Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 август 2015 година

Видински панаир
Снимка: Светослав Цветанов
Хайде на панаир. За трети пореден път традиционният Видински панаир ще бъде открит официално на новото място- до крепостта "Баба Вида". Още преди обяд нетърпеливи видинчани бяха дошли да разгледат панаира. Програмата ще започне в 20.00 ч. с изпълнения на Градския духов оркестър и Ансамбъл "Дунав". От 21.00 ч. е концертът на сръбската певица Таня Савич. Панаирът продължава до 5 септември, включително.

Новоизграденият приют за кучета във Видин беше открит официално днес. Той е изграден на мястото на стария екарисаж, по пътя за село Рупци. Около 400 000 лева са инвестирани в приюта, а капацитетът му е за 96 животни. Те ще бъдат отглеждани съгласно директивите на Европейския съюз. Кучетата от приюта могат да бъдат осиновявани, обясни директорът му- Огнян Ненчев, който работи там и като лекар: "Има интерес, идват хора и даже природозащитниците направиха един сайт, където показват някои кучета, които са за осиновяване. Има интерес и предполагам, че ще се засилва."
В приюта работят още четирима души - двама гледачи, един пазач и един ловец.

Организацията на изборите и пътната безопасност е обсъдила вътрешният министър Румяна Бъчварова с полицаите от Монтана и Враца, съобщава пресцентърът на МВР. Насърчаваме активната работа и резултатите, които засягат отделния човек, е казала Бъчварова пред униформения състав във Враца. Тя е акцентирала върху мерките, предприети срещу катастрофите. От една страна се засилват контролните функции срещу нарушителите, от друга- ръководството на МВР е предприело допълнителни механизми, с които да упражнява контрол и върху коректното изпълнение на предписаните мерки и дадени указания от полицейските служители. Необходими, според Бъчварова, са системни усилия, контрол на рискови пътни участъци, провеждането на специализирани полицейски операции в малките населени места, насочени към пияни шофьори или такива без книжка. Обсъждани са също и проблемът с битовата престъпност и контрабандата. В Монтана Бъчварова е заявила, че областта е регионът с най-много сигнали за купуване на гласове и с много образувани досъдебни производства. Заради това е решила на място да се запознае с работата на полицаите от дирекцията. Бъчварова е съобщила, че скоро в МВР ще заработи специален щаб за изборите.

Над 1 милион лева за година е цената, предложена на Община Видин, за наем на техника и контейнери за сметосъбиране. Експертна комисия отвори днес ценовите оферти по обществената поръчка. Постъпила е само една оферта- на фирма от град Батановци. "За общо 5 000 съда за битови отпадъци общата стойност за една година е 166 440 лева с ДДС. Общата стойност на техниката за сметоизвозване за една година е 963 840 лева с ДДС", обясниха от комисията. След като прекрати договора с фирма "Титан АС", видинският Общински съвет реши да не закупува собствена техника и контейнери за смет, а да ги наеме.

"Информирайте ни, подавайте сигнали, когато се нарушават правата ви". Това каза областният управител на Видин Момчил Станков на хората, с които се срещна по време на откритите си приемни в областта, съобщават от областната администрация. Вчера областният управител проведе приемен ден в Белоградчик, а днес - в Димово. Момчил Станков призова хората да не се страхуват и да подават сигнали до Областна администрация - Видин и до компетентните институции в случаите, в които считат, че техните граждански права и законни интереси са засегнати или застрашени. Той направи този коментар по повод оплакванията на граждани, пострадали от кражби,  незаконна сеч в частни имоти, забавено правосъдие, нарушения на реда и спокойствието, породени от обществен шум, движещи се безстопанствени животни и други неправомерни прояви.   

6 са офертите за технически проект за укрепване на участъка при 10-ти км на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Интензивните валежи през миналата година и в началото на тази активизираха свлачищна зона при 10-ти километър на второкласния път, предизвикаха пропадане на пътната настилка и отваряне на дълбоки пукнатини, достигащи над 1 м в дълбочина и широчина. Това налага възлагането на проектантски работи, които да изяснят причините за възникналите дестабилизационни процеси, да се предложат конкретни мерки и технически проект за трайно укрепване и възстановяване на засегнатия участък. Авариралата отсечка е между селата Бела Рада и Войница. Оферти са подали: „Инжконсултпроект“ ООД; „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД; „Пътпроект“ ЕООД; „Рутекс“ ООД; „Геотехника АБС“ ООД; „Ежис - ППМ“ ДЗЗД, в което участват: „Ежис България“ ЕАД, „Ежис Интернасионал“ АД - Франция и „Проджект Планинг енд Мениджмънт“ ООД. Прогнозната стойност за изпълнение на обществената поръчка е 60 000 лв. без ДДС, а срокът е 40 календарни дни. В момента движението при 10-ти км се осъществява по обходен маршрут - стария път II-14, който е в непосредствена близост до авариралия участък. Скоростта е ограничена до 40 км/ч. Поставена е необходимата пътна сигнализация, припомнят от АПИ.

