Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 април 2015 година

Снимка: Ваня Миннева


Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" спечели областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации" и ще представя региона на републиканските финали, които ще се състоят през юни, в курортния комплекс "Слънчев бряг". Областният етап на състезанието се състоя в актовата зала на СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин. Втори е отборът на училище "Любен Каравелов" Видин. Трети са домакините от СОУ "Цар Симеон Велики". Четвърти и пети- ОУ "Иван Вазов" Видин и СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Видин. И докато състезателите решаваха тестове и практически задачи, екипажите на два специализирани автомобила от видинската Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" демонстрираха пред учениците от "царското" училище техническите възможности на новите пожарни и спасителни коли.

Искане от отстранения от длъжност кмет на Видин Герго Гергов е постъпило в Окръжния съд за отмяна на наложената процесуална мярка. То е внесено от защитника на Гергов-  Антон Станков. Частно наказателно дело е образувано по искането пред Окръжния съд. То е разпределяно на няколко съдии, които са направили отвод, уточняват на сайта на Окръжния съд. В случай,че всички магистрати от Окръжния съд направят отвод от разглеждане на делото, то ще бъде изпратено на Върховния касационен съд за определяне на друг окръжен съд, който да  разгледа искането, уточниха от съда.

Увеличеното натоварване на Дунав мост 2 заради започналия ремонт на съоръжението над реката при Русе, няма да се отрази на работата му. Това каза за Радио ВИДИН изпълнителният директор на "Дунав мост Видин - Калафат" АД, Любомир Низамов. "Само за първите три месеца на тази година трафикът по моста се е увеличил с 30 процента в сравнение със същия период на 2014 година и прогнозите са тази тенденция да се запази. Повишеното натоварване няма да се отрази на работата на моста. Не съм убеден дали някой е правил анализи или прогнози, дали оттам трафикът ще се пренасочи към Видин, или пък ще си направят организацията, при която нормално ще се преминава оттам. Мисля че все още не е достигната оптималната натовареност на съоръжението, което би могло да понесе много по-голям и интензивен трафик". Ремонтът на Дунав мост при Русе от румънска страна започна в края на март. Укрепване на конструкцията на съоръжението ще започне през юни. Строително-ремонтните дейности, които са за 30 милиона евро, трябва да са приключили до края на годината. Рехабилитация на Дунав мост от българска страна беше извършена през 2011-та.

"Строителството върви в срок и се изпълнява много добре." Това каза кметът на Враца Николай Иванов, който инспектира строително-монтажните работи в двата градски парка- новоизграждащия се в жк "Дъбника" и обществения парк "Хижата". В парка в жк "Дъбника" са завършени всички настилки, монтирани са пейките, изцяло е изграден амфитеатърът, готови са пеещите фонтани, поливната система и кладенците, от които тя ще се захранва. До момента са засадени 3 500 дървета, завършено е зацветяването и засаждането на храстите. Предстои довършване на озеленяването, поставянето на минерална мазилка на фасадите на амфитеатъра и дребни довършителни работи. Работата на новата велоалея и по алеите на парк "Хижата" продължава. В района на бившия "Пикник" в момента се монтират съоръженията за новоизграждащия се детски парк.


Кметът на Враца Николай Иванов днес подписа първите договори за архитектурно заснемане и енергийно обследване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщават от Общината. Своите подписи под договорите сложиха и представители на фирмите-изпълнители- "ВМЛ Консулт" ЕООД, "Мултиплекс инженеринг" ЕООД, "Кодас Консултинг" ЕООД и "Билдконсулт БГ" ЕООД. На срещата присъстваха също домоуправители и представители на етажните собствености на жилищните блокове, които са одобрени за саниране - на бул. "2 юни" 70, ул. "Братя Миладинови" 10, бл. 124 в жк "Дъбника" и бл. 1 в жк "Младост". Одобрен за саниране и стартиращото архитектурно заснемане и енергийно обследване е и бл. 54 в жк "Сениче", за който също бяха подписани договорите.

Общо 19  проекта на общини, кметства, училища и детски градини от област Враца ще получат финансиране в рамките на Националната кампания "Чиста околна среда 2015 г." и обявения от Министерство на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда конкурс на тема "Обичам природата - и аз участвам". Целта и на тазгодишната кампания е да се повиши екологичната култура и навлизането на съвременни тенденции в сферата на опазване на околната среда.

Банковите сметки на 421 фирми от Враца с невнесен в срок корпоративен данък за 650 хиляди лева могат да бъдат запорирани, ако до седмица  не платят дълга си или не представят обезпечение. Става дума за деклариран, но невнесен в законовия срок до края на март корпоративен данък в размер между 100 и 10 хиляди лева от фирми, регистрирани в офис на НАП Враца. Публичните изпълнители са предприели необходимите действия и на всички дружества с просрочени задължения са изпратени покани за доброволно изпълнение.

Всички хора, получили доходи от друга стопанска дейност (земеделски стопани, със свободни професии или наемодатели), които са им платени от други физически лица са длъжни сами да определят и внесат авансовия си данък върху доходите за първото тримесечие на 2015 година до 30 април. Това съобщават от НАП във Видин. Субсидиите, изплатени на земеделските производители се считат за доход и за тях се дължи авансов данък от получателите им.

