Добрината у нас- има ли я

Автор:
Снимка: Нора Йоцова
В началото на тази седмица отбелязахме Деня на спонтанните актове на доброта- една от новите инициативи на международните благотворителни организации. Това е и темата в днешния брой на "Едно". Празникът има глобално значение и се чества, независимо от националност, етническа принадлежност или религиозни убеждения. Добрите дела сами по себе си трябва да ти доставят удоволствие и в същото време, давайки нещо на другите хора или помагайки им, ти не трябва да очакваш награди. Това е истинската доброта.


Водя ви в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин. Там отбелязаха Деня на спонтанните актове на доброта по един интересен начин. Започваме с дискусията за добротата, с която организаторът в центъра Аксиния Алексиева, даде начало на инициативата:

"Добротата е вътре в човека. Колкото и да иска да е добър някой, щом отвътре си напира лошото, злото, завистта- това са все качества на лошите хора... Има много малък процент, който е генетичен, а другото вече го създава средата, в която живеем... Не мога да конкретизирам нещата. По същество човекът, като разумно същество, би следвало да е добър и да развива доброта. Това е въпрос на вътрешна и външна настройка... Нещата търпят еволюция. Едно време, когато започнах да работя, хората бяха по-прости, но по-добри. Колкото нещата се развиват, някак си в хората се насади злоба, завист. Тази независимост, за която се борим, май че ни прави лоши..."

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин отбелязаха Деня на спонтанните актове на доброта по иновативен начин. Там се организира " Пазар на ценности". Това бе игра със следния регламент: всеки от присъстващите клиенти на Центъра написа на три отделни листчета по едно добро дело, което той е правил или нещо, което смята за добро дело. Условията към участниците бяха да напишат спонтанно добро дело и тази добрина да не изисква материално обезпечение. След като всеки написа трите си добрини трябваше да ги размени с другите. Така в края на играта всеки участник имаше по три чужди листчета, които сам е избрал. Каква е идеята на играта обяснява организаторът в центъра Аксиния Алексиева:

"Тази игра я направихме с цел, всеки от вас да обогати знанията си и добрите си дела, е много простичко казано. Разменяйки си листчетата, вие ще можете да видите какво правят другите хора. Да си направите изводите правите ли тези неща, колко често ги правите, има ли смисъл да ги правите и дали наистина това са добри дела. Всеки от вас прочете, видя, получи листчето на минимум още трима човека, т.е. с минимум още добрини той обогати своята култура, своето възпитание, поведение и т.н."
 
Много емоции предизвика играта. Хората се опитваха да познаят кой какво е написал, обсъждаха кое попадение е добро и кое от написаното не спада в графата "добри дела". Всички, обаче се съгласиха, че добро трябва да се прави всеки ден и да се почита не само в едни ден в годината. Независимо от различната гледна точка, присъстващите се обединиха около идеята, че добрината съществува у всеки от нас, само трябва да я събудим и да й позволим да се прояви.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Местят секции за евроизборите в Лом

11 избирателни секции за евроизборите на 26 май ще бъдат преместени в други сгради заради ремонти в Лом. Първа и втора секция се местят от бившия младежки дом в кв. "Боруна",  в съседната сграда на бившето квартално училище на ул."Александър Стамболийски" №80. В новата сграда на общинския пазар на ул. "Георги Манафски" № 19 ще бъдат преместени..

публикувано на 21.04.19 в 08:49

Интересът за мост между Оряхово и Бекет не е отпаднал

Има инвеститорски интерес от румънска страна към изграждането на мост над река Дунав между Оряхово и Бекет, това призна при визитата си във Враца регионалният министър Петя Аврамова . "По време на междуправителственото заседание между България и Румъния, което се проведе в северната ни съседка, беше подписан нов меморандум. В него бяха..

публикувано на 21.04.19 в 08:41

Нови социални услуги разкрива Община Лом

Нови 10 центрове и защитени жилища през тази и следващата година ще бъдат разкрити на територията на община Лом. Предвижда се изграждането на още дневни центрове за деца с увреждания и без увреждания, наблюдавано, преходно и защитено  жилище, които са предвидени за настаняване на лица с умствена изостаналост, с психични разстройства и деменция,..

публикувано на 21.04.19 в 08:16

Цветница е

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница. Това е денят, в който Спасителят е посрещнат в Йерусалим с маслинови клонки и цветя. Празникът винаги се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим. В катедралния храм във Видин от 9.00 часа ще се..

публикувано на 21.04.19 в 07:51

Деца от Зверино се запознаха с типични български занаяти

Учениците от 3 и 4 клас при СУ "Св. Климент Охридски" - с. Зверино, бяха гости на комплекс „Егрека“, в който сред красивата природа, чистия въздух, автентичната атмосфера и чрез участието си в атрактивни занимания се почувстваха фермери, дори и за един ден. Децата се запознаха с българските традиции за месене и печене на хляб и баници, с..

публикувано на 20.04.19 в 16:29

Деветима са задържани при специализирана операция в Дреновец

Девет души са задържани при специализирана акция на Главна дирекция борба с организираната престъпност, МВР и прокуратурата във видинското село Дреновец. Разследването е за трафик на хора, пране на пари и лихварство. Досъдебното производство е под надзора на специализираната прокуратура.  Разследването е започнало след сигнал на..

публикувано на 20.04.19 в 16:03

Програма за Лазаровден представиха деца край митрополитския храм във Видин

Програма от Лазаровден до Възкресение Христово организираха Видинската митрополия и Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин. На Лазаровден деца от Неделното  училище към митрополията изпълниха песни и стихове. Сценка за свети Герасим представиха участниците в школата за куклено- театрално изкуство. Обичая "Лазарки"  показаха от детска градина..

публикувано на 20.04.19 в 14:55