Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечението в миналото и днес

Баячки и русалии лекували в миналото във Видинско

8
Лечение с кост
Снимка: Десислава Божидарова
В последния ден на месец юли ви пренасяме чрез радиоефира в миналото. В лечебните практики на старите българи са се преплитали легендарното и практически доказаното. Хората са се опитвали да омилостивят някои от заразните болести, за които не е имало лек. Говорим за някои от традициите в билколечението, баенето, наместването на крайници. Как са се лекували нашите предци? Разказва ни етнографът от Регионалния исторически музей във Видин Десислава Божидарова:


"В миналото хората са се лекували само при баби или билкари, които са знаели тайните на лечението, при врачки. Но се е знаело- във всяко село си е имало една, две, три в по-големите села, жени, които са можели да лекуват. На лекар рядко се е ходело, в изключителни случаи.

Лечение на болен кръстТези жени-лечителки са помагали при раждането, знаели са и различни методи на лечение. Сега все още се ходи при баячки, които баят срещу уроки най-вече. Хората се опитват да се предпазят от лошото по всякакви възможни начини. Единият от тях е чрез баене. По-скоро това е един психологически момент- това монотонно шепнене, което се получава при баене, може би успокоява човекът и минава главоболието му, защото това е едно от оплакванията, които баячките лекуват. Чакръкчиите- те вече трябва да имат повече познания и не във всяко село е имало човек, който може да намести счупен крайник. В нашия край е много известен Ангел Белия. Даже има хора, които си спомнят как ги е лекувал, как им е наместил ръце, крака. Какви златни ръце е имал, колко много им е облекчил болката и т.н. Неговият син също се занимава с този вид дейност, но няма тази популярност. Не само в нашия край, идваха хора от различни места да го търсят за помощ. Но не зная дали неговият син е все още жив и дали се занимава все още с този вид ортопедична дейност."
 
Плетене на Еньовденски венецХората от Видинско знаят, че на Алботинския манастир се спи под цветето росен. Там, в миналото, са ходили болните от епилепсия и болните от безплодие жени, за да се лекуват, но точно на определен ден и се е спазвал специален ритуал.

Има различни практики за болести, които хората не могат да си обяснят. Това са болестите на душата. Вярва се, че ако човек пие вода, в която е гасено живо въгленче; ако пие вода, в която са киснати определени билки; ако болният бъде изкъпан в отвара от билки и му бъде облечена риза, която после да бъде оставена на кръстопът, ще оздравее.  

Докато говорех с Десислава Божидарова си спомних как бях гледала документален филм за народните практики в България и голямо впечатление ми бе направило лечението на болен от група мъже, които пеят и наричат за здраве. Ето каква е била тази група:

Русалийска дружина, предвождана от ватафин – съвременна възстановка на обичая от самодеен състав от Северна България"Това са били русалските дружини, които са лекували тежко болните. Самите дружини обикалят селото и благославят за здраве, и когато в една къща има тежко болен човек, той бива изнасян навън. Русалиите танцуват около него и пеят. Вярва се, че един от тях ще отнеме тази болест, той ще се нагърби с нея, за да я изнесе и болният, който бива понатискан, тъпкан, газен и т.н. и се вярва, че той после може да оздравее. Тази практика я има и при кукерите."

Нямаше как да не попитам за мнение по въпроса с народните лечители, които наместват крайници, и рехабилитатора в Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) във Видин- Павел Павлов. Споделяли ли са клиентите на Центъра с него да са посещавали такива лечители:

"По принцип повечето казват, че едно време, преди години, са ходили при подобни лечители. Но при повечето оздравяването си е естествен процес, но хората смятат, че определен човек ги е излекувал. Наистина има хора, които помагат, но трябва много добре да познават костно-мускулния апарат, да са го правили много пъти. Има и голям процент риск от такава помощ, може някой да те остави инвалид за цял живот или да ти усложни положението."  

Такова е мнението на рехабилитаторът Павел Павлов за неговите "колеги" - народните лечители, които наместват крайници. Аз мисля, че надеждата за оздравяване кара хората да опитат всичко и за това често стават жертва на ловки манипулатори, които се възползват от болните. Всеки търси своята бяла лястовица и се надява, че тя е кацнала наблизо до някой лечител, лечебно място или билка, които ще върнат здравето и благополучието.

СнимкаКлиентите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин през летния сезон наблягат на рехабилитацията и отдихът. През този месец те бяха за поредна година на лагер в Специализираната болница за рехабилитация във Вършец. Там те си почиват и същевременно се лекуват, което е идеалната комбинация за хора с увреждания. За посещението в балнеосанаториума и за двигателната активност на хората с намалена мобилност през лятото разговаряме с рехабилитатора в Центъра Павел Павлов:

"Получи се съчетание между почивка и рехабилитация. Бяхме във Вършец шест дена- от 13 до 18 юли. Всеки пациент от нашите клиенти се срещна в началото с доктор от лечебното заведение и след разговор с него и преглеждане на медицинската му документация, вече лекарят преценява какви процедури ще му назначи. Основно назначаваха масажи, физиотерапия и лечение чрез вода."

Клетка на Роше в ЦСРИ-ВидинОт началото на годината в ЦСРИ имат нова придобивка- "Клетка на Роше", която се използва за двигателна рехабилитация. Уредът подобрява двигателния обем на клиентите и засилва определена мускулатура. Павел Павлов е категоричен, че във всяка добра зала за кинезитерапия трябва да има такова пособие.

Цялото предаване "Едно" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30