16 април е Ден на българската конституция

Ден на отворените врати в Административен съд Видин

Автор:
7
Административен съд Видин
Снимка: Ваня Минева


За поредна година Административен съд Видин отвори врати за граждани в Деня на българската конституция.

"Целта на инициативата е младите хора да се запознаят с дейността на съдебната власт, да добият по-реална представа за структурата на съдебната система, както и за служебните задължения на работещите в нея", обясни председателят на Административния съд във Видин Нели Дончева.

Магистрати от екипа на Административния съд се срещнаха в зала 13 на Съда с ученици от девети клас на видинската професионална гимназия ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", от паралелка с профил икономика и мениджмънт. Придружаваше ги Красимира Апостолова, преподавател по право.

"Добрата подготовка в правната сфера е полезна за защита на техните права и законни интереси като граждани на нашата страна. Младите хора проявяват голям интерес и към професията на магистрата. Те са любопитни да опознаят непознатата съдебна система. Задават въпроси по конкретни казуси- по какъв начин съдът разглежда делото, как формира своите изводи по конкретен казус", коментира Нели Дончева, председател на Административния съд.

На гости на Административен съд Видин"Трябва да познаваш добре законите и да си готов да посрещнеш последствията от своите решения"- така младите хора обобщиха професията на магистрата.

"Днес за деветокласниците това бе първият допир със съдебната система. Право започваме с тях да учим от следващата учебна година. Смятам, че беше много полезно. През следващата година, за да се научат младите хора по-добре да работят с нормативни документи, съвместно с Административния съд решихме да обявим конкурс за индивидуално решаване на казус. Точно след година магистратите ще обявят победителите", каза Красимира Апостолова, преподавател по право в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров".

Председателят на Административния съд Нели Дончева представи пред младите хора структурата на българската съдебна система. Вижте повече тук: Den na otvorenite vrati 2015.pptx

Галерия

Вижте още

Джана Нанини в "Музикална зона"

Тя е Нанини. Джана Нанини. Тази, която през 1990 година с Едоардо Бенато възпя италианското футболно лято и  оттогава това е любима песен на милиони хора по света. Италианската рок- бунтарка Джана Нанини е много различна и не се вписва в никакви правила. Не се поколеба да роди на 54 години и да замени Рим с Лондон.  Днес в „Музикална зона“ ще разберем..

публикувано на 22.07.19 в 09:34

"Неделник" от 21 юли 2019 година

Такъв е сезона. Вкусен. "Неделник" също. Преглеждаме старите вестници и можете да чуете една анкета от Фестивалът на изкуствата "The Вridge" . Следва  разходка  до "На Базар сме! В парка" !!! Петя Петрова ни рзказва за това как протече инициативата "Да възродим традициите" в село Гомотарци . Кмета на Белоградчик Борис Николов пък..

публикувано на 21.07.19 в 13:05

Лори - папагалът беглец

Да имаш домашен любимец е приключение, но и отговорност. Ако въпросният любимец се изгуби или избяга, то оцеляването му е под въпрос, особено ако е папагал и то Африканско кралско жако. Точно това се е случило на Тихомир Тодоров от Монтана и на неговият папагал Лори. Преди 7 месеца Тихомир решава да си вземе папагал и избира Лори . Имат си..

публикувано на 19.07.19 в 15:45

В градината на един озеленител

В "Еко Свят" ще ви разходим из градината на Валентина Асенова от Кула- пълна с цветя и предмети от миналото, използвани в бита. Работила е като озеленител на града, сега е пенсионер и има време да отглежда цветя и вкъщи. В двора на семейната къща е направен битов кът, кът за усамотение, водопад и фонтанче. "Един ден синът ми изкопа този трап и..

публикувано на 18.07.19 в 17:01

Кога климатикът е опасен?

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не..

публикувано на 18.07.19 в 15:00

Нови съоръжения за игри в Кула

На нови пързалка, люлка, лостове и маси за шах се радват децата на Кула. Тези съоръжения са закупени със средства на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, монтирани са и са готови за игри през лятната ваканция . Една част от тях са в парка до крепостта "Кастра Мартис", други- в градския парк. "За по-..

публикувано на 18.07.19 в 12:55

"Неделник" от 14 юли 2019 година

Ето де. Дойде му ред на този "Неделник", който излъчихме на живо от Комплекс "Магура" . Това е много важно. Започвам с преглед на старите вестници, а след това Давид Давидов ни разказва как минало представянето на новата му книга "Запейте, наша ескадрила..." в Монтана и какви са очакванията му за представянето и във Видин, което..

публикувано на 16.07.19 в 22:39