Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмокласници и зрелостници показаха знания на вторите задължителни изпити

Снимка: Росен Ракаджиев



Над 760 ученици в общо 28 училища от видинска област днес се явиха на националното външно оценяване по математика след 7-ми клас. Изпитът се състои от два модула. Първият продължава един час и е задължителен за всички. Вторият, с който се кандидатства в гимназиите, е с продължителност 90 минути и не е задължителен. Във видинското училище "Цар Симеон Велики" на изпит по математика се явиха 82 ученици, които решаваха задачи и от двата модула.

"Не беше много труден теста, ама не беше и много лесен. Първият модул беше много лесен, а вторият- много труден и сложен. Всички задачи реших. Писахме по всички въпроси каквото се сетихме", споделиха седмокласници.

По график резултатите трябва да са готови до 3-ти юни. Те ще бъдат изнесени в училището-"гнездо"- основно училище "Иван Вазов" във Видин. Там седмокласниците ще подават документи за кандидатстване след 7 клас.

Общо 706 ученици от Видинско са подали заявления за допускане до втория държавен зрелостен изпит, който се проведе днес. 648 ученици от тях са се явили на втората матура. 206 зрелостници са се явили на изпита по география, 202-ма по биология, 153 са избрали английския език, 44-ма са се явили по математика, по история - 32, философски дисциплини -шестима, по руски език - двама, и по немски език, химия и физика- по 1 ученик.

Изтегленият "Вариант I" за втория задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор важи за всичките 13 учебни предмета, по които зрелостниците от цялата страна се явяваха днес.

227 ученици са избрали да държат изпит по биология и здравно образование, днес от тях се явиха 202. Тестът по биология бе от 50 задачи.

"Смятам, че матурата беше сравнително лесна, но пък ще видим какви ще са резултатите. За мен изпитът беше труден, затрудни ме. Имаше въпроси със затворени, и такива с отворени отговори. Избрах да държа изпит по тази дисциплина, защото с това ще кандидатствам", споделиха в анкета за Радио ВИДИН зрелостници, държали матура по биология и здравно образование.

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 9 юни 2015 година, съобщават от министерството на образованието и науката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35