Математик от Враца донесе сребро от Сингапур

5
Снимка: Жоро Александров

Общинските съветници посрещнаха на крака днес врачанския тийнейджър Йоан Найденов, който се завърна преди дни със сребърен медал от Сингапуро-азиатската ученическа олимпиада. 86-ата сесия на местния парламент започна с мила церемония, на която бъдещият седмокласник от ПМГ "Акад. Иван Ценов" получи признанието на сенаторите и мобилен телефон, за който семейството му няма средства да го купи. Тийнейджърът е най-добре представилият се математик от българския отбор.

Йоан Найденов за състезанието в Сингапур:

"Явих се на предварителните състезания в Ботевград, където изкарах перфектен резултат. На неговата база се класирах за олимпиадата в Сингапур.

СнимкаТам състезанието не беше лесно. Имах проблеми с някои от задачите, защото преводът от английски на български не беше точен. Наложи се да си превеждам от английски, но… Не съм вярвал, че ще взема сребърен медал. Много искам 8 клас да бъда в Столичната математическа гимназия. За университет още не съм мислил, но бих искал после да се реализирам като програмист в Google."

Участието в азиатската страна се реализира, благодарение на финансовата подкрепа на местната власт. По този повод председателят на Общинския съвет Борислав Стоев заяви, че "това са най-добре вложените пари от общинското ръководство".

СнимкаДиректорът на елитното училище Татяна Василева:

"Изключително съм доволна и горда от постижението на нашия възпитаник Йоан Найденов. Международните състезания доказват качеството, защото в националните винаги има лобита – елитните училища и ВУЗ-овете са в някакви отношения и това дава резултат при оценяването… А там, в чужбина, детето е само със задачите и своя талант. Успехът на Йоан е в резултат на неговия талант, но и усилията в екип – родители, учители, училищна среда."


СнимкаУчителката на Йоан – Ваня Иванова (на снимката в ляво), благодари за подкрепата на местната управа и си пожела да може да заведе повече ученици в следващото състезание:

"Благодаря за подкрепата на Община Враца и си пожелавам следващия път да заведа повече деца, защото имаме много талантливи деца, но парите не са достатъчно…"

По време на сесията кметът Николай Иванов обеща подкрепа за следващите участия на талантливия математик:

"Общината ще подпомогне финансово и участието на Йоан в есенен математически семинар, организиран от БАН и в международен фестивал в Созопол."

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" слушаме KAZKA

Това са те- Саша, Дима и Никита – музикантите, които стоят зад артистичния псевдоним Kazka. Музиката им е с поп звучене и електро-фолк елементи, а текстовете на песните им са на украински език.  Те са в музикалния бизнес едва от две години, но това не им пречи вече да са световноизвестни. Само една песен стои в основата на този успех...

публикувано на 22.04.19 в 09:46

"Неделник" от 21 април 2019 година

Честит празник на всички. "Неделник" брой 254- ти започва с преглед на старите вестници с едни интересни теми от преди много години. Следва материала на Любо Андреев за едно интернет приложение, което показва природни и културни забележителности в Румъния и Северозападна България. Мобилното приложение включва туристически пакети и маршрути..

публикувано на 21.04.19 в 16:14

Осанна, благословен Идещият в име Господне, цар Израилев!

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному този празник е известен - Цветница или Връбница . "Йерусалиме, Йерусалиме, обърни се към Господа, твоя Бог!" "На днешния ден светата Църква празнува влизането на Иисуса Христа в..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор на въпроса кой се "дресира" по-лесно – мъжете или жените? И ако трябва да избирате, каква циркова..

публикувано на 20.04.19 в 08:51

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за постигане на по-добро звучене, имитиране на възникналата по-късно стереофония още през 30-те г. на..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо. Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия..

публикувано на 17.04.19 в 16:17

Младите българи живеят до късна възраст с родителите си

Младите българи предпочитат да живеят в един дом с родителите си до по-късна възраст от тази на своите връстници в Европа. Това показва проучване на Евростат, където е посочено, че българинът напуска семейния дом на 29-30 години, докато средно в Европейския съюз, възрастта на младежите, напускащи родителското семейство, е била малко над 26..

публикувано на 15.04.19 в 18:02