Добрината у нас- има ли я

Автор:
Снимка: Нора Йоцова
В началото на тази седмица отбелязахме Деня на спонтанните актове на доброта- една от новите инициативи на международните благотворителни организации. Това е и темата в днешния брой на "Едно". Празникът има глобално значение и се чества, независимо от националност, етническа принадлежност или религиозни убеждения. Добрите дела сами по себе си трябва да ти доставят удоволствие и в същото време, давайки нещо на другите хора или помагайки им, ти не трябва да очакваш награди. Това е истинската доброта.


Водя ви в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин. Там отбелязаха Деня на спонтанните актове на доброта по един интересен начин. Започваме с дискусията за добротата, с която организаторът в центъра Аксиния Алексиева, даде начало на инициативата:

"Добротата е вътре в човека. Колкото и да иска да е добър някой, щом отвътре си напира лошото, злото, завистта- това са все качества на лошите хора... Има много малък процент, който е генетичен, а другото вече го създава средата, в която живеем... Не мога да конкретизирам нещата. По същество човекът, като разумно същество, би следвало да е добър и да развива доброта. Това е въпрос на вътрешна и външна настройка... Нещата търпят еволюция. Едно време, когато започнах да работя, хората бяха по-прости, но по-добри. Колкото нещата се развиват, някак си в хората се насади злоба, завист. Тази независимост, за която се борим, май че ни прави лоши..."

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин отбелязаха Деня на спонтанните актове на доброта по иновативен начин. Там се организира " Пазар на ценности". Това бе игра със следния регламент: всеки от присъстващите клиенти на Центъра написа на три отделни листчета по едно добро дело, което той е правил или нещо, което смята за добро дело. Условията към участниците бяха да напишат спонтанно добро дело и тази добрина да не изисква материално обезпечение. След като всеки написа трите си добрини трябваше да ги размени с другите. Така в края на играта всеки участник имаше по три чужди листчета, които сам е избрал. Каква е идеята на играта обяснява организаторът в центъра Аксиния Алексиева:

"Тази игра я направихме с цел, всеки от вас да обогати знанията си и добрите си дела, е много простичко казано. Разменяйки си листчетата, вие ще можете да видите какво правят другите хора. Да си направите изводите правите ли тези неща, колко често ги правите, има ли смисъл да ги правите и дали наистина това са добри дела. Всеки от вас прочете, видя, получи листчето на минимум още трима човека, т.е. с минимум още добрини той обогати своята култура, своето възпитание, поведение и т.н."
 
Много емоции предизвика играта. Хората се опитваха да познаят кой какво е написал, обсъждаха кое попадение е добро и кое от написаното не спада в графата "добри дела". Всички, обаче се съгласиха, че добро трябва да се прави всеки ден и да се почита не само в едни ден в годината. Независимо от различната гледна точка, присъстващите се обединиха около идеята, че добрината съществува у всеки от нас, само трябва да я събудим и да й позволим да се прояви.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Втори международен етно фестивал "Традиции и занаяти"

Днес ще ви заведа до съседния на Видин сръбски град Зайчар, където се състоя вторият Международен фестивал за хора с увреждания "Традиции и занаяти". На гости на сръбските си колеги бяха специалистите и клиентите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин. Главен организатор на фестивала "Традиции и занаяти" този път беше..

публикувано на 17.03.17 в 14:51

Кика: Трябва да пазим църквата в Долна Вереница, тя е уникална

Отправяме се към село Долна Вереница, което се намира близо до Монтана. Там една жена е избрала да се грижи за селската църква и да пази запален пламъка на вярата в сърцата на жителите и гостите на селото. Този избор тя прави след тежък период в живота си, след смъртта на една от дъщерите си преди около 10 години. С предишен опит от работа по..

публикувано на 14.03.17 в 15:00

Ученици събраха над 200 лева за духовия оркестър на училището в Брегово

Ученици помагат на ученици. Тази идея не е чужда на възпитаниците на бреговското училище "Св.Св.Кирил и Методий", които се включиха в благотворително представление в подкрепа на училищния духов оркестър. Организатори на събитието бяха Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ)- Видин, дамски Лайънс клуб "Вида", Областен информационен..

публикувано на 21.10.16 в 16:17

Млади хора от 6 държави обсъждат младежката безработица във Видин

Днес на фокус при нас, в предаването "Заедно", са млади хора, които гостуват на Видин и обсъждат младежката безработица. Те са от различни държави - Швеция, Турция, Естония, Латвия, Македония и България. В продължение на седем дни участниците - по шестима представители от всяка държава, дебатират по проблемите на младежката безработица, споделят..

публикувано на 22.07.16 в 14:50

Преди ваканцията...

Поредна превенция проведоха доброволци от Младежкия съвет по наркотичните вещества (МСНВ) във Видин, този път пред връстниците си от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село. Презентация за вредата от наркотиците изнесе доброволецът Любослав Лозанов. Колегите му от МСНВ изнесоха и лекция против тютюнопушенето. До Ново село с другите доброволци..

публикувано на 01.07.16 в 14:30

На изпращането, бала и сватбата- с носия и на хорото

Днес в предаването "Заедно" говорим по една актуална тема - събуденият интерес към фолклора у младите хора на България. Примерите около нас не са малко - на изпращането на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин цял клас излезе с народни носии, младоженци избират да са с традиционната национална премяна на сватбеното си тържество, дори и абитуриенти я..

публикувано на 20.05.16 в 14:30