Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли сме да посрещнем инвеститори във Видин?!

3
В очакване на новото шивашко предприятие
Снимка: Радио Видин
В обществения час в "Посоките на делника" този вторник говорим за това дали сме готови да посрещнем инвеститори във Видин. От години в Северозападна България липсват сериозни инвестиции и нови работни места, а регионът непрекъснато обеднява. Наскоро обаче се разчу, че крупен инвеститор наема няколкостотин работници във Видин- една, безспорно, добра новина.

Каква е и самата конкретика: До два месеца във Видин ще заработи ново шивашко предприятие. Инвестицията е на германска компания, а дейността й ще бъде производство на мъжки ризи за известни световни марки. В предприятието, което вече е наело за целта сградата на голяма верига за техника в Южна промишлена зона, първоначално ще работят 150 души, като броят им в близките години трябва да достигне 600, което би го превърнало в един от най-големите работодатели в Северозападна България. Общата първоначална инвестиция е малко над 2 млн. лв., а работата трябва да започне в края на август. Защо именно Видин е избран за тази крупна инвестиция?

Снимка"Три основни причини - първата, естествено е, че Видин е на много добро място особено с Дунав мост 2, който е направен от гледна точка на  комуникацията с Европа. Втората е поради това, че във Видин хората отдавна имат опит чрез "Вида стил" в производството на мъжки ризи, защото това, което ние ще произвеждаме са само и единствено мъжки ризи. Третата основна причина е, че България е в Европа, а нашите клиенти предпочитат на етикетите на техните изделия да пише "Произведено в Европа", обяснява пред Цветомир Цветанов изпълнителният директор на фабриката Вяра Манева и допълва:

"Забавихме се със старта, защото очаквахме да бъдат обнародвани промените в Закона за насърчаване на инвестициите, за да получим сертификат като клас инвеститор."


Всъщност това щеше да позволи инвеститорът да получи обратно част от вложените пари или друга форма на помощ от държавата в замяна на откриването на нови работни места. Така или иначе данъчни облекчения няма да има, а защо, отговори народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев.

"По отношение на инвеститорите клас А и Б не може да се направи сега в момента такава стъпка, защото Европейският съюз ни следи много стриктно да не нарушаваме правилата по простата причина, че нашият регион не икономически, а политически е доста в особено състояние. Ако ние облекчим навлизането на такива крупни средства, това може да доведе до пробив в системата за национална сигурност."


Набирането на персонал за новото шивашко предприятие във Видин започва от днес, 7 юли и ще продължи до края на август за различните позиции, каза още Вяра Манева. Документи се подават на място, в сградата на бившия "Техномаркет" в града. (Графикът за прием на документи- виж в снимката по-долу)

Преди повече от 20 години Видин беше един от центровете на шивашката промишленост, а днешната Професионална гимназия по туризъм само до преди две години беше Професионална гимназия по облекло и хранене.

"Тази година е първата, в която ние не предлагаме прием на паралелки в областта на шевното производство. Когато сме правили анкети сред родители, сред ученици, каква е причината, поради която децата не желаят да изберат подобен род професия при условие, че тя е традиционна за Видин, отговорът обикновено е лошите условия на труд и ниското заплащане. Дори сега да дойдат 50 деца да се обучават по тази специалност, те ще излязат на пазара на труда след четири години. Ако беше правилна политиката на областно ниво и политиката по приема, и ред други политики, сега поне кадрите щяха да са налични. Дори да не са работили към момента по професията, сега можехме да ги насочим директно към тази фирма"
, каза директорът на гимназията Евлогия Манджукова.

Какви ще са заплатите в новото шивашко предприятие и надежден ли е инвеститорът- чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00