Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 май 2015 година

В община Мездра остава в сила бедственото положение, обявено след интензивните валежи миналата нощ. Със заповед на кмета на общината Николинка Кътовска е въведен в сила Общинският план за защита  при бедствия в частта "Наводнение". Създадени са групи, действащи към Общинския план за защита при бедствия, които да анализират състоянието на критичните участъци.
Вследствие на поройния дъжд за около два часа беше блокирано движението в двете посоки по главен път Е79 в участъка между Мездра и село Моравица.
Активизирани са свлачища на път Е 79 в района на с. Люти дол и на  второкласния път за София през Искърското дефиле между селата Ребърково и Люти брод, съобщиха от пресслужбата на Община Мездра.  
Обстановката в общината постепенно се нормализира.

В община Враца ситуацията след снощната буря е нормална и спокойна, съобщи кметът Николай Иванов. Няма нанесени сериозни щети от поройния дъжд и силния вятър. Бурята е причинила прекъсване на електрозахранването на места.
"Речните корита са спокойни"- обявиха от пресслужбата на Община Враца. На язовир "Агов дол" е установен  незначителен воден стълб през преливника и пренебрежимо малко вода изтича през преливника на язовир "Мраморчица". Всички останали язовири са в нормално състояние, като нивото на водата е доста под ръба на преливника, допълниха от общинската администрация. Комисия днес е посетила язовири, канали и речни корита в населените места на територията на общината. 

Кметският наместник на мездренското село Ребърково Петър Петков коментира пред радио "Видин" ситуацията от последните часове в населеното място, за което отговаря. Според него, трябва спешно да се почисти коритото на малката река, която преминава през Ребърково, защото коритото на Искър е обезопасено. Петър Петков заяви, че за целта ще са нужни не повече от 45- 50 000 лева и се надява, че Комисията за борба с бедствия и авариите ще отпусне сумата.

Дъжд и град паднаха над област Монтана в неделя срещу понеделник. Най-много е валяло в Чипровци. Там са отчетени 113 литра на квадратен метър, съобщи дежурният от Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. Следва д-р Йосифово с 38 литра и Вършец с 35 литра на квадратен метър. Почти в цялата област Монтана дъждът е бил премесен с градушка. Поражения има на зеленчуковите градини в Д-р Йосифово, Габровница и Вълчедръм. Поривист вятър със скорост до 80 км в час е изпочупил клони и дървета. Бурята е оставила без ток селища в община Якимово, пороят е затворил и четвъртокласен път в община Вълчедръм.

Земеделските производители от Северозападна България са подали за последните 5 седмици общо 240 предложения, чрез които искат финансиране от Програмата за селските райони, която е одобрена от Брюксел. Това обяви във Враца Васил Грудев, заместник-министър на земеделието и храните. Той допълни, че общият брой на проектите, подадени от средата на април досега, е по-голям от целия предишен 7-годишен програмен период. Според броя на подадените предложения, лидер е област Враца, следвана от другите две области в региона - Монтана и Видин. Заместник- министърът участва на втората по ред среща за съживяване на Северозапада, която се проведе във Враца и бе посветена на проблемите на земеделието.

Подписан е акт 16 за Регионалната система за управление на отпадъците във Видин, до дни се очаква да бъде издадено удостоверението за въвеждането й в експолатация.
"Персоналът, който ще бъде в Общинското предприятие за управление на депото, от днес се назначава. До края на седмицата ще пристигне и оборудването - машините и техниката, които ще обслужват депото. От другата седмица мисля, че ще бъде и въвеждането в експлоатация"- каза изпълняващият длъжността кмет на Видин Добромир Дилов.
На 2 юни ще се проведе събрание на 11-те общини от област Видин, на което ще бъде определена таксата за депониране на битови и строителни отпадъци. 

