Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момиче от Монтанско- шампион по доене на овце

10
Снимка: Пламен Генчев


Две момичета от монтанското село Лехчево са сред победителите в състезание по доене. На Националния събор на овцевъдите в Лясковец 17-годишната Василена бе обявена за най-сръчната доячка, а сестра й- Ива, се класира на трето място. В състезанието се включиха 18 стопани от цяла България. Оценките са по показателите време и количество, а за останало неиздоено мляко се присъждат наказателни точки, разказа ни Василена. Тя печели състезанието с издоени 2 литра и 100 милилитра за 142 секунди, трета е 12-годишната й сестра Ивка, която събра във ведрото литър мляко за 80 секунди.

И за двете да помагат в отглеждането на овце не е срамна работа:

"От много малка помагам на мама във фермата- във всичко, защото трябва, това ни е ежедневието... Когато се върнах с наградата, на съучениците ми им беше странно как млад човек може да се отдаде на животните.... Трудно ми е в работата, но няма лека работа..."- каза Василена.  

С овчарлък семейството на Иво Василев се занимава открай време. Самостоятелно- след казармата, преди това- като помощник на дядо си. В момента стадото му е от 70 овце- Аваси, Асаф, черноглава плевенска и източна фрезийска порода. Иво следва завета на дядо си да не се отказва от овчарлъка, оплаква се най-вече от липсата на пасища.

СнимкаВ Лехчево обработват малко земя, голяма част има и в кооперацията. Всичко, което изкарат, превръщат в храна за животните. Иво е преценил, че му е неизгодно да дава издоеното мляко на мандра- заради низката изкупна цена- която в региона е 1,20 лева, прави сирене и пласира всичко на свободния пазар. За животните, които отглежда получава по 6 евро - преходна национална помощ, които, естествено са недостатъчни. Затова е решил наесен да прехвърли животните на Василена, за да може тя да се регистрира като земеделски производител и да кандидатства като млад фермер. Василена учи във Финансово-стопанската гимназия в Монтана, завършва средното си образование следващата пролет и е категорична, че ще продължи да учи:

"Ще уча за горски и ще помагам в отглеждането на животните."

Младото момиче е убедено, че животновъдството не е лесна работа, а за да отглежда човек животни, трябва да притежава спокойствие и желание.

Засега през лятото животните на Иво са в кошара малко над селото. Отидохме на място, където момичетата ни демонстрираха и фризьорските си умения. Евентуалното кандидатстване на Василена по мярката млад фермер ще им позволи да изградят ферма с по-добри условия за живот на овцете. Надяват се и да няма болести, защото миналата година са дали жертва- 9 овце са покосени от син език.

В края на срещата ни Иво поздрави своите приятели- шампиони по стригане на овце, организаторите на националния събор на овцевъдите и всички колеги-овцевъди от Северозапада. Пожела им да са живи и здрави и да не се отказват- въпреки трудностите.

СнимкаИвалин Цеков е най-големият местен производител на ягоди и малини от община Берковица. В региона има и крупни производители- италианци. Преди броени дни Ивалин откри сезона за бране на ягоди. На този етап е обнадежден от реколтата, но пък и за миг не забравя, че е изцяло зависим от времето. Плановете му за малко да се объркат от падналата градушка предишната вечер. Въпреки това той посрещна Петя Генова с усмивка и хъс.

"Опитвам се да пласирам на зеления пазар за прясна консумация, но по-голяма част от плода замразявам... Сезона на бране е около месец, след това е слабо... Да се надяваме на по-добри климатични условия, защото в суша се получава, но в киша не..."


Ивалин Цеков отглежда около 16 декара ягоди от различни сортове, заедно с новите насаждения. Отглежда малини и къпини, малко площи със зърнени култури и зеленчуци- за лична консумация. От няколко години изпълнява мярка 141 "Полупазарни стопанства" от Програмата за развитие на селските райони. Затворил е цикъла, занимава се и с обработка- има хладилник, в който съхранява и замразява плодове.  

"От земеделие трудно се става богат, но ако добре се стараеш, може да излезеш и на печалба. Тази година обаче цената вероятно няма да е добра- заради по-голямото търсене на малини. Тук влияе и външния пазар, при изкупуването на едро"-  категоричен е Ивалин. Какво мисли за субсидиите по различните схеми, за новите правила за финансиране на земеделски производители с малки семейни градини- чуйте в звуковия файл.  

Собствениците на винени сортове лозя трябва да побързат и да закупят права за засаждане до края на тази година, защото от 2016 година увеличението на насажденията ще бъде ограничено от нови европейски правила. Как те ще се отразят на лозаро-винарския сектор- по темата Веселина Миланова от програма "Хоризонт" разговаря с директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев- чуйте повече в звуковия файл.   

Важно!
На вниманието на пчеларите! Зърнопроизводители ще извършват пръскане на посеви с ечемик в Плевен до 27 май включително, съобщават от Община Плевен. От 9 до 17 часа ще се третира ечемика в района на Затвора в Плевен на площ от 400 дка.

Крайният срок за подаване на заявления за директни плащания без санкция е 29 май. Извършването на редакции в подадени вече заявления- в това число добавяне на схеми, мерки, парцели или животни ще може да се извършва до 15 юни 2015 г., информират от земеделското министерство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50