Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорни таланти от Видин с награди в конкурса "Напеви от Северозапада"

Снимка: Младежки дом - Монтана

Представителен танцов ансамбъл "Пъстрина" към Народно читалище "Разум 1883" - Монтана, завоюва Приза на кмета на Община Монтана в Седмия национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Най-високото отличие при инструменталистите получи Народният оркестър от националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" - Плевен. Кметът Златко Живков - патрон на конкурса, връчи плакета на ръководителя им Борислав Иванов.

В различните възрастови групи първите награди за хореография спечелиха Танцов състав към Народно читалище "Светъл ден-2009" - Видин, Танцов състав на ЦДГ № 2 "Незабравка" и детски танцов ансамбъл "Пъстрина" - Монтана, фолклорна танцова формация "Костенец" към Народно читалище "Прогрес 1907" - Костенец, Колектив за български народни танци към  СОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Видин,  Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Хорце" към Народно читалище "23 септември" - Лом. В надиграването "Ръченица за двама" се откроиха също възпитаници на хореографа Първан Първанов - близнаците Гергана и Александър Йорданови от детски танцов ансамбъл "Пъстрина".

Отговорността за класирането в раздел "Хореография" е на журито с председател проф. Антон Андонов от Академията в Пловдив, заедно с композитора Генчо Генчев и доц. Петър Григоров.

Най-впечатляващо при инструменталистите бе представянето на възпитаниците на музикалните училища в Плевен и София, както и на оркестранти от Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий" - Габрово, от СОУ "Св. св. Кирил и Методий” - гр. Пордим, и от 144 СОУ "Народни будители" - София.  Професионалисти, оглавени от ректора на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, проф. академик Милчо Василев оценяваха гъдулари, тамбуристи и кавалджии.

Пeвческата група за автентичен фолклор "Дунавска дъга" грабна приза на кмета на Община Монтана в раздел "Народно пеене". Най-високото отличие бе присъдено на възпитаниците на СОУ "Св. св. Кирил и Методий"– Видин, заради отличната вокалната техника, оригиналните и атрактивни изпълнения.

Вокална формация JOY, Вършец, Снимка: ОМД-МонтанаСред хоровете изпъкнаха вокална формация "JOY" от Вършец и фолклорна формация "Торлашки напеви"– Монтана. И двете бяха класирани на първо място в категория "Народни хорове".

Дует от Българско неделно училище "Изворче" към културен център "Акад. Александър Теодоров  – Балан",  с. Червеноармейское /Кубей/ - Украйна, бе класиран на първо място във видеоконкурса за нашенчета от чужбина. На второ място е Детски ансамбъл "Хопа Троп" от  фолклорна танцова академия - гр. Сиатъл, щат Вашингтон – САЩ.

При индивидуалните изпълнители се откроиха възпитаниците на музикалните училища от Плевен и София, СОУ "Св. св. Кирил и Методий"– Видин, както и млади таланти от Шумен, Севлиево и Монтана.

В раздел "Народно пеене" на Седмия национален конкурс "Напеви от Северозапада" участваха около 200 деца. Оцени ги жури, оглавено от проф.  Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

В първите дни на май над 750 млади фолклорни таланти пяха, свириха и танцуваха на сцената на Младежкия дом в Монтана.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35