Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 март 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Лошите метеорологични условия тази сутрин оставиха без ток 11 000 абоната на електроразпределителното дружество в област Видин. Аварии са възникнали в 45 селища, съобщи преди обед Борислава Луканова от компанията: "Това са 14 населени в община Белоградчик, 7 населени места в община Бойница, 2 населени места в община Видин, 13 населени места в Димово, 6 селища в Ружинци и 5 в Чупрене. До обяд колегите правят всичко възможно да възстановят по-голямата част от селищата в Димово, Ружинци и Чупрене. В останалите населени места се надяваме, че до края на деня също ще бъде възстановено електрозахранването." Очаква се в рамките на деня електрозахранването да бъде възстановено навсякъде, казаха от компанията.

3 хиляди абонати на ЧЕЗ в област Монтана все още са без електрозахранване. Без ток са 9 села в община Берковица, 2 в община Георги Дамяново и едно в община Монтана. Денят започна с 47 населени места, откъснати от енергийната система заради повредени от тежък мокър сняг далекопроводи. Аварийните екипи работят усилено и се очаква захранването да бъде възстановено навсякъде тази вечер, увериха от електроразпределителното дружество.

Снежни ще останат улиците във Видин, ако снегът не се стопи сам. Градът осъмна затрупан в мокър сняг. До обяд валежът спря и преминаващите по пътната мрежа коли разчистиха на собствен ход улиците. "Колите на "Титан АС" няма да излязат да чистят дори при по-дебела снежна покривка", каза управителят на фирмата за снегопочистване Валери Йорданов. Той обясни, че каквато и снежна покривка да има, решението за това дали да се извършват някакви дейности, ще вземат от КНСБ, защото стачкуващите работници са под тяхна синдикална защита.

Оранжев код за сняг и поледици е обявен за областите Монтана и Враца за събота, 7 март. Очакват се значителни валежи, предимно от сняг. Прогнозираните количества са 10-15 литра на квадратен метър, а в южните части на двете области- 30-50 литра на кв. м. За област Видин е обявен жълт код за потенциално опасно време. Прогнозирани са снеговалежи, като очакваните количества са между 10 и 20 литра на кв. м. Възможни са поледици.

Междуведомствена комисия започва проверка на 46 язовира и други потенциално опасни водни обекти в област Враца, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Проверката ще продължи от 9 до 31 март, като ще се установява техническото състояние както на язовирите, така и на другите потенциално опасни водни обекти. Ще се изготви доклад и програма за планово почистване на речните участъци извън населените територии, с която ще се кандидатства за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Нормално за сезона е състоянието на реките в област Видин след падналите през денонощието валежи. Само река Горни Лом е повишила леко нивото си- с около 2 см, но това не е фатално, каза метеорологичният наблюдател в Хидрометеорологична станция - Видин Ивайло Дочков. Той увери, че няма опасност от преливане на реки. Валежите през денонощието са около нормата, каза още Ивайло Дочков.

Хората с ниски пенсии ще получат по 40 лева Великденска добавка, съобщиха от правителствената пресслужба. Средствата ще получат възрастните с пенсии или сбор от пенсии, заедно с добавките и компенсациите към тях, чиито размер за април 2015 г . е до 286 лв., включително. Това ще обхване пенсионерите с месечни доходи до определената линия на бедност.

"Фирмата по чистотата във Видин, която има сключен договор с Общината за сметосъбиране и сметоизвозване, не си изпълнява договорните задължения.
Тя се опитва да намери оправдание за бездействието си, като разпространява информация за неплатени задължения от страна на Общината", пише в разпространено от пресслужбата на Община Видин съобщение. За това, че фирмата по чистотата не изпълнява системно задълженията си съгласно предоставените графици, в общинската администрация имало постъпили множество сигнали от кметове, граждани и фирми. Фирмата по чистотата не е извършвала сметосъбиране и извозване в селата Гомотарци, Динковица, Кошава, Сланотрън, Търняне и Симеоново от месец декември, миналата година. В останалите населени места от общината, фирмата е влизала само веднъж от месец януари досега. Нарушен е също графикът във Видин, който е ежедневен. След провелия се в края на февруари Кризисен щаб от Общината увериха, че изплащат ритмично задълженията си по договора, но средствата се превеждат по сметки на Националната агенция за приходите (НАП). Това се прави, заради задължения на фирмата по чистота към държавата в размер на 15 млн. лв.


