Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 юли 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив
Фолклорни състави от България, Румъния и Сърбия са заявили участие в 10-ия фолклорен фестивал "Танци край Дунава" във Видин. Общият брой на участниците ще бъде над 120. Фестивалът се организира от читалище "Цвят 1870" във Видин под патронажа на кмета на Общината Герго Гергов и ще се проведе от 3 до 5 юли. Откриването на Фестивала днес е от 18:30 часа  на откритата сцена в Крайдунавския парк. Международната изява "Танци край Дунава" ще продължи до 5 юли и е част от Националния културен календар.


45 служители на Областните дирекции на полицията и пожарната във Видин бяха наградени днес на тържествено събрание по случай професионалния празник- 5 юли и 136 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. Служителите бяха поздравени от старши комисар Константин Джунински, директор на Областната дирекция на МВР. Награди получиха и победителите от вътрешните турнири по стрелба с късо оръжие и футбол. Гости на тържеството бяха полицейски служители от Румъния и Сърбия.

43-ма служители на Областната дирекция на полицията във Враца бяха наградени за конкретно изпълнени професионални задачи по случай професионалния празник на МВР- 5 юли. Комисар Пламен Костов- началник на отдел "Охранителна полиция" и заместник директор на Областната дирекция на полицията получи отличието "Почетен знак" на МВР- III степен, присъдено със заповед на министъра на вътрешните работи. Главен инспектор Станислав Георгиев- началник на Районното управление в Оряхово получи отличието "Обявяване на благодарност" с парична награда, присъдено със заповед на главния секретар на МВР. Ръководството на Областната дирекция на полицията награди с отличие "Писмена похвала" 41 служители на дирекцията за съществен принос в изпълнение на конкретни професионални задачи.

Пилотен проект предвижда създаването на зоополиция в големите градове на страната. Той вече е представен в Народното събрание. Във всяка областна дирекция на МВР ще бъдат определени двама полицаи, които приоритетно ще разследват престъпленията спрямо животни.

Второто класиране за прием в държавните и общински училища на ученици след завършен VII клас в област Видин беше обявено днес. Председателят на Областната комисия по приема Боянка Никова разясни: "За участие във второ класиране заявления подадоха седем ученици. Вече от тях, четирима се придвижиха напред в желанията си, на по-предно желание бяха класирани, а трима от тях останаха на същите позиции, на които бяха класирани и на първо класиране." Записването на учениците в училището, в което са класирани, може да бъде направено на 6, 7 и 8 юли.

Заключителна пресконференция по проект "Подкрепа за разработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие - гр. Мездра" се проведе в заседателната зала на железничарския град. В нея взеха участие кметът на община Мездра Николинка Кътовска, председателят на Общински съвет- Делян Дамяновски, главният архитект и ръководител на проекта Анета Гергова, Цветомира Спасова- представител на ДЗЗД "Интегриран план на Мездра 2020", представители на медиите и граждани. Встъпителни думи към присъстващите отправи Кътовска: "По този проект работихме вече близо 20 месеца и в рамките на този период бяха извършени доста дейности, като основното, което беше направено е да се извърши анализ на ресурсите на общината, да се извърши анализ на идентифицираните проблеми в развитието на общината, както ид а се оценят и да бъдат систематизирани очакванията на всички заинтересовани страни от създаването на интегрирания план за градско възстановяване и развитие." Общата цел на проекта е разработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие  на града като ефективен инструмент за интегрирано планиране и устойчиво развитие на населеното място. дейностите по изготвянето на плана са на стойност 198 465 лв.

Заради катастрофа затвориха за движение пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Тежкият пътен инцидент е станал в района между Враца и село Баница, като според непотвърдена информация катастрофата е предизвикана от мотоциклетист. На този етап липсват категорични данни за състоянието му, но според очевидци районът е отцепен заради смъртта на моториста. Трафикът по път ІІ-15 се пренасочва и от Враца коли, автобуси и камиони вече преминават през селата Чирен и Девене до Борован, където движението по шосето за Оряхово се нормализира.

Водата в град Дунавци е спряна на три места заради неплатени сметки на кметството. Кметът Димчо Скорчев разказа за проблема: "Сега са спрели водата и с доста усилия помолих госпожата, която се занимава в Дунавци с ВиК да не спира в детската градина и на сградата на кметството, а спряха на три други обекта- на стадиона, в центъра и в гаража. Вчера ми се обади заместник кметицата, като аз й казах, че са спрели водата и е срамна работа и тя ми се обади, че е подписала да се преведат парите. Но сега трябва да се плати и прикачването, защото всяко спиране, знаете, било на ток или вода, се плаща допълнително за прикачване- 25 лева." Сметките за вода не са плащани от три месеца и за този период е натрупана сума от около 1100 лева, по думите на Димчо Скорчев. Кметството е второстепенен изпълнител и няма средства за погасяване на задълженията, допълни кметът.

Струпване на дървета се е образувало при мост над река Искър между врачанските села Струпец и Старо село. Кметският наместник на Старо село, Сашо Христов заяви, че водата засега преминава и на този етап няма опасност от разлив, но е нужно да се разчисти. Местните хора са съгласни да почистят коритото, а дърветата да бъдат използвани за огрев, но се изисква разрешително от Горското. Мостът свързва общините Мездра и Роман. Съоръжението е чистено за последно преди седем години, посочи още кметският наместник Сашо Христов.

Първото издание на фестивала "Рок в скалите" ще се проведе в Белоградчик. Той ще бъде на 3-и и 4-и юли. Сцената е на централния градски площад в града. Началният час на рок фестивала е 19 часа, съобщи Росен Димитров от организаторите. Втората фестивална вечер, 4 юли, започва в 18 часа. Първи на сцената ще излязат групата "Ван Дайк" (Лом), след тях ще свирят "Effect" (Лом), "Рядка порода" (Видин), "Rock on" (Перник) и "Eridan" (София).

Фестивал на компютърните игри ще се проведе във Враца в събота и неделя /4 и 5 юли/. Проявата ще бъде в спортната зала на ПМГ "Акад. Иван Ценов" с начало 10 часа до 19 часа в двата почивни дни. Програмата предвижда и рок концерт в събота вечерта. Турнирите по Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends съответно са отборни (5 срещу 5 състезатели), а по Hearthstone - за индивидуални играчи (1 на 1). Максималният капацитет отбори е осем, като при надвишаване на бройката ще се изберат само осем на случаен принцип. Записването става в първия ден от 10 до 10.40 часа. Относно Hearthstone капацитетът е от 16 до 32 играчи, а записването за тази игра става във втория ден от 10 до 15 часа. Входът за събитието е свободен за всички.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29