кухня е толкова богата, тя е източник на невероятно вкусни ястия. Има разлика между това, което се е приготвяло преди и сега. Мога да кажа, че не готвим по-вкусни ястия. Чужденците знаят за нашата кухня две неща- че имаме уникално кисело мляко, и че имаме невероятно вкусна печена червена чушка- това е кулинарна сензация за туристите, които посещават България!"- каза Райна Таскова, която имаше удоволствието да окачествява ястията. А участниците се бяха постарали изключително много. Да си призная и аз опитах- качамак по автентична видинска рецепта, булгур, просеник, постна баница с тиква и мармалад, тутманик по стара рецепта със сухи плодове и точени кори, пихтия, зелева чорба с праз лук и лютиви чушки, кавърма в тиква, трахана, тиква пълнена с пресни и сухи плодове и ядки...

"Когато решихме да направим това кулинарно шоу, го направихме с идеята да покажем,че нашият клуб е едно голямо семейство. Навремето се е сядало около синията, но никой не е посягал към храната преди да посегне най-възрастният. Имало е уважение към хората и към хляба!"- каза Яна Маринова, член на Клуба.

Вкусната надпревара беше невероятно интересна, а първо място в конкурса спечели Таня, която е от Карлово и от 30 години е снаха във Видин. Тя се представи с кулинарни шедьоври:

"Много се радвам, че се харесаха моите ястия." Първото от тях беше пълнена тиква с кавърма:

"Слагам много праз, лук и свинско месо, задушавам ги и изпържвам. Пълня тиквата и я пека 2-3 часа в глинен съд, докато омекне." Второто й ястие беше качамак, а третото-  трахана по северняшки. Ястията бяха аранжирани и подредени в синия (тава, тепсия- бел. ред.).  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50