Община Видин изиска стриктно спазване на графиците за асфалтиране от строителите на водния цикъл ДЗЗД "ПК 2000 - АКВА", съобщават от местната управа. Поводът е  изоставане от сроковете на ул. "Иван Асен II", където началният срок на дейностите е 23.02.2015 г., а крайният - 10.03.2015 г. Подготовка за асфалтиране се прави на ул. "Широка" и ул. "Шипка". Общината ще следи отблизо изпълнението на графиците и ще осъществява строг контрол, допълват от местната управа.

Първите два договора по националната програма за енергийна ефективност в област Видин са сключени между община Белоградчик и сдружения на собственици, съобщават от областната администрация. След проверка на представените документи, предстои подписване на договор за целево финансиране между областния управител на Видин, община Белоградчик и Българска банка за развитие. Още две сдружения на собственици в Белоградчик имат готовност да сключат договор с Общината, а други две предстои да бъдат учредени. По този начин се откриват възможности да бъдат санирани всички 6 сгради на територията на общината, отговарящи на условията на програмата. В община Видин до момента са регистрирани 12 сдружения на собственици при наличието на 104 сгради за енергийно обновяване. В общините Кула и Димово, където също има подходящ за целите на програмата сграден фонд, няма регистрирани сдружения на собственици. Кандидатстването по програмата продължава, докато изтекат две години или до изчерпване на финансовия ресурс, който е в размер на общо 1 милиард лева за цялата страна.

Със 154 души са се увеличили безработните през месец януари в общините Враца и Криводол, отчетоха от Бюрото по труда в града под Околчица. От институцията, която брои хората без препитание в двете общини обаче допълниха, че регистрираните 5 027 души са с 265-ма по-малко от записаните през януари миналата година. Ако нивото на безработица в страната в края на януари е било 11%, то в област Враца хората без препитание са над 20 на сто от трудоспособното население или това е всеки пети жител на региона.

Председателството на Общинския съвет в Мездра ще направи опит да се споразумее за дата, на която да се проведе избор на кмет на Общината. Заседание на местния парламент не можа да се проведе тази седмица. Председателят на Общинския съвет Делян Дамяновски не бе подкрепен от своите колеги, въпреки обясненията му, че може да възникнат проблеми с европейските проекти, тъй като Николинка Кътовска е изпълняващ длъжността кмет.

Данъчните в Монтана започнаха проверки на търговците на цветя. Акцията е в цялата страна и ще продължи и след празника 8 март. Проверките се налагат, тъй като е установено в национален мащаб, че от този бизнес се укриват печалби в размер на близо 7 милиона лева годишно, съобщи директорът на данъчното в Монтана Анушка Вълова. 1231 задължени лица, осъществяващи доставки на цветя и растения, от 2008 до 2010 година не са отчели своите продажби /54 % от общо 2257 лица/. Целенасочените проверки и наблюдения ще се извършват за втора поредна година. 200 проверки са направени през 2014 година и са установени допълнително 2 млн. лв. задължения на търговците към хазната, допълни Анушка Вълова.

Общински медицински център отвори врати в Бяла Слатина. Той се намира в сградата на болницата в града. Центърът има сключен договор със Здравната каса и работи по 5 специалности, съобщи прокуристът на болницата Николай Димов. Най-близкият ревматолог досега е бил в Плевен, а сега болницата ще лекува пациенти от региона.

Близо 40 жители на монтанското село Медковец присъстваха на образователна лекция, която изнесе видинският уролог д-р Тони Гаврилов по повод заболяването доброкачествено увеличение на простатата. "Хората се интересуваха от начините на лечение, от това доколко помагат препаратите, които се рекламират и за хирургичните процедури", каза д-р Гаврилов. Лекцията в село Медковец е част от националната кампания на Българското урологично дружество, която стартира за втори път през февруари, каза Павлина Радославова от организаторите. Организаторите планират срещи във Видин и Вършец.

Дъжд и сняг предвиждат синоптиците за празника на жените 8 март. Най-голяма е снежната покривка в Говежда- 17 сантиметра, съобщи Леночка Ангелова, директор на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана: "Температурите ще са типично зимни и съответно по-ниски, т.е. под 0 градуса минималните и съответно валежи- дъжд и сняг, в това число и на 8 март."

