Математик от Враца донесе сребро от Сингапур

5
Снимка: Жоро Александров

Общинските съветници посрещнаха на крака днес врачанския тийнейджър Йоан Найденов, който се завърна преди дни със сребърен медал от Сингапуро-азиатската ученическа олимпиада. 86-ата сесия на местния парламент започна с мила церемония, на която бъдещият седмокласник от ПМГ "Акад. Иван Ценов" получи признанието на сенаторите и мобилен телефон, за който семейството му няма средства да го купи. Тийнейджърът е най-добре представилият се математик от българския отбор.

Йоан Найденов за състезанието в Сингапур:

"Явих се на предварителните състезания в Ботевград, където изкарах перфектен резултат. На неговата база се класирах за олимпиадата в Сингапур.

СнимкаТам състезанието не беше лесно. Имах проблеми с някои от задачите, защото преводът от английски на български не беше точен. Наложи се да си превеждам от английски, но… Не съм вярвал, че ще взема сребърен медал. Много искам 8 клас да бъда в Столичната математическа гимназия. За университет още не съм мислил, но бих искал после да се реализирам като програмист в Google."

Участието в азиатската страна се реализира, благодарение на финансовата подкрепа на местната власт. По този повод председателят на Общинския съвет Борислав Стоев заяви, че "това са най-добре вложените пари от общинското ръководство".

СнимкаДиректорът на елитното училище Татяна Василева:

"Изключително съм доволна и горда от постижението на нашия възпитаник Йоан Найденов. Международните състезания доказват качеството, защото в националните винаги има лобита – елитните училища и ВУЗ-овете са в някакви отношения и това дава резултат при оценяването… А там, в чужбина, детето е само със задачите и своя талант. Успехът на Йоан е в резултат на неговия талант, но и усилията в екип – родители, учители, училищна среда."


СнимкаУчителката на Йоан – Ваня Иванова (на снимката в ляво), благодари за подкрепата на местната управа и си пожела да може да заведе повече ученици в следващото състезание:

"Благодаря за подкрепата на Община Враца и си пожелавам следващия път да заведа повече деца, защото имаме много талантливи деца, но парите не са достатъчно…"

По време на сесията кметът Николай Иванов обеща подкрепа за следващите участия на талантливия математик:

"Общината ще подпомогне финансово и участието на Йоан в есенен математически семинар, организиран от БАН и в международен фестивал в Созопол."

Галерия

Вижте още

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51

В "Музикална зона" на 14 февруари 2019 слушаме най-великите любовни джаз песни

Днешният ден свързваме с имената на трима светци – св. Кирил Славянобългарски, св. Трифон и св. Валентин. Общото между тях е, че всеки отстоявал каузата, в която вярвал и платил за това определена цена. В съвремието наблягаме повече на обичаи, традиции, трапези. От тримата Св. Валентин е радетел за истинското семейство. И до днес, вдъхновени от..

публикувано на 14.02.19 в 09:00

Открит урок за пчелите се проведе в Детска градина "Арабела" във Видин

Най-малките възпитаници там от първа група "Плодчета" , две и тригодишни деца , се запознаха с любопитни подробности за насекомите . Идеята е продиктувана от Деня на пчеларя , който вече отбелязахме през вчерашния ден, 10 февруари, а така също и от отминалата грипна епидемия , каза медицинската сестра в детското заведение Анриета Петкова :..

публикувано на 11.02.19 в 13:48

В „Музикална зона“ днес: Пеещото френско кино

Днес е Международен ден на жените и момичетата в науката. А ние ще го посветим на жените и момичетата в изкуството. И то не кое да е, а френското изкуство. Затова от града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“,..

публикувано на 11.02.19 в 09:46

"Неделник" от 10 февруари 2019 година

"Неделник" брой 244-ти е готов. Преглед на старите видински вестници ще направим за начало. Гостува ни и Десислава Недялкова , която се занимава с дърворезба в Трявна. Нейните дърворезби са оцветени в пъстри бои и от тях лъха освен българско и много топлина. Те са като приказки. Чуйте нейната история за да разберете за магията на дървото...

публикувано на 10.02.19 в 14:02