Около 280 души са получили адресна регистрация в община Грамада за около месец и половина. Това съобщи кметът на община Николай Гергов. Той уточни, че няма основание да откаже регистрация, но поради съмнение за изборен туризъм е уведомил полицията и прокуратурата. "Някъде от месец и нещо има засилен интерес за регистрация по настоящ адрес в общината, по конкретно- в Грамада, Тошевци и Бранковци, като предимно се регистрират хора от други населени места, от Видин, от махалата", каза Николай Гергов. Фрапиращ е случаят в село Тошевци, където в необитаема къща през последните седмици са регистрирани 40 души.

Около 130 са останалите на работа в шивашката фирма в Лом, за която Радио ВИДИН съобщи, че е в списъка на предприятията със забавени плащания на служителите си.  "Имаше проблем, че беше забавил трудовите възнаграждения за месец януари. След наша проверка, ги изплати. Сега дължи за месец февруари. Издали сме предписание и ще отидем на проверка след неговото изтичане да видим дали е изплатил възнагражденията", каза директорът на Инспекцията по труда в Монтана, Димитър Петров. Едномесечното предизвестие е изтекло на 27 март. Италианският собственик на фирмата информира трудовата инспекция за масови съкращения поради финансови затруднения.

Безработицата в община Медковец, която в момента е около 8%, се очаква да се увеличи през следващите месеци, каза в "Посоките на делника" кметът Венцислав Евгениев. Той счита, че причина за това е не само спирането на социалните програми за временна заетост: "Тези програми не решават кардинално проблема. Тези програми са като запушалка, временна социална запушалка. Като е ликвидиран завод с 500-600 работници, кой да работи и къде работи?!"

Първи май е крайният срок, в който желаещите да разкрият пунктове за изкупуване на охлюви, могат да подадат уведомление в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Враца. Регистрираните пунктове трябва да са оборудвани с хладно помещение за съхранение, подходящ амбалаж и транспорт на живите охлюви, калибровъчно сито за пресяване на маломерните екземпляри с диаметър на отворите 28 мм. Отговорниците на пунктовете са длъжни да връщат незабавно в природата малките охлюви, предадени при тях.

Нов компютърен кабинет е отрит в Природоматематическата гимназия  "Екзарх Антим I" във Видин.  Той е пети по ред в учебното заведение. Обзавеждането е със средства на Фондация "Работилница за граждански инициативи", чийто основен дарител компания за разработване на софтуерни продукти /SAP Labs България/. Всяка година компанията номинира проект на едно учебно заведение, за миналата година това Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I", каза директорът на училището Румяна Петрова: "Миналата година те номинираха нашето училище, но ако проектът не беше успешен, нямаше да усвоим тези 10 хиляди лева. Успяхме да ги усвоим, да ремонтираме кабинета и да го обзаведем." Проектът е подготвен от училищното настоятелство. На откриването на новия кабинет присъстваха възпитаници на училището, които вече работят в компанията за разработване на софтуерни продукти. Природоматематическата гимназия във Видин е едно от училищата в страната, с които компанията си сътрудничи, каза възпитаникът на училището Владимир Начев.

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Проф. арх. Стефан Стефанов", ще отбележи своя патронен празник и 55-годишнината си с тържествен концерт. Той ще се състои на 29 април (сряда) от 18 часа в Драматичен театър - Монтана. Покана да споделят празника е отправена към всички бивши, настоящи и бъдещи ученици на професионалната гимназия. Входът е свободен.

Ученици от професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин спечелиха златен и сребърен медал от Националното състезание "Финансов иновационен лагер 2015". Десетокласниците Ивона Спасова и Симеон Симеонов се класираха на първо и второ място заедно с отборите си, съставени от ученици от различни градове. Отборът на Ивона печели състезанието с приложение за телефон, което подпомага хората при теглене на кредити. Отборът на Симеон предлага да се създаде телевизионно шоу, което да повиши финансовата култура на потребителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Районният съд във Видин е с нов председател

Съдия Милена Стоянова ще оглави Районния съд във Видин. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе събеседване с нея и единодушно я избра за председател на съда. Милена Стоянова има близо 25 години юридически стаж, от които 17 години е съдия във видинския Районен съд. В своята концепция за развитие на съда тя посочва като основен приоритет..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Пръскат срещу плевели железопътната линия Брусарци – Лом

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. Пръскането ще се извърши с препарат НАСА ТАФ на..

публикувано на 23.04.24 в 13:00

Проверяват твърдения за насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница.   От съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Министърът на..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Във Видинско проведоха операция "Скорост"

880 са регистрираните нарушения по пътищата във Видинско в периода 15-21 април, съобщават от полицията.   Данните са от едноседмичната операция "Скорост", реализирана по линия на Роудпол (Roadpol).  296 са нарушенията в населените места, 584 са тези извън тях. Операция "Скорост" включена два пъти годишно (през април и август) в календара на..

публикувано на 23.04.24 в 10:40

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

обновено на 23.04.24 в 08:49

Общинският съвет в Мездра ще заседава в четвъртък

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно месечно заседание на 25 април /четвъртък/ при Проект за дневен ред от само 8 точки. Най-напред общинските съветници ще приемат три отчета: Финансов на МБАЛ Мездра за 2023 година; за дейността на читалища от общината за 2023 година и за първото тримесечие на тази година на Екопроект. След това..

публикувано на 23.04.24 в 08:47

Обявиха крепостта "Алмус" за недвижима културна ценност от национално значение

Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.   Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване (териториален обхват - граници, охранителна зона и предписания за опазване) на античната крепост, съобщават от местната общинска управа...

публикувано на 23.04.24 в 08:08