Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орлин Дочев- последният оцелял "ню уейв"

Снимка: Фейсбук

В "Свободна зона" по Радио ВИДИН ви срещам с последния оцелял "ню уейв" по нашите географски ширини. Музикантът, който е убеден, че трябва да правиш само добри дела, за да се чувстваш прекрасно. Той прави музика от любов към музиката, разказвайки своите лични истории,  в момента е отдаден на проекта "Акустично и лично". Срещам ви с музиканта Орлин Дочев.

"От когато бях в дует  в "Станиоли" мина много време, светът се променя бързо. Човек трябва да прави само добри дела, за да се чувства прекрасно, чудесно и превъзходно. Аз например в момента се чувствам шармантно, от всички медии ме търсят за интервю"- каза закачливо Орлин.

На въпроса какво е за него музиката той отговори:

"Аз правя музика от любов към музиката, защото за мен музиката е едно превъзходно цвете! Правя музика за удоволствие и я правя професионално. Майка ми е преподавател по музика, аз не съм изучавал музика, но композирам музика, защото такова е сърцето ми. Усещам музиката и мога да правя музика от всичко, от едно влюбване до едно разлюбване. Аз пиша музика по действителни случаи, отразявам реални истории, свързани с моите истории, с чувствата ми, с любовите. Не случайно, когато през 2013 година издадох своя първи самостоятелен албум, го кръстих "Личен режим"- емблематично, събирателно заглавие, а песента "Просто приятели" е от тогава."

С Орлин си говорим и за проекта "Акустично и лично":

"Това е най-новият ми проект. Аз съм изключително възхитен от спойката, която направихме с музикантите. Сега работя, защото ние се събрахме на съвсем случаен принцип и всичко се получи по най-естествения начин и съм изключително благодарен на тези хора." Проектът включва доста добра конфигурация от музиканти: Йолина Чолакова- цигулката, наречена от Орлин с името Арлина, Мария Владимирова- контрабас, Бисер Овчаров- перкусии (част от Латинопартизани и Карамел), Георги Марков  и разбира се Орлин Дочев - вокал, акустична китара.

"Това е естественото продължение на Станиоли"- казва Орлин и определя музикантите като "освен изключителни професионалисти" и "много сърцати хора". Част от песните на Станиоли са преаранжирани в нови акустични версии, като популярните "Гара за двама", "Огън и лед", "Намигай ми".

Песните можете да чуете на живо в концертите на "Акустично и лично". Те са съставени от  7 поредни тематични вечери от 14 февруари до 8 март. Предстоят още два концерта- на 26 февруари, от 22.00 ч. до 02.00 ч. в Sofia Live Club - НДК и на 08 март, от 22.00 ч. до  02.00 ч. в Studio-5 Live Club НДК.

"Заповядайте да ни чуете"- ни подканя последният оцелял "ню уейв" в България.

"За мен е чест да ме наричат така! Новата хип-хоп вълна ни е заляла и аз съм го приел това, но ние сме българи и аз ще продължа да пея на български. Когато човек е себе си,  няма причина да "изневерява". Хората трябва да са искрени и да правят онова, което им е на сърцето- щом ти е на сърцето да правиш американска музика, прави американска музика, щом се чувстваш българин по душа и сърце, мисля , че не трябва да изневеряваш на това."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50