Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 юли 2015 година

Снимка: Радио Видин
Равнището на безработица в общините към Дирекция "Бюро по труда" (ДБТ)- Видин за месец юни е 15,29 %. Най-ниско е в община Видин, където е отчетена безработица от 13,82%. Над 35 на сто от хората в трудоспособна възраст в Брегово са без работа, а в Ново село- 24,03%, съобщи директорът на Дирекция "Бюро по труда" Милчо Цоков. От службата  отчитат спад на равнището на безработица с 1,07 пункта. Регистрирани са 225 безработни с намалена работоспособност, което е 5,12% от общия брой хора без препитание. В сравнение с предходния месец броят им е намалял с 6 души или с 2,60 на сто. Постъпилите на работа са 451 безработни.


Подборът на безработни, кандидатстващи за работа като "заварчици" и "монтажници" в Румъния, започна в Бюрото по труда във Видин. 60 са обявените места. 40 строители се търсят за Ружинци, Дреновец и Ново село. Около 15 кандидати се явиха за строителни работници в региона, а желаещите да работят в Румъния бяха двойно повече. Ангажираността в региона е за около 40 дни, а в Румъния - за година с опция да се работи и на други обекти.

20 процента е безработицата в област Монтана през юни, като хората без препитание са били 12 000. Това е с 0.9 % по-ниско от равнището през май. В сравнение с месец юни 2014 година нивото на безработицата в региона е с 1.3 процентни пункта по-ниско, отчете Начко Найденов, директор на  Регионалната служба по заетостта в Монтана. През първите 6 месеца на годината в област Монтана на борсата са новорегистрирани 5 800 души. На близо 40 % от тях са приключили договорите по различни програми и мерки за заетост. Новите свободни работни места за периода са 2080, уточни Найденов.

Народните представители от Народен съюз- Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев,  Румен Йончев и Явор Хайтов, които са част от парламентарната група на Български демократичен център, депозираха заявленията си за напускане на парламентарната група на БДЦ пред ръководството на групата. "Това е продиктувано от отказа на депутатите на госпожа Ковачка да приемат в името на парламентарната група да фигурира и Народен съюз, коалиция, която включва пет от партиите, които се явиха заедно на парламентарните избори за 43-то Народно събрание", съобщи Явор Хайтов, депутат от Враца и заместник председател на Народното събрание.

Общинските съветници в Мездра след повече от 1 час дебати  само с 1 глас "за" и 19 "въздържал се" не приеха Информацията за текущото изпълнение на бюджета и средствата от Европейския съюз за първото полугодие на 2015 година. Местните сенатори приеха предложението градинката с паметника на Васил Левски да носи неговото име и предложението на председателя Делян Дамяновски в Мездра да бъде изградена Алея на българските владетели. Стана ясно, че Дамяновски ще предложи треньора на СК "Атлет" Йоло Николов и неговия възпитаник Митко Ценов за почетни граждани на Мездра, за заслугите им в областта на спорта и прославянето на града по целия свят. Пенка Йорданова, председател на инициативния комитет за изграждането на паметника на Апостола, дарила над 10 000 лв. собствени средства също ще бъде предложена за почетното звание.

Около 2 млн. лева са вложени от Българския червен кръст (БЧК) за година за подпомагане на населението, пострадало от наводненията в област Враца миналото лято. 7 общини бяха засегнати, като най-тежка беше ситуацията в Мизия, каза директорът на БЧК- Враца Гергана Михалчева. Тя припомни акцентите при подпомагането на бедстващите. 450 000 лева са разпределени чрез ваучерната система, каза Гергана Михалчева. Над 1 млн. лева са разпределени от националната дарителска сметка и от есемес кампанията за подпомагане на пострадалите от наводненията. 77 деца от семейства, пострадали от наводненията във Врачанско, са подпомогнати по програма "Топъл обяд" на БЧК. Отделно 123 деца от община Мизия са получили неколкократно подаръци, каза още директорът на БЧК-Враца Гергана Михалчева.

Нито лев не е изплатен за транспортни разходи на служителите на Полигона за борба с градушките в Грамада за тази година. Това каза директорът на службата Румяна Тошева и обясни, че достъпността на площадките също е голям проблем. 25 са ракетните площадки във Видиннска област. Те се обслужват от 75 стрелци.

28 деца са били осиновени през първото полугодие на тази година в област Монтана. 18 от тях са взети от семейства извън България, като най-често осиновителите са от Италия, Испания и Америка, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" Георги Цеков. Област Монтана е на второ място в страната по утвърдени приемни семейства, след Шумен.

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Видин осъществи плащане към договорни партньори за извършената от тях дейност през месец юли. Над 228 хиляди лева са преведени на изпълнителите на първична извънболнична медицинска помощ, повече от 249 хиляди лева - на специализирана извънболнична медицинска помощ и 65 923 лв. - за медико-диагностична дейност във Видинска област. 152 370 лв. бяха изплатени  по-рано тази седмица, предвидени за дентална помощ, болничните заведения получиха над 732 хиляди лв., а за медицински изделия- 3000 лв. Средствата са преведени в срок, а парите ще покрият на 100 % отчетената дейност на договорните партньори, допълват от РЗОК.

72 изворни чешми са регистрирани в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин. Те се намират на територията на цялата област. Някои от чешмите не се ползват за пиене, но въпреки това здравните инспектори следят за качеството на водата. Регистрацията им става по желание на кметовете и кметските наместници. Кметът трябва да постави табела, когато се установи, че водата не е годна за пиене. В предписанието се указва да се почисти чешмата, ако няма поставени кошчета- такива да бъдат сложени и водата от чешмата да бъде заустена. Водата на голяма част от регистрираните чешми към момента не е годна за пиене. При последващи проверки, ако се установи, че няма отклонения, тази чешма може да продължи да се ползва от населението, допълни д-р Марияна Чавдарова.

Временна промяна на организацията на движение е въведена по главната улица в Берковица. Временните правила по улица "Берковска река" са във връзка със започналите дейности по укрепване и възстановяване на подпорните стени на реката в района на Лесотехническата професионална гимназия, които започнаха преди седмица. Придвижването в ремонтирания участък се осъществява по обходен маршрут съгласно утвърден проект за временна организация и безопасност на движението, както следва: от улица "Берковска река" се отклонява към ул. "Черковна" - ул. "Здравченица" - ул. "Ангел Кънчев". Временна организация за безопасност на движението по улица Берковска река е в сила да  до 01.08.2015 г.

Община Бойница придоби нова сграда за изграждане на интерактивен музей. Зданието е предоставено безвъзмездно от потребителната кооперация в селото, обясни кметът Анета Генчева. Експонати за бъдещия музей се събират в сградата на народно читалище "Надежда"- село Бойница.

Традиционният събор на видинското село Градец ще бъде открит тази вечер. Съборът ще започне с музика и хоро на площада, каза кметът Илия Томов: "Откриването ще бъде днес от 20:30 часа. Съборът ще бъде три дни- петък, събота и неделя. И трите дни ще има хоро, музика на центъра. Оркестърът на Вени Петков ще свири в събота и неделя... Осигурена е полицейска охрана, която ще охранява постоянно, за да няма инциденти и да се спазва обществения ред." Баластриране за събора е извършено на 5 улици и изкърпване на 2. Паркът е осветен и е пусната чешма, която почти от 4 години е без вода, добави кметът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50