Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 юли 2015 година

Снимка: Полина Тодорова

Проблеми с корабоплаването по Дунав няма въпреки ниското ниво на реката. Това съобщи директорът на Дирекция "Морска Администрация" - Лом Тони Тодоров: "Има леки смущения около 677 км, това е срещу Оряхово. Няма заседнали кораби." Всичко е в съответствие с летния режим на корабоплаване. Очакваните още по-ниски нива на реката ще пречи на корабите да превозват с пълния си капацитет. Трудно е да се прогнозира кога ще бъде затруднено корабоплаването по реката, посочи още Тони Тодоров.

Оранжев код е обявен утре за областите Видин, Монтана и Враца заради горещините. Температурите ще достигнат 37 градуса. Купеста облачност ще се развие в следобедните часове над Североизточна България и планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми. Слаб югоизточен вятър ще духа.

Във връзка с очакваните нови цени на електроенергията, които влизат в сила от 1 август, компанията, която обслужва западна България започва извънредно отчитане на електромерите. Всички отчетници ще работят и в почивните дни. Месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени, съобщиха от компанията.  

Досега във видинската дирекция "Инспекция по труда" все още няма регистрирани еднодневни трудови договори, които са предназначени за сезонните земеделски кампании, каза за Радио ВИДИН директорът Илиян Митов. С контрактите за един ден се наемат хора за дейности, които изискват ръчна обработка и прибиране на реколтата.

Успешен край на жътвата във Видин. Земеделските производители ожънаха 102 520 тона пшеница, но добивите са малко по-ниски от миналогодишните, каза в "Земята, която ни храни" Таня Цолова- главен експерт в Областна дирекция "Земеделие" Видин. Традиционно най-високи са добивите в общините Брегово, Ново село и Видин- там стопаните са добили между 380 и 420 кг от декар. Добри са добивите и при рапицата- средно по 255 кг/дка, с 57 кг повече, в сравнение с добивите през миналата година. Тази година обаче има 5000 дка пропаднали площи, които са презасети с пролетници, каза още Таня Цолова.

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Това е датата, на която е открит вирусът на хепатит B, каза Веселина Стефанова от сдружение "Хепасист". За хепатит B има ваксина и всички деца, родени в България след 1992 година, са имунизирани за него, но за хепатит С все още няма ваксина и затова е хубаво човек да се изследва периодично. Заболяването протича безсимптомно и повечето хора разбират, че са болни от хепатит чак когато настъпят усложненията.

Общинските съветници от Враца разрешиха на информационна агенция "Фокус" да купи далекосъобщителното разрешение за радиоразпръскване и програмната лицензия за реализацията на програма за Враца, която е притежание на 100-процента на общинското дружество РТВ "Вестител". Това се случи след закрито за медиите заседание на местния парламент днес. Журналистите бяха помолени да напуснат залата, в която се провежда сесията, а това е прецедент в досегашната практика на Общинския съвет.

Различно беше настроението на общинските съветници от Враца, които получиха преди днешното си редовно заседание отговори на свои питания. Едни от тях бяха доволни - други негодуваха от ответите, които получиха от общинската администрация. Удовлетворен от въпроса си за предоставяне на помещение за оборудване на фитнес в бившето ОУ "Христо Ботев" в село Косталево беше сенаторът от ЗНС Пламен Ганецовски, който научи, че това е невъзможно. Колегата му от НДСВ Владимир Ценов пък беше недоволен от получения отговор за това колко и какви са приходите, събрани от местната управа от летните тераси на заведенията във Враца. Поради тази причина, Ценов настоя за нова справка. Най-щастлива от отговорите беше съветничката от БСП Цветелина Дамяновска, която освен текст, се сдоби и със снимков материал по повод зададения от нея въпрос. Червената дама беше попитала на предишна сесия кога ще се асфалтира улица "Скакля", по която се движат линейките на  Бърза помощ: "Изключително съм удовлетворена, че след като направих запитване по отношение на асфалтиране на отсечката до МБАЛ "Христо Ботев" в най-кратки срокове е асфалтирано."

Ученици за 14 паралелки не достигат в приема след 8 клас в област Монтана. 20-те паралелки в приема след 7 клас, сформирани след първия етап се запазват. 35 паралелки е утвърденият план прием след 8 клас за област Монтана. На минимума от 18 ученици са направени 15. След трето класиране шест отпадат, съобщи Трайка Трайкова, началник на Регионалния инспекторат по образование в Монтана. За 14-те маломерни паралелки общинските съвети в дадените населени места трябва да вземат решения, дали ще ги дофинансират, уточни Трайкова.

Санирането на защитеното жилище в село Чупрене завърши. Топлоизолация е изградена, дограмата е подменена, покривът- ремонтиран. Тротоарна настилка е поставена около сградата. Ремонтът е изпълнен по "Красива България", каза кметът на Община Чупрене Ваньо Костин. Строителните дейности са изпълнени за два месеца, като в тях са били заети 5 безработни хора от село Чупрене. Защитеното жилище е изградено преди 5 години и в него са настанени 10 души.

