Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 април 2015 година

Снимка: Пламен Генчев

Започна асфалтирането на улица "Широка" във Видин, която беше разкопана заради водния цикъл на града. До края на май изцяло трябва да бъде възстановена настилката на участъците, засегнати от дейнотите по проекта. Тъй като графикът не беше спазен, изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов разпореди с приоритет да се разглеждат онези от сертификатите, представени за разплащане от изпълнителните на обектите, които включват възстановителни работи и асфалтиране на улици. Продължаващите ремонти според гражданите създават неудобства, затова се надяват последните срокове да бъдат спазени. Миналата седмица приключи асфалтирането на улица "Бдин". Общината следи за спазването на графика за останалите улици в града.

Питейният язовир "Среченска бара" в Стара планина, от който се водоснабдяват Монтана, Враца, Берковица, Вършец и още 25 по-малки селища от Северозападна България, се напълни от дъждовете и снеготопенето и вече прелива
, съобщиха от ВиК-Монтана. Във водохранилището има 15,5 милиона кубически метра вода, което гарантира снабдяването на двата областни града и останалите селища в близката половин година. Заради засушаването през 2011-2013 година в Монтана и Враца имаше нощен режим на водата през зимните месеци.

В село Попица, община Бяла Слатина, беше направена първа копка за ремонт и рехабилитация на водоснабдителната мрежа. За над 1 млн. лв. ще се подменят близо 5 километра водопроводи. С това бе дадено началото на инициативата за близо 6 000 000 млн. лева за реконструкция на водопроводната мрежа в населените места от община Бяла Слатина с под 2000 жители. Дейностите трябва да приключат през юли тази година.

Стартираха строително-монтажните работи за изграждане на многофункционален спортен център, реконструкция на стадиона и изграждане на спортна зала с покрит плувен басейн във Вършец, съобщиха от пресцентъра на Общината. Инициативата е финансирана с почти 6 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони.

На Министерството на правосъдието да бъде предоставено безвъзмездно право за управление на 4-етажна сграда на ул. "Дунавска" №14 във Видин, реши на днешното си заседание Правителството
. В сградата ще се настанят Окръжната и Районната прокуратури. До сега имотът бе ползван от закритата в края на миналата година Митница- Видин.

С решение от днес Областният съвет по Закона за устройство на територията одобри инвестиционен проект за проектиране и изграждане на оптични кабелни трасета в регион Северна България, трасе Видин-Макреш-Чупрене.
Това беше основната точка от дневния ред на заседанието. Предстои да започне изграждането на оптична кабелна инфраструктура до общините Макреш, Кула и Чупрене, с обща дължина 106 400 метра. Към мрежата с отворен достъп ще бъдат свързани общините Димово и Белоградчик, през които ще преминават оптичните трасета. Оптични кабелни линии с дължина 3 315 метра ще свързват държавните институции в общинските центове към единната електронна съобщителна мрежа.

Работници от строителната група към общината продължават да почистват Видин. Днес част от тях работеха със сметосъбираща машина, изпратена от община Бойница, след като Община Видин развали договора си с фирмата по чистота. Да се създаде бюджетно звено "Чистота", което да работи към Общината и да реши кризата с боклука- това ще предложи изпълняващият функциите кмет на Видин, Добромир Дилов, на извънредно заседание на Общинския съвет утре.

От днес стартира електронната регистрационна система за прием и изписване на пациентите във всички болници в страната. На здравните заведения ще се заплащат само случаите, които са отчетени по електронен път. Новата електронна регистрация на пациентите цели да спре изтичането на финанси от обществения фонд. При постъпване по клинична пътека личният документ преминава през четец и по този начин в здравната каса постъпва информация, че има хоспитализиран пациент. И двете болници в областта - в Белоградчик и Видин имат готовност да работят с новата електронна система каза д-р Владимир Вълчев: "В тестови режим двете наши лечебни заведения- МБАЛ "Света Петка" и МБАЛ "Белоградчик" са едни от първите в страната, които си закупиха тези устройства, инсталираха ги и съответно започнаха работа в тестови режим от 1 март. Във видинската болница над 1000 човека са минали по този начин, в МБАЛ "Белоградчик" - над 100. Това им позволи всички въпроси, които са възникнали, да бъдат уточнени и мисля, че са напълно готови за работа."Хемодиализният център "Екзарх Антим I" има закупен и инсталиран четец с вчерашна дата и от днес имат готовност да работят с него. Дава се възможност при спешните случаи, ако се наложи хоспитализация, до изписването на пациента, близките да донесат личния документ и да се отчете началото и края", уточни д-р Вълчев.

