Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 юни 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

На 29 юни Църквата почита паметта на светите първоапостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден. Навръх празника четири момчета от Видин- 8-годишният Красимир, братята Виктор и Илия на 10 и 12 години, както и 4-годишният Бенито приеха тайнството на Христовата вяра. Те бяха кръстени по библейския пример на Исус Христос във водите на река Дунав на централния градски плаж във Видин. Кръстница на децата стана Лидия Каменова, а ритуалът проведе архимандрит Самуил.

По повод празника Видински митрополит Дометиан с духовници от Видин посети енорийския храм на град Кула, където отслужи тържествена света Литургия за храмовия празник на църквата "Св. Петър и Павел" в града. Църквата претърпя основен ремонт, започнал преди 3 години. Сега е много по- просторна, а дворът е настлан с плочи. От миналата година има и духовник. Църквата е паметник на културата още от 1975 година. Тържествени богослужения бяха отслужени и във всички храмове на Видинска епархия.

На Петровден празнува Белоградчик. Празникът се чества от 1906 година. Програмата започна с  литературен салон в Младежкия дом. От 18 часа на площад "Възраждане" гостите и жителите на града ще могат да се насладят на изпълненията на Видинския духов оркестър. След това те ще продължат към местността "Панаирище", където продължават проявите, посветени на празника на града. Преди официалната част гостите на панаира ще могат да видят изпълненията на мажоретния състав, който ще играе в съпровод на Младежкия духов оркестър. От 18.30 часа кметът Борис Николов ще изнесе слово по случай празника. Ще бъдат връчени грамоти на заслужили деятели в различни области на обществения живот, които са допринесли за издигане на имиджа на града и общината.

В деня на светите първоапостоли Петър и Павел катедралната църква във Враца има храмов празник. В града Петровден празнуват близо 3 хиляди именници и много от тях спазват традицията за трапезата да се приготвя пиле. Според обичая, днес се освещава първата реколта от ябълки наречени петровки. На Петровден празнуват всички с имена: Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър, Преслава, Петьо, Петя, Пепа, Павлета, Пейо, Пенка, Пенчо.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) удължи с един месец - до 1-ви август - влизането в сила на новите цени на електроенергията. Миналата седмица чрез промяна в Закона за енергетиката парламентът даде възможност на регулатора да отложи с до 30 дни регулаторния период за сектор "Електроенергетика" заради напрежението сред бизнеса по повод увеличената цена "задължение към обществото".

Обявена е схема за кандидатстване по Фонд "Солидарност" на Европейския съюз във връзка с бедствията, настъпили на територията на област Враца в периода 31 юли - 4 август 2014 година. Стойността на средствата, които ще бъдат предоставени за възстановяване на щетите, е в размер на 1 983 600 евро. За Изпълнителни органи по схемата са определени засегнати от бедствието общини на територията на област Враца- това са общините: Бяла Слатина; Мизия; Борован; Хайредин; Враца; Криводол; Мездра, както и Оряхово и Роман, като резервен изпълнителен орган. Изпълнителните органи по схемата са поканени да подадат проектни предложения в срок до 16.00 часа на 21.07.2015 година. Изискванията за кандидатстване и пакетът с документи могат да бъдат намерени тук.

Областният управител на Враца Малина Николова връчи днес договорите на хората, които ще извършват различни дейности, свързани с превенция на наводненията и бедствията. Наети са общо 228 безработни в десетте общини в областта. Те ще работят четири месеца с трудово възнаграждение от 380 лева. Дейностите, които работниците ще извършват са по поддържане на защитните диги, речните корита, отводнителните канали, язовирите и други потенциално опасни обекти на територията на област Враца.

Информационен ден за превенция на корупцията, организира днес Областната дирекция на МВР във Видин. Акцията е част от съвместен проект на полицейски институции от Румъния, Латвия и България. Полицейски служители раздаваха брошури, флаери и ключодържатели. В града има разлепени 500 плаката, които популяризират кампанията. Целта е антикорупционната кампания да достигне до максимален брой хора.

Старши комисар Димитър Газибарски е назначен за директор на Областната дирекция на МВР-Враца със заповед на заместник-премиера по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Той започва работа в МВР на 29.08.1994 г., като е заемал последователно различни изпълнителски и ръководни функции и длъжности в Областната дирекция на МВР във Враца. Старши комисар Димитър Газибарски е временно назначен на длъжността директор за срок от една година, допълват от полицията.

От 1 юли Клубът на диабетиците във Видин започва прием на молби за хранителни продукти. Те се осигуряват на две години от Българската асоциация "Диабет". За храните могат да кандидатстват социално слаби диабетици. Срокът на прием на документи е от 1 юли до 24 юли. Кандидатите трябва да имат месечен доход до 360 лева, който трябва да удостоверят с документ.