Възрастен мъж от козлодуйското село Крива бара е в неизвестност повече от седмица. 83-годишният Петко Стефанов, който страда от деменция, е напуснал дома си на 20 юли, когато тръгнал в посока към центъра на селото. Той се издирва от Областната дирекция на МВР във Враца. При изчезването си мъжът е бил облечен с дебела зеленикаво-кафява шуба и блуза на райета. Близки на издирвания човек смятат, че той може да се е качил на автобус и да е в друга област на страната. Те призоваха хората, които имат информация за него да се позвънят на тел.: 088 81 39 752, 0889 27 98 56 или да съобщят във фейсбук групата, създадена за издирването му.

Символична протестна акция ще започнат от утре работещите в командните пунктове към Изпълнителната агенция "Борба с градушките" и 200-те ракетни площадки в областите Пловдив, Стара Загора, Сливен, Пазарджик, Видин, Монтана, Враца и Плевен.  Днес изтича крайният срок, в който те очакваха от институциите отговор на изпратената от тях протестна нота, в която настояват за повишаване на заплатите и подобряване на условията на труд. Символични протести на работещите към Изпълнителната агенция за борба с градушките са насрочени за следващите три дни от утре.

Уточнена е вече датата за провеждане на 16-тия Празник на старата градска песен "Мара  Врачанка". Изявата ще се състои на 17 октомври от 10:30 часа в Градската концертна зала на Враца. Започна и приемането на заявки за участие. Крайният срок за тях е 30 септември 2015 г., съобщават от Общината. Статутът на празника и заявка за участие могат да се изтеглят от официалния сайт на Община Враца- в категория Култура/ Празници и фестивали.

Мандолинният оркестър на Монтана изнесе концерт в катедралния храм на Видин. Произведения от световно известни автори звучаха под куполите на храма, а видинската публика се докосна до красивото звучене на мандолината. Празничният концертът беше организиран от Видинска света митрополия, катедрален храм "Св. Димитър" и Народно читалище "Разум"- Монтана, по повод отбелязването паметта на св. Пантелеймон- небесен закрилник и покровител на Видинска света митрополия.

Ново разписание на влаковете ще влезе в сила от 13 декември 2015 година. То ще е в сила до 10 декември 2016 г. Това съобщиха от областната администрация в Монтана. Информация за промяната е изпратена до общинските администрации в Монтана, Бойчиновци, Брусарци, Лом, Медковец и Брусарци. Общините могат да предложат корекции в проекта на разписанието и до началото на септември ще бъде предоставена актуализирана информация за графика на движение на влаковете. Разписанието е качено на интернет страницата на областната администрация в Монтана-  http://oblastmontana.org/.

Танцовият ансамбъл при НЧ "Просвета 1925"- Мездра, с художествен ръководител Мирослав Аспарухов, грабна още едно първо място.
Това стана на втория Международен фолклорен фестивал "Златен прах 2015", който се организира от Община Челопеч. Мездренчани бяха безапелационни при конкуренцията на 20 състава от България, Италия, Словакия, Румъния и Турция и се класираха на първо място в категорията "Фолклорни танци" над 16 г. Така богатата колекция на състава се обогати с купа, грамота и 2000 лева парична премия.

Пътуващото лятно кино с БНТ 1  ще посети Плевен на 29 юли /сряда/ с безплатна прожекция на новия български филм "Потъването на Созопол" в Летния театър в парк "Кайлъка". Началото е в 21.00 ч.  Лентата на Костадин Бонев спечели наградата за най-добър чуждестранен филм на фестивала New York City International Film Festival, където беше номиниран в още 6 категории.

Празник на Балкана ще се проведе край хижите в зона Ком, съобщиха от Община Берковица. За първи и втори август е предвидена музикална програма. Събитието се провежда всяка година в началото на август. Отбелязва се от 1927 година насам.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28
Шишеяд за рециклиране на  пластмасови бутилки в Монтана

Община Монтана се включва в Деня на Земята

Демонстративни игри и образователни беседи ще има в две училища в  Монтана по повод Деня на Земята, 22 април, съобщават от Общината. Празникът се отбелязва в цял свят с идеята хората да обединят действията си за опазването на околната среда. В събитията в Монтана ще се включат доброволци от общинската администрация и експерти от Регионалната..

публикувано на 19.04.24 в 15:05

Готова е програмата за великденските празници в Кула

Великденската програма на Общината и НЧ "Просвета 1882" в Кула включва  празнични събития за деца и възрастни. К ултурни инициативи, арт работилници и шоу програми ще оживят града в навечерието на едни от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово, Гергьовден, Цветница и Лазаровден. Програмата включва: 22 април..

публикувано на 19.04.24 в 14:49

Конкурс събира кулинари в Монтана

Кулинарен конкурс „Вкусотиите на Северозапада“ събира професионални готвачи и аматьори днес в Монтана . В него ще бъдат представени традиционните за региона гозби. Над 20 са участниците. Кулинарният конкурс се организира за втора поредна година от секцията по Хранително-вкусова промишленост към НТС-Монтана.  „В изложбата се предлагат..

публикувано на 19.04.24 в 14:37

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14