Видин остава без инвазивна кардиология и тази година.
Двете здравни заведения, които искаха да разкрият тази дейност, не получиха разрешение. "Не получиха разрешение за дейност до края на 2014 година и съответно спрямо Закона за бюджета за 2015 година, не подадоха документи и нямат договор двете инвазивни кардиологии- самостоятелната специализирана кардиологична болница и съответно инвазивната кардиология в МБАЛ "Света Петка". Така се получи, че и двете не получиха разрешение в регламентирания срок и съответно нямат договор, така че за съжаление през тази година нямаме инвазивна кардиология", каза директорът на Районната здравноосигурителна каса Видин д-р Владимир Вълчев. Припомняме, че още през миналата година Министерството на здравеопазването /МЗ/ отпусна 1 милион и 400 хиляди лева за ремонта и новата апаратура на сектора за инвазивна кардиология във видинската болница.

Днес, на 1 април, отбелязваме Международния ден на птиците. Празнува се в целия свят от 1906 година, обясни Теодора Петрова от Българското дружество за защита на птиците. България е една от страните в Европа с най-голямо птиче разнообразие. 70% от всички видове птици в Европа могат да се видят и у нас - общо 409 вида. 26 от тях са световно застрашени.

Екипът на фондация "Четири лапи" е обработил 281 животни до 31 март във Видин. От тях 240 са кастрираните, обезпаразитени и чипирани бездомни кучета, 35 са котките, 5 животни са ваксинирани против бяс и едно е на лечение. Екипът пристигна във Видин на 16 март и ще остане до края на тази седмица. При предишното посещение в края на миналата година екипът на фондация "Четири лапи" преброи 495 кучета само в град Видин. Тогава бяха кастрирани 162 животни. Сега са кастрирани 95 кучета от Видин или общо 257 само за града, което прави над 50% от популацията на безстопанствените кучета, уточни д-р Маргарита Чанкова. От посещението си на 16 март до края на месеца са обработени и 145 кучета от селата и град Дунавци.

Деца бежанци от Ливан, Афганистан и Сирия са настанявани в Кризисния център на Комплекса за социални услуги за лица и семейства във Видин през 2014 година. Това съобщи директорът на Комплекса Силвия Славчева. Комуникацията с децата бежанци е затруднена, което затруднява и работата на специалистите, каза още Славчева. Тя обясни, че обикновено децата имат елементарни познания за общуване на английски език, които позволяват да се направи връзката с тях.

Пилотна практика, целяща да подкрепи въвеждането на европейската директива за минимални стандарти за защита на деца - жертви на престъпление, започва във Видин
. По този повод се провежда обучение на представители на основните институции в Координационния механизъм за взаимодействие при случаи на насилие над деца. Целта е те да се запознаят с добри практики в Европа, каза Надя Стойкова от Института по социални дейности и практики. Около 3000 годишно са децата, които стават жертви на престъпление в страната. Само в около 700 случая е свикан Координационният механизъм за взаимодействие. В защитена среда през миналата година са проведени 120 разпита и изслушвания на деца. В "Синята стая" на Комплекса за социални услуги във Видин през 2014 година е работено по около 20 случая. Деца от 5 до 16 години са разпитани по граждански дела, случаи на домашно насилие и наказателни производства, обясни Надя Стойкова.

Инспектори на агенция "Автомобилна администрация" започват проверки на автобусите, с които се превозват деца и ученици, в цялата страна. Поводът е пролетната ваканция, през която се организират екскурзии. Ще се следи дали учениците се превозват нощно време, използват ли се предпазни колани, колко деца и в каква дестинация пътуват.

973 пътно-транспортни произшествия, са станали през миналата година на територията на област Враца. Това стана ясно по време на първото за тази година заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Най-чести са злополуките заради несъобразена скорост - 291-а, при които са загинали 8 души, а 42-ма са ранени. Органите на реда са установили над 32 хиляди нарушения. За осъществяване на по-добър контрол и ограничаване сивата икономика в автомобилния сектор се предвижда засилване на дейността на Регионална дирекция "Автомобилна инспекция" срещу нерегламентираните превози на пътниците. Сектор "Пътна полиция" ще осъществява и пътен контрол в близост до учебните заведения, както и регулиране на движението по пешеходните пътеки. Общините в областта ще продължат да извършват проверки за състоянието на  вертикалната и хоризонталната маркировка, а заедно с Областно пътно управление - Враца се предвижда чрез ремонти по пътищата да се подобри пътната безопасност.