Още три дни остават, в които всички ведомствени бензиностанции (както и всички задължени лица) трябва да подадат в Националната агенция за приходите данни за наличните съдове или съоръжения за съхранение и зареждане с течни горива, с които разполагат. Срокът за изпращането на тази информация изтича на 9 март, според последните промени в нормативните документи за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Изискванията на наредбата са задължените лица да изпратят данните по електронен път, подписани с електронен подпис, чрез Портала за е-услуги на приходната агенция. Услугата е достъпна на адрес www.nap.bg.

Симона Михайлова от ХІ в клас на ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин се класира за националния кръг на олимпиадата по руски език след отлично представяне на областния етап от съревнованието. Ученичката, подготвена от Нора Иванова, е единствената от областта  достигнала до финалната надпревара. Олимпиадата ще се проведе с участието на 27 ученици в група ХІ клас от цялата страна на 14 март в град Русе.

Възпитаниците на ОДЗ "Иглика" в Белоградчик бяха гости на Дневния център за възрастни хора в града, съобщават от Общината. Децата по традиция посещават социалното заведение в дните между двата празника-1 март и 8 март. Те бяха подготвили и тази година много стихове и песни. Възрастните хора им подариха в замяна ръчно изработени, от самите тях, мартеници и ги почерпиха с лакомства. Дневният център в Белоградчик работи от няколко години. 20 души получават топла храна в него ежедневно.

Жителите на видинското село Жеглица ще отбележат предстоящия празник на жената с общоселско тържество. На празника са поканени всички, каза Петър Тодоров, който определя себе си като потомствен жител на селото.

В пенсионерски клуб "Здравец" във Враца днес се състоя тържество по повод предстоящия Международен ден на жената. Осмомартенският празник започна със специално подготвени стихове, песни и танци от ученици от Езиковата гимназия "Йоан Екзарх". Вълнуващото представяне бе посрещнато от възрастните хора с дълги аплодисменти. "Уважаеми дами, за мен е удоволствие да съм заедно с вас! Надявам се предстоящият празник да ви донесе обич и радост, топлина и взаимност, която ние, мъжете, сме длъжни да ви даваме не само на този ден, а през цялата година! Защото вие сте и ще продължавате да бъдете нашето вдъхновение! Бъдете живи и здрави! Честит празник!", каза кметът на Враца Николай Иванов.

Картини на 25 от най-значимите жени художници в българското изобразително изкуство са подредени във видинската художествена галерия "Никола Петров". Сред тях са Калина Тасева, Веса Василева, Лиляна Русева, Ваня Дечева. Експозицията "Жени, създаващи красота" е посветена на Международния ден на жената - 8 март. Представени са 24 живописни и 7 графични творби, каза уредникът Красимир Кръстев:

Училищният кръг на състезанието по спелуване на английски "Spelling вее" се проведе в Първо основно училище "Никола Вапцаров" в Берковица при голяма конкуренция и 28 участници от 4-ти до 7-ми клас. Трима състезатели минаха двадесетте нива и продължиха елиминациите с допълнителни думи, извън предварителния списък. Благовест Каменов от 7 "а" клас пръв направи грешка при спелуването. Седмокласничката Марсела Валентинова и шестокласничката Бояна Георгиева останаха на финала. Марси се пребори за първото място чрез директни елиминации.

Възрастните хора от Дом "Св. Василий Велики" в Кула получиха обяд от евродепутата Илияна Йотова по случай предстоящия празник 8-ми март. Солистът на Българско радио и телевизия и ансамбъл "Дунав" Иван Вълчев Каменов взе участие в благотворителната инициатива, като приповдигна настроението с акордеона си и с изпълнението на стари градски песни. Сътрудникът за Видин Димитър Димитров, заедно с членове на Младежкото обединение на БСП, поднесоха червени рози и картички на жените от дома, които благодариха от сърце за вниманието, танцуваха и се забавляваха.

150 ученици от Видин ще отпътуват за провеждане на "бяло училище" в Троян на 8 март, в 8.00 ч. То се осъществява в рамките на проект на Община Видин. Автобусите с децата ще потеглят от паркинга на местната управа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28