Комплекс за здравни и социални услуги за деца "Свети Мина" е изграден в Монтана с европейско финансиране, съобщи кметът на града Златко Живков. Комплексът се намира в сградата на бившия дом "Майка и дете". В него са разкрити дневен център за деца с увреждания с капацитет 20 потребители, семейно-консултативен център с капацитет 30 потребители и център за майчинско и детско здраве е с капацитет 50 потребители. Към новия комплекс има детски и акушеро-гинекологичен кабинет, които вече работят с бременни жени, непълнолетни и многодетни майки, деца с увреждания и семейства в неравностойно положение.

Пешеходният прелез на жп линията при ул. "Дико Илиев" във Враца е възстановен, съобщават от Общината. Пътеката временно и частично беше демонтирана, заради изпълнение на хидро-техническо съоръжение от проекта за воден цикъл на града. Съоръжението представлява входна шахта за безизкопно преминаване под жп линията на един от главните канализационни колектори на Враца. Строителната площадка в съседство с прелеза е оградена съгласно изискванията за безопасни условия на труд.

Общественият градски транспорт във Враца- тролейбусният, ще се движи по ново разписание от 1 юли. Графикът е наречен образно "лятно делнично разписание", защото през горещите месеци мотрисите на транспортната фирма се движат по-нарядко. Разписанието е публикувано на сайта на Община Враца, скоро ще го има разлепено и на всички спирки.

По данни на Изпълнителната агенция по околна среда, Видин е най-запрашеният град в България. След Видин по запрашаване се нарежда Монтана, каза Алексиния Николова, главен експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана. Като основен източник на това замърсяване може да се посочи битовото отопление. Допълнителен принос оказва и влиянието на неблагоприятните климатични условия- ниска скорост на вятъра и продължителни засушавания. "И двете общини- Видин и Монтана, са планирали и изпълняват временни мерки за намаляване на ФПЧ, въпреки това, на основния замърсител- твърдото гориво за битово отопление, не се отделя нужното внимание. На последното си заседание МС предложи поправки в поправки закона за чистотата на атмосферния въздух, като се въвеждат промени, свързани с общинските програми за намаляване нивата на замърсителите. Създава се правна възможност за прилагане на допълнителни мерки от страна на местните власти за намаляване замърсяването на въздуха. Въвеждат се и санкции за кметовете и длъжностните лица при неизпълнение на задълженията по общинските програми"- посочи екоекспертът.

За трета поредна година Община Враца организира фестивал за улично изкуство "Refresh Vratsa". Тазгодишното издание на феста ще се състои на 1 и 2 юли. За изминалата година нито една от украсените с рисунки спирки не е надраскана или облепена с обяви и плакати, което говори, че врачани харесват новия им облик. По време на тазгодишния стрийт фест ще бъдат изцяло обновени и украсени с рисунки още пет спирки. Художниците, които ще ги рисуват, са вече добре познати на врачани от предишните два фестивала - Дамян Бумбалов, Жечо Попов, Гълъбин Христов, Румен Димитров, Ганчо Ганчев и врачанинът Явор Венчев. Темата, която ще ги вдъхновява, е светлината, уточняват от Общината.

Над 420 самодейци от 23 читалища от Област Монтана ще участват в юбилейното издание на Националния събор на Българското народно творчество "Копривщица 2015", съобщават от пресцентъра на областната администрация в Монтана. Това стана ясно след като се проведе регионален кръг за участие в събора. На една от седемте сцени в местността "Войводенец", според предварителния регламент изготвен от Министерство на културата, танцьорите, певците и представящите традиционни обичаи от област Монтана трябва да съставят обща 4-часова програма.

В Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана се състоя среща за курса по "Уеб дизайн, уеб администриране и графичен дизайн". Курсът е организиран от Сдружение с нестопанска цел  "Младежки северозапад". Обучението ще продължи около месец и половина и е безплатен. Срещите са всеки понеделник, сряда и петък между 16 и 18 часа. Занятията ще води Сибил Бойчев. Партньори на проекта са Регионална библиотека и Общински младежки дом-Монтана.

"Да бъдем активни за опазване на река Дунав!!!"- това е тазгодишното мото на кампанията за честване на Деня на река Дунав- 29 юни. По инициатива на Международната комисия за опазване на река Дунав, всяка година се провежда мащабна информационна кампания по повод отбелязването на деня. На територията на област Враца погранични с река Дунав са общините Козлодуй и Оряхово. В община Оряхово два отряда еколози от СОУ "Христо Ботев" почистиха поречието на реката, проведе се и детско шоу с участието на танцови състави, диско балет и изпълнение на художествена програма с песни, викторини и рисунки под наслов "Ние растем и играем край Дунав".

И във Видин ученици от СОУ "Христо Ботев" във Видин отбелязаха Деня на река Дунав. Те обсъждаха легенди, литературни произведения и факти, свързани с Дунав в Крайдунавския парк. Тази вечер от 18.00 ч. Общината организира празник под наслов "Обединяващата сила на Реката". Събитието включва музикална програма на сцената на Художествената галерия и пускане на разноцветни балони от кораба "Балканска принцеса", съобщават организаторите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28