В Монтана, Плевен, Враца и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй" бе задействана сиренната система чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата. Сигналите бяха съпътствани от гласова информация. Тренировката се извършва за проверка на техническото състояние на националната система и обучение на населението.

Момичета от подготвителната група на ОДЗ №10 "Радост" поздравиха служителите от общинската администрация във Видин, съобщават от местната управа
. Те представиха програма от народни песни, танци и наричания за здраве, плодородие и благополучие, свързана с предстоящите пролетни празници. Лазаровден е християнски празник, който се отбелязва в съботата преди Великден. Според традицията на този ден млади момичета, наречени лазарки, берат цветя за венците, които ще оплетат за Цветница. Те обикалят и пеят обредни лазарски песни за здраве, щастие и берекет.

Ученици засадиха дървета и храсти в дворното пространство на СОУ "Цар Симеон Велики". Инициативата бе организирана от Екоклуб "Зелени хора" на училището и Горско стопанство - Видин. Участници в засаждането бяха учениците от 12-ти клас. Днешната инициатива бе посветена на Седмицата на гората и на 22 април - Деня на Земята.

От 52 допуснати ученици за националния кръг на олимпиадата по философия от Видин и Северозапад се класираха четирима- всичките възпитаници на видинската Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I". Това съобщават от учебното заведение. Класираните ученици са: Ива Борисова от ХІ "в", която е класирана с 90 точки и четвърти резултат в страната; Катрин Кирилова от ХІ "б", класирана с 81 точки; Христо Иванов от Х "г"- 80 точки; Борислава Чотрева от ІХ "в"- 80 точки. Техен преподавател по философия е Марчела Маркова, която досега е подготвила 12 възпитаници, достигнали до национален кръг на олимпиада по философия през всичките й 13 години стаж в математическата гимназия. Националният кръг на олимпиадата по философия ще се проведе на 18 април 2015 година в град Пловдив. Провежда се в 4 астрономически часа и на него учениците решават тест с 10 въпроса от история на философията, като пишат по избор върху един от зададените от Националната комисия философски фрагмента (теми).

Голям концерт организираха в 7-мо средно-общообразователно училище "Професор д-р Асен Златаров" в Монтана
. Учениците показаха своите таланти, които са развили в групите по интереси, в рамките на проект УСПЕХ. Четвърта поредна година учебното заведение работи, за да го направи привлекателно за младите хора. През последната година 235 ученици участваха в 19 групи по интереси, сподели директорът Вера Андонова: "Програмата ни даде възможност да сформираме много клубове и студия по различни направления, като позволи всички деца да изявят своите умения, таланти или интереси в различни области... Надявам се министерството на образованието да продължи тази традиция, защото тя показа, че като ангажираме свободното време на децата с неща, които ги интересуват и вълнуват, хем им позволяваме да научават нови неща, да се развиват в различни области и да ги отдалечим от вредните влияния, на които са подложени."

Вокална група "Уингс" към Детски комплекс с ръководител Тони Яшова и Вокална група "Детски свят" при ОУ "Хр. Ботев"- Мездра с ръководител Анета Петкова взеха участие и завоюваха отличия на престижния Младежки фестивал на изкуствата София 2015. Ангелина, Магдалина, Ивана и Нина от група "Уингс", с изпълнението на песните "Хубава си моя горо" и "Алилуя", грабнаха Голямата награда в категорията за камерни формации до 7 участници в трета възрастова група. Журито присъди второ място в първа възрастова група за ВГ "Детски свят" и трето място за Моника Емилова Велчева. Групата участва с две от любимите си песни - "Песен за българката" и "Художникът", а Моника впечатли журито с изпълнението на песните "Магьосници" и станалата хит "Планетата на децата".

Благотворителна изложба на шаржове на известни национални и местни политически личности подреди карикатуриста Аксин Илиев в малката зала на Регионалния исторически музей във Враца.
Средствата от откупуването на подредените повече от 100 шаржове в експозицията, озаглавена "Истина без думи", ще бъдат предоставени на фондация "Искам бебе". "Героите" на шеговитите графики на Аксин, които присъстваха на откриването на изложбата, проявиха чувството си за хумор и само за час са събрани повече от 2000 лева от благотворителната инициатива.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 април 2024 година

В урок по история за  Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се..

публикувано на 16.04.24 в 18:00

Във Видин представиха идея за популяризиране на Културен център "Жул Паскин"

Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. Това ще бъде..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

Във Враца предлагат 2 май да е неучебен ден в общината

Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов . Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. Според него времето може да бъде използвано пълноценно за подготовка за..

публикувано на 16.04.24 в 16:32

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00