Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 март 2015 година

Снимка: Красимир Каменов

114 работници от сметосъбиращата фирма във Видин започват ефективна стачка от утре, заради неизплатените им трудови възнаграждения. Заплати не са изплащани от юли на миналата година, съобщи председателят на на регионалната структура на КНСБ Любен Петков. Община Видин дължи на сметосъбиращата фирма над 1,4 милиона лева, а дължимите суми към Националната агенция за приходите и за заплати са близо 750 000 лева, каза Валери Йорданов, пълномощник на управителя на фирмата. От Община Видин проведоха извънредно заседание на Кризисния щаб миналата седмица заради  проблема с почистването на града.

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще започне на 6-и март (петък) и ще приключи на 20-и март, съобщиха от Националния осигурителен институт
. Преводите на сумите по сметки на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 6-и март.

Народното събрание наложи тримесечен мораториум върху износа на необработен дървен материал. Парламентът задължава министъра на земеделието и храните да издаде заповед за забраната, която се отнася за износа към страните извън Европейския съюз. В тримесечния срок на забраните за износ и изпращане на необработен дървен материал трябва да бъдат изработени законодателни промени и изменения в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч. Мораториумът влиза в сила от 6-и април.

Над 540 кубически метра незаконно добити дърва за огрев и 15 кубика строителна дървесина са иззели служители на Регионалната дирекция по горите в Берковица през миналата година. Извършени са над 3 200 проверки, стана ясно при отчета на дирекцията. За превоз на незаконно добити дърва за огрев през 2014 г. са задържани 35 моторни превозни средства, както и 25 коня, каруци и моторни резачки, съобщиха от Регионалната дирекция по горите в Берковица.415 нарушения са разкрити.

Ваксинацията на животни срещу болестта "син език" ще започне на 9-и март
. Това става след няколкомесечни проблеми около доставката на ваксини, съобщи директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов. Около триста животни вече са тестово ваксинирани с доставената на 1-ви март френска ваксина. 2,4 млн. броя ваксини са договорени за България. Правителството днес одобри тарифа, според която ще се заплаща на ветеринарите за поставяне на ваксината. Разплащанията към ветеринарните лекари ще се извършат от Държавния фонд "Земеделие" след представяне на отчетни документи, заверени от съответната Областна дирекция по безопасност на храните.

Заповед за незабавно възстановяване на асфалтовите настилки, повредени при изпълнението на проекта за воден цикъл на Видин, издаде изпълняващият функциите кмет на Видин Добромир Дилов
, съобщиха от пресцентъра на Общината. Със заповедта се нарежда на изпълнителя на проекта, след приключване с тротоарните настилки и бордюрите, незабавно да започне възстановяването на асфалтовата настилка по улиците. В документа е посочено още, че строителят веднага трябва да приведе обекта в съответствие с разпоредбите по отношение опазване на околната среда, така че да не бъдат застрашени здравето и безопасността на хората. Стриктно трябва да се спазва и представения график по отношение на сроковете за работа.

През миналата година във Врачанския окръжен съд са издадени 42 разрешения за специални разузнавателни средства (СРС). Любопитна подробност е, че нито едно СРС не е влязло в съда, за да послужи на държавното обвинение в доказването на престъпление- това стана ясно по време на отчета на окръжните магистратите, който се проведе преди дни във Враца."През 2014 година са издадени 42 разрешения за използване на специални разузнавателни средства. През 2014 година нямаме откази за издаване на разрушителни. Всички искания са били за 28 лица. Като едно от лицата е дало съгласие по чл. 12, ал. ІІ от Закона за разузнавателните средства, което е дало възможност на разследващите да установят престъпления", отчете говорителят на институцията съдия Снежана Наумова. Тенденцията за намаляване на искане на специални разузнавателни средства през последните години се запазва, отчете още съдия Наумова:

До края на месец март се приемат предложенията за финансиране на проекти от инициативата "Малки граждански инициативи" във Враца, припомниха от общинската управа. Местният парламент одобри и тази година 60 000 лева в това направление, като за всяка разработка ще се дават не повече от 3 000 лева. Новото е това, че вече одобрените разработки ще получават парите чрез банков превод, а не както беше досега- чрез разплащане на касата на местната администрация. До 16 април постоянната комисия по програми с европейско и национално  финансиране, и европейско сътрудничество ще приеме, оцени и извърши подбор на постъпилите до 31 март проектни предложения, съобразно критериите, приети от местния парламент. След това в Общинския съвет ще бъде внесен списък на класираните разработки. Експертна комисия, назначена от кмета Николай Иванов, ще даде писмено становище по всяка една от тях за нейната законосъобразност и целесъобразност.

