Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 юли 2015 година

Снимка: Ваня Минева

Отборът на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин стана победител в турнира по футбол, който се проведе днес в крайдунавския град. Мачовете са част от поредицата от събития, организирани от спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР- по повод професионалния празник на българските полицаи- 5 юли. Турнирът по футбол се проведе на спортното игрище в двора на ОУ "Иван Вазов". "Състезанието по футбол се провежда от осем отбора, като седем отбора са от системата на МВР и един отбор е извън класирането, който е съставен благодарение на наше много добро сътрудничество и взаимопомощ с Областния съвет на Българския футболен съюз", разказа комисар Ваньо Димитров, председател на спортен клуб "Видапол". Турнир по стрелба с късо оръжие се проведе вчера. Четири отбора участваха в него. Победителите ще бъдат наградени по време на тържественото събрание в петък- 3 юли, каза главен инспектор Тихомир Георгиев, началник на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОД на МВР Видин и главен инструктор по стрелкова подготовка в Дирекцията.

Народното събрание прие на първо четене пакета от предложения в Кодекса за социалното осигуряване, които предвиждат плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране. Промените предвиждат мъжете и жените да се пенсионират на 65 години- с 40 години осигурителен стаж за мъжете и 37 години стаж за жените за масовата трета категория труд през 2037 г. Възрастта ще достигне 55 години при първа категория, а за втора- 60 години. Предложенията са към 2027 г. пенсиите да се увеличат с 40 процента. Таванът на пенсиите се предвижда да отпадне от 2019-а, има и възможност всеки роден от началото на 1960 г. да има избор дали да се осигурява задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване.

Справочната електронна услуга "Справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране" от интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ), вече е достъпна и чрез персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите (НАП). Двете институции подписаха споразумение за взаимодействие при осигуряването на достъп до електронни административни услуги. Документът регламентира реда и начина за електронна свързаност между НОИ и НАП, което ще даде възможност за осъществяване на интеграцията на персоналните кодове на ведомствата. Осигурените лица, които имат 12-цифрен ПИК, издаден от НАП, ще могат да ползват справочните услуги  и от информационната система на НОИ.

Нивото на безработицата в трите северозападни области- Монтана, Видин и Враца, намалява през последния месец, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Хората без работа в началото на юни в област Видин са 8889- с 3,5 на сто по-малко в сравнение с предишния месец; в област Монтана- 12 636 души- с 4,2 на сто по-малко; в област Враца- 15 721 души- с 3,2 на сто по-малко от предишния месец. Броят на регистрираните безработни намалява във всичките бюра по труда в трите региона. Най-високо ниво на безработица в началото на юни е регистрирано в община Хайредин- 77,3 на сто, следват Ружинци- 74,1 на сто, Борован- 72,0 на сто, Якимово- 70,8 на сто и  Димово- 64,8 на сто и т.н. Най-малко безработни има в общините Враца и Монтана- около 10 на сто.

Анализ на Министерството на вътрешните работи показва, че има намаляване на престъпността в страната с около десет на сто и увеличаване на разкриваемостта с пет процента. Данните са за първите пет месеца на тази година. Карта на престъпността сочи, че сред районите с най-голямо напрежение е Видин заедно със Сливен. Хасково, Плевен, Враца и Монтана се подреждат след тях по данни на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Напрежението се поражда основно от битовите престъпления, е мнението на Бъчварова.

Кметовете на общините Видин и Калафат- Герго Гергов и Мирча Гуца подписаха споразумения за партньорство във връзка с подготовката на три проектни предложения по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. Водещ партньор във всички проекти ще бъде Община Видин. С реализирането им местните власти ще се опитат да решат общи за двата града проблеми, съобщават от Общината във Видин. Първият проект е под работно заглавие "Подобряване на трансграничните връзки с Дунав мост 2 и свързаната TEN-T инфраструктура". Той включва ремонт на пътна инфраструктура, свързана с Е-79 и с порт Калафат. Вторият проект- "Историята е учител на живота" включва реконструкция на сградите на музеите "Конака" във Видин и "Маринку" в Калафат, както и реализация на нови експозиции в тях. "Пътят на независимостта 1877-1878" е третият проект, по който ще бъде направена реставрация и консервация на Видинска крепостна система "Калето" в нашия град и на паметници от периода на Руско-турската освободителна война в Калафат. Общият бюджет на Община Видин по трите проектни предложения е над 10 милиона евро.

