Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 април 2015 година

Снимка: Светослав Цветанов

Видинското училище "Иван Вазов" отбелязва патронния си празник. Учебното заведение, което носи името на патриарха на българската литература, по традиция чества събитието на 20 април. Празникът съвпадна  с посещение на ученици от Италия. За тържествения ден в училището е организиран "Панаир на мисълта", за който децата се подготвят от началото на учебната година, каза директорът Пролетка Цветкова.

Договор за създаване на общ туристически център в Китай подписваме съвместно- България и Румъния на 24 април. Подписването ще стане в Румъния, каза при посещението си във Видин министърът на туризма Николина Ангелкова. Предварителни разговори вече са водени. "Министърът на туризма на Китай беше преди три седмици в София по моя покана и аз от своя страна юни месец съм в Китай, в Сиан, да подпишем конкретен план за действие България-Китай", каза министърът. Най-важна е инициативността на хората от туристическия бизнес и умението им да презентират своите услуги пред туроператорите, е мнението на Николина Ангелкова.

"Община Враца има свой щанд в 14-та туристическа борса "Вашата ваканция" в град Бургас, която се провежда днес и утре"- обяви кметът на общината Николай Иванов. Туристическото изложение се организира от Бургаската Регионална туристическа асоциация. Участието на община Враца е в изпълнение на проекта "Враца - врата към древността". Разработените по него туристически пакети ще бъдат предложени на туроператорите и туристически агенции.

Община Видин изпрати писмо до фирмите, които извършват дейностите по водния цикъл на града, заради представения график за асфалтиране на улици. В писмото е изразено особено мнение за асфалтирането на 15 отсечки, където работата по реконструкцията и рехабилитацията във връзка с водния цикъл вече приключи.

"У нас буди недоумение защо, след като по график, одобрен от Инженера и от Възложителя тези улици трябваше да са подготвени до 30.03.2015 г., ще започне асфалтирането на въпросните улици от 1.05.2015 г. и ще се асфалтират едновременно в рамките на 1 месец" - се посочва в писмото. В документа е отбелязано още, че въпреки издадената заповед за асфалтиране веднага след приключване на подготвителните дейности, Община Видин приема графика с цел да не се допуска нарушаване на ритъма на организацията, създадена от изпълнителя на обекта.

13 400 моторни превозни средства са преминали през Дунав мост 2 през изтеклата седмица, съобщиха от дружеството за управление за съоръжението. Трафикът се е увеличил с над 2000 автомобила от предходната седмица, когато бяха почивните дни за Великден. През 2014 година средноседмично през Дунав мост Видин - Калафат са преминали по близо 11 000 превозни средства, а през 2013 година- по около 8000.

Пролетното почистване на Берковица е затруднено, алармира заместник-кметът на общината Радослав Найденов. Общинска дружество "Комунални дейности" трябва да обходи до края на април всички улици в града и да извози нерегламентираните натрупвания на отпадъци- растителни, строителни, битови и сгур по улици, тротоари и тревни площи. Някои граждани обаче отново изхвърлят боклуци след почистването. Заместник-кметът апелира гражданите да следят графика на сайта на Общината. Планът ще бъде своевременно актуализиран и новата информация ще бъде публикувана в интернет.

От Община Видин опровергават информация в медиите, че в ж.к. "Съединение" липсват контейнерите за твърди битови отпадъци и че фирмата, с която бе прекратен договора за сметосъбиране и сметоизвозване, си е прибрала инвентара. От пресслужбата на Общината съобщиха, че преди дни е сключен договор с "Ай Би Ойл" ЕООД за временно наемане на техника и контейнери за сметосъбиране и дейностите по почистването влизат в нормален ритъм.

Процентът на приключените спрямо наблюдаваните от Окръжната и районните прокуратури във Видин досъдебни производства е намалял, стана ясно при отчета за дейността през миналата година. От 75% през 2013-та  година, намалението е на 62% през миналата година. "За поред път се повтарят причините за намалението", съобщи говорителят на Окръжната прокуратура Владислав Влашев: "Затруднения са при назначаването и изготвянето на експертизи по разследванията поради липса на достатъчно вещи лица в региона, като особено затруднение  представлява липсата на съдебен лекар. Решаването на този проблем не е от компетенцията както на прокуратурата, така и на разследващите органи."  

Кметът на Враца Николай Иванов осъди остро нападението срещу селския първенец на Голямо Пещене- Тодор Тодоров, което се случи в края на миналата седмица. "Кметът на едно село или град е избран пряко от народа и подобно посегателство е удар срещу местната и държавната власт. Никой няма право на подобни действия!"- коментира Николай Иванов. Той допълни, че се надява "органите на РУП във Враца бързо да си свършат работата и да разрешат случая". В края на миналата седмица кметът на село Голямо Пещене Тодор Тодоров беше пребит от Цветан Ангелов, син на местния земеделски производител Ангел Ангелов. Повод за разпрата стана проверка, поръчана от областния управител Малина Николова. Тя също осъди посегателството над кмета и обеща държавата да вземе съответните мерки срещу извършителя на побоя.

Светофарната уредба на кръстовището на улиците "Мито Орозов" и "Стоян Заимов" във Враца няма да работи в сряда, 22 април, от 12.30 ч. до 16.30 ч. , поради извършвана профилактика на електрозахранването.  

Предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2014 година доходи на физически лица, различни от такива по трудов договор, са длъжни да представят в НАП справка за изплатените суми чрез попълване на специален формуляр до 30 април. Информацията позволява на приходната администрация да извърши съпоставка на декларираните данни от платците и получателите на доходи. Така ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или ревизия, съобщават още от НАП.

Пробен изпит по математика за седмокласници ще се проведе във Видин. Инициативата е на Съюза на математиците и инспектората по образование. Идеята е да се провери нивото на подготовка, месец преди външното оценяване, каза за Радио ВИДИН Камелия Иванова, председател на секцията на математиците в града. Тя уточни, че пробният изпит ще се проведе на 25 април от 10 часа в ОУ "Св. Климент Охридски". "Резултатите нямат значение за изпита, освен за участниците и за преподавателите, за да могат да направят необходимото по подготовката"- каза Камелия Иванова.

Воалиерата в с. Долно Озирово, община Вършец приюти последните пет лешояда, внесени от Испания в рамките на проект "Завръщане на лешоядите в България". Това съобщават от Природен парк "Врачански Балкан". Лошите метеорологични условия през зимния период, наложиха допълнителен престой на птиците в центровете на сдружение "Зелени Балкани" и Фонд за дивата флора и фауна в Стара Загора и Благоевград. 3 лешояда бяха пуснати на свобода от воалиерата преди настаняването на новите птици. Според наблюдения на специалистите в района на с. Долно Озирово вече се събират над 40 птици, което е една добра предпоставка за образуването на колония и тяхното постоянно установяване на територията на ПП "Врачански Балкан", съобщават оттам. Няколко гнездящи двойки се оформиха в началото на годината.

Изключително признание получиха двата най-престижни врачански танцови състава-  Танцов състав "Хемус" при Община Враца и Детски танцов състав "Радост" при Центъра за работа с деца. Те получиха награди от Международния детски фестивал "Младежки таланти`2015", който се проведе в София от 15 до 17 април. Танцов състав "Хемус" получи  Голямата награда за образци в българската народна хореография в раздел "Български народни танци". Децата от танцова формация "Радост" бяха наградени с грамота за отлично представяне и статуетка в същия раздел. Те получиха и десетдневен ваучер за творческа ваканция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15