Районните прокуратури започнаха проверка по общините в област Видин на извършените от кметовете адресните регистрации.  Преди седмица от Министерството на регионалното развитие и благоустройството информираха за близо три хиляди случая на промяна на настоящ адрес в област Видин за времето от началото на февруари до 25 април, шест месеца преди очакваната дата за местните избори. По данни на министерството броят на регистрациите, които дават възможност за гласуване с удостоверение по настоящ адрес, са пет пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Освен във Видин значителен брой промени на настоящ адрес са установени в областите Монтана, Кюстендил и Перник. Проверката е по разпореждане на Върховна административна прокуратура и ще приключи в двуседмичен срок.

Още две отделения на Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана са ремонтирани. Заместник министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Тони Тодоров прерязаха лентата на реновираните родилно и инфекциозно отделения. За ремонта здравното министерство отпусна 201 хиляди лева. Ремонтът на отделенията бе извършен прецизно и в кратки срокове, подчерта изпълнителен директор на болницата в Монтана д-р Тони Тодоров. "Към 700 бебета годишно се раждат в болницата в Монтана. Здравното министерство помага това да става в добри условия", подчерта зам.здравния министър д-р Шарков.

Пещерата "Венеца" край село Гара Орешец е включена в културно историческия маршрут "Богатството на Северозапада", който е разработен от експерти на Министерство на туризма, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя присъства на  откриването за посетители на пещерата "Венеца" край село Гара Орешец. Природният феномен, в който има цветни скални образувания, вече е достъпен за туристи, след благоустрояване чрез европейско финансиране по програмите за трансгранично сътрудничество и за развитие на селските райони. За цялата страна има разработени осем културно-туристически маршрута, а фокус в рекламата на министерството е културно-историческият туризъм. Маршрутът "Богатството на Северозапада" обхваща всички общини от областите Видин, Монтана, Враца и Плевен и ключови обекти от тях, които са благоустроени.

Деветокласникът Ивайло Стоянов от Видин постигна своеобразен рекорд с участието и блестящото си представяне на няколко национални олимпиади през настоящата учебна година. Постижението е уникално за България в историята на най-престижното национално състезание на Министерството на образованието и науката. Ученикът от Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим І" влезе в тройката на България на националните олимпиади по английски език и по биология и здравно образование. Той се класира и на четвърто място в олимпиадата по география и икономика, което го прави част от разширения състав на националния отбор, който ще се готви за Международната олимпиада по география. Ивайло Стоянов вече е стипендиант съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

Актрисата от врачанския театър Жана Рашева получи "Аскеер" за поддържаща женска роля за участието си в спектакъла "Къщата на гнева" от Фернандо Лорка, продукция на театър "Възраждане". Творбата беше отличена и за представление №1 - това се случи на 24 май по време на 25-ата церемония по връчване на най-престижните театрални награди. За същото представление преди дни на актрисата беше присъдена първа награда за женска роля на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца.

В Художествената галерия "Никола Петров" във Видин бе открита изложбата "НАГРАДЕНИТЕ ТВОРБИ" от конкурса на Алианц България за живопис, скулптура и графика. В гостуващата изложба се представят произведенията на 38 наградени творци от последните две издания на конкурса 2012-2014 година. Сред тях има както утвърдени имена в българското изкуство, така и автори от най-младото поколение. Националният конкурс на Алианц България за живопис, скулптура и графика стартира през 2008 г. като биенале и e част от корпоративната стратегия на Алианц с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Конкурсът представлява широк преглед на българското съвременно изобразително изкуство и предоставя нови възможности на художниците да покажат пред публика свои творби. В рамките на конкурса досега са организирани общо 28 изложби в 12 града в страната и са представени стотици художници с над 3000 творби. Връчени са повече от 80 награди. Инициативата е под патронажа на Министерство на културата и се организира с партньорството на СБХ. Във Видин експозицията ще остане до 18.06.2015 г.  

Видинчанинът Иван Стефанов бе удостоен с орден "За заслуги" в областта на спорта. На тържествена церемония в Гербова зала държавният глава Росен Плевнелиев връчи висши държавни отличия на дейци на науката, културата, изкуството, медицината и спорта. Сред тях е и изявеният спортист и треньор по кану-каяк от Видин Иван Стефанов. Обширно интервю с него очаквайте в предаването на Радио ВИДИН "Автобиография Северозапад" в събота, 30 май, от 16 до 18 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29