Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се грижим за градските паркове

Снимка: Радио ВИДИН

Днес е Денят на парковете, в предаването "Еко Свят" си говорим за това как изглеждат парковете в Монтана и Видин; на каква тема е тази година традиционният ученически конкурс, посветен на река Дунав и как може да се включите в него; как Враца участва в най-големия фестивал на открито "Зелени дни".

На днешната дата- 28 май, отбелязваме Деня на парковете в България. Празникът е учреден през 1999 година, с решение на Министерството на околната среда и водите. България традиционно е свързвана със зеленината и горите, заради богатите си природни ресурси. Горите покриват около 46% от земите ни, сочат данни на Евростат. Не рядко срещани са зелените пояси и в градовете- градинки, паркове и поляни в междублоковите пространства.


В община Монтана още в края на миналата година започна обновяване на парковете в града. Така се променя средата, в която живеят жителите на града- тя става по-удобна, по-екологична.

Снимка"Каналът "Парта", който разделя града на две, беше проблем по време на наводнения и силни дъждове. Единият ни проект е свързан с него и той е вече пред завършване. Обновен и променен е площад "Алеко Константинов"- озеленяване, осветление, настилки. Това е едно от най-посещаваните места, защото е в центъра на града. Много усилия положихме и в двата парка- "Слънчевата градина" и "Свети дух"- това е изцяло нов парк, на мястото на старо пасище и бунище. Сега е място за отдих с фонтани, алея за велосипедисти", разказа за реконструкцията на парковете в Монтана кметът на града Златко Живков пред колегата Стефка Павлова.

Слънчевата градина е създадена през 1952 година. Проектирана е от Първолета Колева- ландшафт архитект и преподавател в Лесотехническия университет в София. Първоначално е била озеленена с едроразмерни широколистни декоративни видове. Имало е жив плет от рози и е съществувала и фигурална композиция от 7 вида рози. В последствие е обогатена и с иглолистна растителност. Първолета Колева е проектирала и алеята с чинарите в централната част на града.

Надежда Гъжева е кореняк видинлия и дългогодишен общественик. Потърсихме я, защото от нея можем да научим интересни подробности за историята на видинските паркове.

Снимка"Нашата Крайдунавска градина не случайно е наричана и още се нарича "Оазисът на Видин", "Бисерът на видинската огърлица", "Величието на видинския бряг". Още през турско време е съществувала във вид на пристанищна градинка. След Освобождението една от постоянните грижи на видинския общински съвет била поддържането и разхубавяването на този оазис. През 20-те и 30-те години на миналото столетие започва усилена дейност по засаждане на дървета по тротоарите, създаване на детски квартални градинки, запълването, пресушаването и залесяването с тополи на блатата в града и около него. Запълва се ровът от Военния клуб до Телеграф капия, а по-късно и рова до крепостта "Баба Вида" и около "Калето". Тогава започва да се залесява и парк "Нора Пизанти", разширява се парк "Владикина бахча". По това време грижите по разширяването и оформането на Крайдунавската ни градина са предоставени на специалиста Георги Попов- завършил "цветно градинарство" във Виена. Той организира запълването на рова и създава в това пространство новата градска градина", разказа Надежда Гъжева.

Първите кестени във Видин са доставени от Прага от учителя Иван Марек. Той е основоположник и на изграждането на Ловния парк, затова и там е погребан.

СнимкаЗапочна 12-тото издание на конкурса "Danube Art Master"- една амбициозна надпревара, която обединява деца и младежи от 14 държави в Дунавския регион. И тази година всички ученици могат да участват в традиционния конкурс, посветен на река Дунав.

"Международната комисия за опазване на водите на река Дунав, съвместно с Глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа, провеждат ежегодно конкурс за най-добра фотогафия за всички ученици от поречието на река Дунав- от Германия, до устието на реката. Конкурсът е за ученици от 6 до 19 години. До сега има добро представяне на българските участници. Тази година темата на конкурса е "Маскарад", т.е. учениците трябва да използват материали от река Дунав или нейните притоци, да си направят добра маскировка, да се снимат и снимката с много добра резолюция, да изпратят до Научно-техническия съюз по водно дело в София", каза Галя Бърдарска, член на Управителния съвет на Глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа.

Снимките се приемат до 20 юли 2015 година. След това жури на национално ниво ще оцени качеството на изпратените фотографии и ще ги класира. Първите 10 снимки ще бъдат изпратени на основния организатор във Виена. Там ще бъдат оценявани всички снимки, представени от отделните страни. Първата награда е фотоапарат. За първите 10 снимки на национално ниво също са предвидени награди- книги или сувенири.

Участниците няма бъдат разделени във възрастови групи. Организаторите ще търсят посланието на снимката.

СнимкаДирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" участва съвместно с община Враца във Фестивала на свободното време и туризма "Зелени дни", който се проведе в София. Общината показа разработени туристически пакети, най-новите рекламни материали на съкровищата на Регионалния исторически музей, обединена брошура за местата за настаняване в региона и карта на града и околностите.

"За шеста поредна година Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" участва в изложението "Зелени дни". Изложението бе 4 дни. Ние представихме 11 парка в България. Интересът беше сериозен. Около 10 000 човека минаха през тези дни на изложението. Много хора идваха с конкретни въпроси- търсят съответната защитена територия, интересуват се какво можем да им предложим, някава интересна екопътека или природен обект, където биха могли да изкарат един уикенд", каза Георги Антонов от посетителския център на парка Природозащитен център "Натура".

На изложението "Зелени дни" в София Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" представи новите книжки и брошури- поредицата от книжки, които касаят фауната, нова карта, която може да изпълнява функциите и на пътеводител, защото са означени всички екопътеки и съответните обекти.

Имената на кои видинчани са останали завинаги в историята на града, като хората, положили усилия за озеленяване на града, и подробности около предстоящия ученически конкурс, посветен на река Дунав, може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50