Съдебен изпълнител обяви за публична продан имот на улица "Найчо Цанов" № 12 във Видин, където е сградата на Диагностично-консултативен център "Екзарх Антим I" във Видин. Началната цена е 4 057 500 лева, а предложенията ще бъдат отворени на 17 юли. Имотът е ипотекиран в полза на банка. С продажбата се цели да бъдат удовлетворени признатите от съда вземания. От нея няма да има последици за здравното заведение, каза заместник-управителят на Диагностично консултативния център д-р Матей Матеев. Подготвя се откриването на хоспис в здравното заведение. Предстои подписването на договор със Здравната каса за палиативни грижи за онкоболни.

Комисия от Община Видин състави констативен акт след извършена проверка на строеж на ул. "Осман Пазвантоглу" в града. Тя беше направена по повод сигнал на граждани, че на 27 юни строителна фирма е прекъснала водопровод в кв. "Калето" и през целия ден водоподаването е било спряно. Това е станало при извършване на изкопни работи на посочената улица за заустване с водопровод и отводнителен канал. Общинската комисия установи, че строежът е собственост на видинската фирма "РЕНИ" ООД и строителството е извършено без протоколи за откриване на строителна площадка и строителна линия и без заповедна книга. Общината изпрати писмо за тези нередности до Регионалния отдел "Национален строителен контрол"- Видин, тъй като нарушенията са в неговата компетентност. Общинският контролен инспекторат състави акт на Възложителя на строежа за това, че при ремонтните работи е допуснал замърсяване на тротоарите и уличното платно със земна маса и прахообразни частици и е нарушил Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Видин.

Пътническият влак от Мездра за Видин се е блъснал в лека кола, преминаваща прелез със спуснати бариери в района на гара Мърчево, съобщи БГНЕС. Колата е преминала около 12 часа при редовно задействано светлинна и звукова сигнализация и спуснати бариери, указващи приближаването на влак. Автомобилът е ударен в предната си част от влака. От компания "Железопътна инфраструктура" призовават водачите на пътни превозни средства да спазват правилата за движение по пътищата.

Археолози откриха пореден гроб в един от средновековните некрополи в местността "Градище" край прохода "Вратцата". Археологическият сезон е деветият на обекта. Финансирането на разкопките е осигурено. Екипът се ръководи от доцент Нарцис Торбов. Това е първият градски средновековен некропол, който се открива вътре в рамките на защитената от крепостна стена територия.

250 гнезда на бели щъркели в Северозападна България са преброени от екипа на Свилен Чешмеджиев, който отговаря за преброяването в Северна България. Еколозите ще броят щъркелите и в област Монтана, каза Свилен Чешмеджиев. Най-много са птиците в община Видин и община Лом, които са най-близо до река Дунав и където има рибарници и язовири. Преброяването на белите щъркели ще продължи до средата на месец юли.

Народно читалище "Съединение-1923"- с. Бърдарски геран за поредна година организира летен кампус за децата от 4 до 12-годишна възраст. Най-малките, освен че ще се забавляват, ще изучават и банатската култура, откъдето е произходът на жителите на белослатинското село. Заниманията в кампуса  се водят от доброволци. Той беше открит от Мария Караджова, председател на читалищното настоятелство, която запозна децата и родителите с условията за участие в заниманията.

Проявата "Забавно лято в библиотеката" стартира в Мездра за втора поредна година. Организатор е Народно читалище "Просвета 1925 Мездра". Децата се забавляваха близо час- четоха,  отговаряха на гатанки, участваха в игри и драматизириха приказка, всичко това умело водено от главния библиотекар Павлинка Русева и колежката й Димитрина Иванова. Заниманията са всеки понеделник, сряда и петък от 14 часа.

Четвърто издание на Фестивала "Изкуството е" 2015 започва тази вечер в Монтана. Публиката ще може да се наслади на два големи галаспектакъла. Откъси от най-известните мюзикъли на Бродуей ще бъдат представени със солисти. Програмата предвижда и някои поп и рок хитове. Голямата изненада е участието на Славин Славчев, който за първи път ще пее със симфоничен оркестър.  Началото на тазгодишното издание на Фестивала "Изкуството е" 2015 в Монтана е от 19 часа в Драматичния театър в града.

Десетата научна конференция на Съюза на астрономите в България ще се проведе в периода 3-5 юли тази година в Белоградчик. Тя е посветена на 50-ата годишнина от откриването на Астрономическата обсерватория в града и Международната година на светлината. Организатори са Съюзът на астрономите в България, Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория и Българската академия на науките и Община Белоградчик. Основните тематични направления на конференцията са от много области на съвременната астрофизика- от изследване на телата на Слънчевата система до извънгалактичната астрономия. Заседанията ще се провеждат в Младежкия дом на града.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30