Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли втори шанс за "Видахим" и Видинския край

Снимка: Радио ВИДИН
В обществено-политическия час в "Посоките на делника" говорим за това- какво свършиха политиците от Видин за съдбата на най-голямото предприятие "Видахим" и какви са притесненията на хората, които остават без доходи. Да започнем със справедливите въпроси, които задават работниците от предприятието и какво ще се случва оттук насетне. Правим малка ретроспекция на случилото се през миналата седмица, когато министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с представители на работниците и с ръководството на предприятието. От предвидените 300 работници за съкращение, без работа остават наполовина, което все пак е втори шанс, поне за някои. Общо освободени ще са 160 души. Биляна Борисова разговаря с някои от работниците:

"Съкращават ни, аз съм с предизвестие до 5 април, после не знам... И преди съм работил в Химкомбината, и сега, пет години, и изведнъж- на борсата. Във Видин нали знаете как е... към Дунава... Няма надежда, че нещо ще се оправи, потъва. Кой е виновен- вина имат и управниците тук, но и държавата..."- изразиха песимистичните си настроения хората.

Възможността освободените да си намерят веднага работа е минимална. Над 4 000 са регистрираните безработни във Видин, сочи справка на Бюрото по труда. Освободените хора в следващите няколко месеца ще получават 90 процента от досегашното си възнаграждение. А след това, кой знае....

Обсъдена е възможността "Видахим" да участва в търга на електроенергийния оператор за студен резерв и ако спечели, да генерира приходи, които ще позволят една част от хората да запазят работните си места, обясни един от акционерите в дружеството Севдалина Димитрова. И обясни защо е спрял работа и заводът за гуми и къде се генерират загуби:

Снимка"Това с търга за студения резерв е някакъв вариант, но преходен. Аз бих се съсредоточила върху това централата да работи на свободен пазар и да подаде заявление до ДКЕВР и да защитим отново квота за комбинирано производство. Трябва да търсим и пазар за гумите, защото работим предимно за износ. Аз се конкурирам обаче с китайските и буквално продавам на себестойност. Скъпи са гумите, защото парата, която подаваме към завода е скъпа заради въглищата от Украйна, с които захранваме ТЕЦ-а. Това не е краят на "Видахим"- обяви Севдалина Димитрова.  

Бъдещето на Видин е поставено под една голяма въпросителна, а съкращенията във "Видахим" ще създадат огромен социален проблем в региона. Това каза народният представител от "БСП-лява България" Филип Попов. И призова народните представители и органите на изпълнителната власт не да чертаят стратегия за региона, а да се търси наистина дългосрочно решение на този тежък проблем за региона със загубата на работни места.  

"Това е пореден удар върху Северозапада и българската индустрия. Общите загуби на НЕК от "Видахим" са малко над 2 млн. лв., а от "Топлофикация" София са 98 млн.... Производството от заводските централи е два, три пъти по-евтино от американските ТЕЦ и над десет пъти по-евтино от соларните производства на ел. енергия. И още една справка- "Видахим" е платило за суровини за 2012-2015 г. над 122 млн., платените данъци за периода са 15 млн. Това е основният данъкоплатец в региона и ликвидирането на предприятието ще доведе до големи негативи. Ние, като опозиция, ще се борим срещу тази несправедливост и изключването на Северозапада от фокуса на държавата"- обеща Филип Попов.

Владимир Тошев от ГЕРБ съпровождаше срещата на енергийния министър Теменужка Петкова във видинското предприятие "Видахим". Какви конкретни ангажименти бяха поети тогава за бъдещето на завода и работниците му и как ще отговори на упрека, че Видин и Северозападът излизат от фокуса на управляващите:

"Трайното решение за комбината е да се търси начин да работи по основния си профил- производството на гумени изделия, но тук държавата няма пропуск или вина. Всичко е в ръцете на собствениците, могат да излязат и на свободния пазар, но при други цени на тока, а не преференциални. Търси се рационалното решение"- каза видинският депутат. И даде надежда за региона, че от есента започва проектирането на интермодалния център във Видин, който ще дава работа на няколкостотин души.

Остава да се надяваме, че ще тръгнат добрите новини за региона и наистина нещо реално ще бъде направено за Видинския край.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00