Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита паметта на св. пророк Илия

На Илинден се гадае за реколтата и не се влиза във вода

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илко и Илияна

Българската православна църква почита паметта на св. пророк Илия. Той е един от най-великите праведници, изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

"Този ден е пример за това как ние трябва да живеем в Бога и за Бога. Празникът ще бъде отбелязан тържествено и във видинския катедрален храм "Свети Димитър"- това каза архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинската епархия.

Стара традиция е на Илинден да не се работи. Жените пекат питки в чест на светеца, които раздават в църква или параклис, носещи името на св. Илия. Мъжете колят курбан- стар петел, кокошка или агне. Гледат кръвта на жертвеното животно да изтече до оброчен камък или под вековен дъб, като вярват, че това предпазва от суша, гръм и град.

На Илинден се отправяме към видиското село Градец, където църквата носи името на светеца. Първият храм в селото- "Св. Пророк Илия", е построен през 1854 г. Около три десетилетия след това е разрушена и на нейно място през 1896 г. е завършена сегашната, носеща същото име. Срещаме се кмета на село Градец Илия Томов, за да му честитим именния ден и разговаряме за празника в селото.

"Тази година честваме 161 години от създаването на храма. Ще бъде отслужена света литургия и ще бъде раздаден курбан за здраве. Очакваме и гости за празника ни" - каза Илия Томов.

Според народното вярване, свети Илия се приема и почита, като повелител на летните небесни стихии- господар на гръмотевиците, светкавиците и дъждовете. Тази власт Бог му поверил при подялбата на света между светците. Свети Илия държал под двете си мишници мълниите и гръмотевиците, светкавиците, бурите, пороите и градушките и ги пускал, когато пред огнената му колесница се изпречели черните облаци от хали и змейове. Тогава помежду им започвала люта битка и върху земята се изсипвали природните бедствия. Легендите разказват, че когато светецът търкаля бъчви в небето, тогава гърми на земята, когато свети Илия препуска по небето с огнена колесница, впрегната с четири коня, тогава хвърля гръмотевици и светкавици. Ако свети Илия се разсърди, той изсипва ледени зърна от ръкава си или заключва дъжда в небесната пещера. За да смирят гнева на свети Илия и предпазят реколтата, народът го почитал с курбан. Повече за народните вярвания разказва краеведът от Мездра Милка Пухалска. С нея разговаря Петко Котларски.

"По традиция на Илинден в чест на светеца се коли най-старият петел, наричан "баща" и стопанката изпича погача за свети Илия. Правят се общоселски събори с жертвоприношение мъжко животно-теле, овца. Курбанът се освещава и трапезите се нареждат на могила, оброчище, край параклис, извън селото, под стари дъбови дървета. Правили се сборове и общоселски веселби на селския мегдан, като преди това се отслужва тържествена литургия и се освещавал курбанът. Вярва се, че така ще умилостивят светеца и ще предпазят селището от градушки и наводнения. Манастирите, чиито патрон е св. Илия правят големи празненства с курбан. Народната традиция забранява къпането в реки, водоеми, морето на този ден, защото светецът обичал да взема "курбан", жертви. На този ден не бива да се работи, нито да се влиза във вода. Вярва се, че на този ден морето се преобръща и взима за курбан на светията всеки влезнал във водите.

На Илинден се гадае и за реколтата, ако гърми- орехите и лешниците ще са празни. Знахарите събирали познати билки, които лекували висока температура и рани, сушели ги, за да ги използват до следващото лято в целебните си отвари и мехлеми. Вечерта срещу Илинден е хубаво да се окъпе човек, като предпазна мярка срещу мълнии. На този ден празнуват абаджии, кожухари и терзии. Всички, които носят името на светеца"
- каза Милка Пухалска.

Снимка: Жоро АлександровНа днешния ден празнуват и занаятчиите самарджии и фурнаджии, защото св. Илия е техен покровител. Александър Христов и майстор Иван са фурнаджии в центъра на Враца и пекат прочутите врачански гевреци. Жоро Александров ни срещна с тях.

"Нашата фурна е на повече от 100 години. Пещта трябва да е в добро състояние и другото е майсторлък. Фурнаджийската лопата може да се обръща и от двете страни. Тя се изработва от парен бук, за да не се запали"- разказа Александър Христов.

Този празник в България носи и друг знак- Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. По стар стил Илинден се отбелязва на 2 август. Днес имен ден празнуват - Илия, Илиян, Илко и Илияна.

 Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13