Математик от Враца донесе сребро от Сингапур

5
Снимка: Жоро Александров

Общинските съветници посрещнаха на крака днес врачанския тийнейджър Йоан Найденов, който се завърна преди дни със сребърен медал от Сингапуро-азиатската ученическа олимпиада. 86-ата сесия на местния парламент започна с мила церемония, на която бъдещият седмокласник от ПМГ "Акад. Иван Ценов" получи признанието на сенаторите и мобилен телефон, за който семейството му няма средства да го купи. Тийнейджърът е най-добре представилият се математик от българския отбор.

Йоан Найденов за състезанието в Сингапур:

"Явих се на предварителните състезания в Ботевград, където изкарах перфектен резултат. На неговата база се класирах за олимпиадата в Сингапур.

СнимкаТам състезанието не беше лесно. Имах проблеми с някои от задачите, защото преводът от английски на български не беше точен. Наложи се да си превеждам от английски, но… Не съм вярвал, че ще взема сребърен медал. Много искам 8 клас да бъда в Столичната математическа гимназия. За университет още не съм мислил, но бих искал после да се реализирам като програмист в Google."

Участието в азиатската страна се реализира, благодарение на финансовата подкрепа на местната власт. По този повод председателят на Общинския съвет Борислав Стоев заяви, че "това са най-добре вложените пари от общинското ръководство".

СнимкаДиректорът на елитното училище Татяна Василева:

"Изключително съм доволна и горда от постижението на нашия възпитаник Йоан Найденов. Международните състезания доказват качеството, защото в националните винаги има лобита – елитните училища и ВУЗ-овете са в някакви отношения и това дава резултат при оценяването… А там, в чужбина, детето е само със задачите и своя талант. Успехът на Йоан е в резултат на неговия талант, но и усилията в екип – родители, учители, училищна среда."


СнимкаУчителката на Йоан – Ваня Иванова (на снимката в ляво), благодари за подкрепата на местната управа и си пожела да може да заведе повече ученици в следващото състезание:

"Благодаря за подкрепата на Община Враца и си пожелавам следващия път да заведа повече деца, защото имаме много талантливи деца, но парите не са достатъчно…"

По време на сесията кметът Николай Иванов обеща подкрепа за следващите участия на талантливия математик:

"Общината ще подпомогне финансово и участието на Йоан в есенен математически семинар, организиран от БАН и в международен фестивал в Созопол."

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.19 в 09:33

"Неделник" от 15 септември 2019 година

"Неделник"брой 274 вече е на сайта. Златна и доматена есен. Вкусна. За начало преглеждаме старите вестници и се потапяме в историята. "Кириакодромион, сиреч Неделник" /или само "Неделник" или "Софроние"/ е първата печатна книга на новобългарски език. Съставена е от Софроний Врачански и издадена през 1806 г. в румънския град Римник /днес..

публикувано на 15.09.19 в 16:05

Представиха подкрепата от ЕС за инвеститори на форум в Ружинци

Как може да се използват възможностите за финансиране от Европейския съюз /ЕС/ представиха в община Ружинци експерти от Областния информационен център във Видин. Това се случи на Регионален инвестиционен форум, на който бе представен и заявеният инвеститорски интерес от Оле Андерсен- фермер от Дания, който ще прави модерна свинеферма до село Дреновец в..

публикувано на 13.09.19 в 17:55

На път към училището

В навечерието на новата учебна година ви предлагаме спомени от ученическите години на видинчанина Тодор Петров, започнал първи клас през 1946 година в родното си село Дълго поле, община Димово. Училището е носило името на светите братя Кирил и Методий. Построено е в долния край на селото с доброволен труд и средства на местните хора. "Две стаи..

публикувано на 13.09.19 в 11:20

"Резиденция баба"- как младежите видяха село Кошава

В "Еко свят" гостуваме във видинското село Кошава, което заедно със Синаговци и Неговановци, са домакини на инициативата "Резиденция баба" тази година.  Млади хора в продължение на 21 дни живеят в домове в тези села, а в края на престоя си- на 15 септември, ще споделят впечатленията си и ще предложат свои идеи, полезни за хората и за живота в тези..

публикувано на 12.09.19 в 15:53

"Неделник" от 8 септември 2019 година

Ето го новият "Неделник". Септември е. Време за грозде и за очакваното от него вино. Започваме със старите вестници с едни много любопитни факти от преди много години. Веселин Николов главният виновник и председател на Сдружението "Врачанска кореняшка среща" ни разказва за поредната такава. Тя се проведе миналата събота. Следва нещо..

публикувано на 08.09.19 в 13:27

"Резиденция баба" в Неговановци

Във видинското село Неговановци заедно с местни хора празника посрещат и петима младежи, които идват с мисия в Северозапада. Те са от доброволците, участващи тази година в инициативата на сдружение "Фабрика за идеи" "Резиденция баба". Домакини са също селата Кошава и Синаговци. Социално ангажирани млади хора в продължение на 21 дни са..

публикувано на 06.09.19 в 18:30