На Автомагистрала "Хемус" продължава ремонтът на виадуктите между тунелите "Ечемишка" и "Топли дол", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Освен по магистралата пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват път София-"Петрохан"- Берковица-Благово-Монтана-Лом.

Акция за подпомагане на социално слаби първокласници организира берковският БЧК. Помощите вече се раздават, каза за Радио ВИДИН Добринка Иванова, председател на Общински комитет на Български червен кръст. Пакетите включват пълен набор хигиенни материали и много тетрадки, моливи, химикалки, пластилин и други помощни материали за училище. Има и дрехи, които се раздават по желание.

"Ден на румънския език" ще бъде отбелязан във Видин утре. Денят се празнува от  две години, обяви д-р Иво Георгиев, председател на Сдружение „AVE”. Участват съставите при читалищата в селата Косово, Кутово, "Матей Бесараб"-Видин, Олтенаси от Румъния и Тополница - Сърбия. Програмата започва в 14 часа. По време на празника ще бъде представена книгата на проф. Господин Пачев за Козлодуйския край. Тази година Румънският парламент обяви със закон 24 май за Ден на българския език в Румъния.

77-ият творчески сезон на Драматично-куклен театър (ДКТ)- Враца започва с турне. Това е участието в юбилейното издание на театралния фестивал, организиран от Нова европейска театрална мрежа /НЕТА/. Проявата ще е в обновения Национален театър на Румъния в столицата Букурещ, съобщи директорът на ДКТ-Враца Анастас Попдимитров. Гостуването в Букурещ няма да е единственото турне в началото на сезона за ДКТ-Враца, тъй като дни по-късно две постановки на местната трупа ще бъдат показани на международен фестивал в Струмица, Македония.

Фолклорен събор ще се проведе в последната събота на август в с. Винарово, община Ново село. "Бащино огнище с корени вековни" е поетичното име на празника, който за четвърти път ще събере танцьори и певци в етнографския комплекс "Средната чешма" край селото.

За трета поредна година крепостта "Баба Вида" във Видин ще е сцена на средновековен фестивал "БъдинЪ". Организатор е Общината. Акцентът на фестивала, който ще се проведе на 29 и 30 август, е преходът от Античността към Средновековие, каза Цецка Цокова, старши- експерт в общинската администрация. Посетителите ще могат да пробват средновековна кухня и да видят възстановка на военни турнири, ръкопашен бой, обичаи и занаяти. Преподаватели по история от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" ще разкажат за Видинското царство. За първи в рамките на фестивала "БъдинЪ" ще има анимация за деца, казаха организаторите. Предвидени са тренировки с дървени мечове, състезания и изработка на глинени съдове. Фестивалът започва в събота с тържествен военен марш на входа на крепостта от 18 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14

Видин е домакин на инициативата "Пътят на предприемача"

Националното турне "Пътят на предприемача" гостува днес във Видин . Организатори на събитието са София Тех Парк и Джуниор Ачийвмант (Junior Achievement Bulgaria). В рамките на инициативата са предвидени образователните курсове и други прояви, насочени към ученици, студенти и хора с бизнес идеи, обясни за Радио ВИДИН организаторът Елица Моллов от..

публикувано на 19.04.24 в 09:50
село Хайредин

Във Врачанско най-трудно се намира работа в Хайредин и Борован

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно могат да си намерят работа – това показват данните на трудовата борса към края на март. В Хайрединско без постоянни доходи е един на всеки трима, като официалната статистика отчита безработица от 36 процента. В Борован нивото е с 5 пункта по-малко – 31.70 на сто, но остава притеснително. В..

публикувано на 19.04.24 в 09:42

Клисурският манастир ще е домакин на четвъртия открит урок на проф. Венелин Терзиев

Днес,  19 април, от 11.00 часа в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ край гр. Вършец ще се проведе четвъртият открит урок на проф. Венелин Терзиев с учениците от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Брегово - "Среща с думите". Събитието включва среща с писателя Тони Теллалов, обясни директорът на бреговското училище Илияна..

публикувано на 19.04.24 в 09:00

Ремонтираха улица във Враца

Завърши ремонтът на една от най-разбитите врачански улици - ул. "Кръстьо Бързаков", съобщиха от общинската управа.  От общината напомниха, че е напълно обновена и най-голямата улица в квартал "Младост". Пътната артерия е с нова настилка, като са ремонтирани и тротоарите.  Улицата е първата в града под Околчица, която е със специална табела,..

публикувано на 19.04.24 в 07:49

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51