Безплатна информационна среща за проблемите на простатата на граждани със специалист-уролог ще се състои в с. Медковец, обл. Монтана, тази седмица като част от Националната кампания за мъжко здраве "Отиди на преглед". Срещата ще се проведе на 6 март (петък), от 14:00 ч. в Пенсионерския клуб в селото и е отворена за всички граждани, мъже и жени. "Отиди на преглед" включва  безплатни срещи в различни региони в България със специалисти-уролози, разясняващи какво е Доброкачествена хиперплазия на простатата, каква е ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им.

ТИР от Малтийския орден с дарения за Монтана, събрани от немска баронеса с български произход, достави оборудване за детска градина и дрехи за социални домове. Хладилник, фризер, оборудване и посуда за детска кухня, мебели, матраци, шкафчета, столчета и играчки за 40 деца получи целодневна детска градина №3 "Буратино" в областния град. Инвалидни, детски колички и  дрехи ще бъдат дарени на социални заведения за деца и възрастни в региона, а легло за повиване на бебета ще отиде в неонатологията на монтанската болница. Дарените вещи са от затворена детска градина в Мюнхен. Български доброволци от православната църква и българското училище там помагали за товаренето на камиона. В детското заведение в Монтана баронеса Рени фон Бехтолсхайм беше посрещната от народния представител доц. Борислав Великов, с чието съдействие дарението идва в Монтана, от кмета Златко Живков,  персонала, деца и родители. Баронеса Рени фон Бехтолсхайм е българка, родена е в Хасково, повече от 30 години е омъжена за немски благородник и живее в Мюнхен, Германия.

Врачанското училище "Васил Кънчов" ще бъде санирано по общински проект, съобщават от Община Враца. С проекта местната управа е кандидатствала и е получила одобрение по проекта "Красива България". Общата стойност на ремонта е 280 000 лева, като от тях грандът е 100 000 лева, а останалите 180 000 лева са съфинансиране от Община Враца. Проектът предвижда външна топлоизолация на фасадните стени, вътрешна топлоизолация на плоча над физкултурен салон, "обръщане" около сменените прозорци и врати. През тази година за финансиране по "Красива България" са кандидатствали общо 188 проекта. Одобрени са 41, като сред тях два са от Враца- за санирането на СОУ "Васил Кънчов" и обновяване на читалище "Развитие".

Държавният куклен театър във Видин започна кампания за набиране на средства за закупуване на микробус. Превозното средство на театъра заедно с декорите и костюмите за две пиеси от репертоара му, беше откраднато през февруари при гастрол в София. Кражбата ще затрудни сериозно дейността на театъра, каза драматургът Катерина Георгиева: "След като мина известно време и няма никакви резултати и почти никаква инициатива от страна на институциите, ние решихме сами да организираме дарителска кампания, за да се съберат някакви средства за закупуване на бус. Театърът основно е пътуващ и трябва по някакъв начин да си върши нормално дейността." Около 15 хиляди лева ще са нужни на кукления театър, за да си осигури нов транспорт. Банковата сметка за набиране на средства е обявена на сайта на Държавен куклен театър- Видин.

В широк диапазон ще се движат температурите в Монтана през март. До края на седмицата синоптиците очакват застудяване, понижение на температурите и сняг. Повече слънце се  предвижда за края на месеца. Ще има и доста дъждовни дни, прогнозира Леночка Ангелова, директор на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана."Характерен с големи аномалии и резки промени на времето... Вече сме началото на март и ще говорим от 5-и до 10-и- валежи, на места- значителни. Температурите значително ще се понижат и на много места в равнините дъждът ще премине в сняг."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50